Claim van 289 miljard bij tabaksfabrikanten

AMSTERDAM - De vijf grootste Amerikaanse tabaksfabrikanten hebben van het Amerikaanse ministerie van justitie de rekening gekregen voor vijftig jaar frauduleuze en gevaarlijke marketing praktijken: 289 miljard dollar.

van onze verslaggever

Het enorme bedrag wil minister Ashcroft (justitie) afromen van de illegale winsten die de industrie volgens hem sinds 1954 heeft gend. Dit meldde The New York Times gisteren. Al sinds 1999 loopt er een federale rechtszaak tegen Big Tobacco. Tot dusver werd nooit een bedrag genoemd.

De eis is een stuk hoger dan de schikking van 206 miljard dollar die de industrie in 1998 sloot met 46 Amerikaanse staten, die een vergoeding eisten voor de hoge kosten van gezondheidszorg door rokersziekten. De sigarettenfabrikanten hebben jaren de tijd gekregen om de miljarden op te hoesten. Intussen stijgt de prijs van sigaretten in de VS. Analisten verwachten dat de pakjes nog eens vijftig cent duurder zullen worden als Ashcroft zijn rechtszaak wint.

De Amerikaanse Justitie heeft 1400 pagina's belastend materiaal ingeleverd bij een federale rechtbank in Washington. Lange tijd was onzeker of de rechtszaak onder president Bush zou worden doorgezet. De kwestie is destijds aanhangig gemaakt door Ashcrofts voorganger Janet Reno, minister onder Clinton. Ashcroft heeft er als senator nooit een geheim van gemaakt dat hij de zaak niet zag zitten. Maar nu hij minister is, is hij kennelijk van opvatting veranderd.

De juristen van Ashcroft verwijten de fabrikanten, waaronder Philip Morris (Marlboro), R.J. Reynolds (Camel), British American Tobacco (Barclay), onder meer dat ze tot op de dag van vandaag zijn doorgegaan met het manipuleren van nicotineniveaus, het liegen tegen klanten over de gevaren van roken en het voeren van reclamecampagnes gericht op jongeren.

Bij de stukken zit een interne memo van de tabaksfabrikant R.J.Reynolds, waarin over een nieuwe sigaret met een laag teer- en nicotinegehalte wordt gezegd: ,,We kunnen reclame maken met dit product alsof het teervrij is, maar in werkelijkheid levert het 20, 30, 40 milligram of meer teer. (...) Zulke sigaretten, hoewel extreem misleidend, zijn voor de consument onweerstaanbaar omdat ze alles in zich hebben wat door ons wordt gewenst: ze hebben smaak, ze zijn goed te roken en kunnen worden gepresenteerd alsof ze een laag teergehalte hebben.''

De industrie is verbolgen over de claim van het federale ministerie van justitie. De fabrikanten wijzen erop dat de Amerikaanse overheid decennialang tabaksbelastingen incasseerde. Big Tobacco droeg ook grote bedragen bij aan politieke campagnes van Bush en zijn partijgenoten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden