Claim dreigt voor celbouwer Schiphol-Oost

Het cellencomplex op Schiphol was brandonveilig. De overheid onderzoekt of de bouwer juridisch aansprakelijk kan worden gesteld. Aannemer Sprangers reageert verbaasd.

De Rijksgebouwendienst (RGD) bereidt een claim voor tegen de aannemer van het cellencomplex op Schiphol-Oost. De dienst is hiervoor een procedure gestart bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw.

Een woordvoerder van het ministerie van vrom, waar de Rijksgebouwendienst onder valt, bevestigt deze stap. Ze noemt de actie ’procedureel noodzakelijk’. Het is niet zeker dat de schadeclaim wordt doorgezet. De RGD heeft nog onvoldoende bewijsmiddelen om een vordering te onderbouwen. Maar de dienst moest de procedure in gang zetten, anders zou het recht op een claim verjaren, verklaart de woordvoerder. Omdat het afgebrande cellenblok nog onderwerp is van een justitieel onderzoek, krijgt de RGD er geen toegang. Dat bemoeilijkt de bewijsvoering.

De gedaagde aannemer, Sprangers Bouwbedrijf uit Breda, heeft eind 2003 de cellenvleugels J en K gebouwd. Op 26 oktober 2005 brak brand uit in afdeling K. Daarbij overleden elf opgesloten vreemdelingen en raakten vijftien anderen gewond.

De RGD-eigenaar van het complex werd samen met de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) als hoofdschuldige aangewezen. De verantwoordelijke ministers Dekker (Vrom) en Donner (Justitie) traden vervolgens af.

Voor de Rijksgebouwendienst is van belang of Sprangers op enige manier schuld heeft aan de tekortkomingen van het complex. Uit het rapport van de Onderzoeksraad bleek dat de cellenvleugels niet aan de geldende bouwregelgeving voldeden. Zo waren ze te groot (850 m², waar 500 m² was toegestaan), was de luchtafvoer gebrekkig en bleken de muren onvoldoende brandwerend. De brand kon mede hierdoor razendsnel om zich heen grijpen.

Bouwbedrijf Sprangers had deze stap van de RGD niet verwacht, zegt directeur C. Franse. Volgens hem valt zijn bedrijf niets te verwijten. Sprangers bouwde de cellenvleugels met units (omgebouwde zeecontainers) die door een ander bedrijf werden aangeleverd. „Als er fouten zijn gemaakt, zaten deze al in de containers”, zegt de directeur. „Het rapport van de Onderzoeksraad noemt ons ook niet als schuldige.”

Het tv-programma ’Nova’ toonde gisteravond unieke beelden die beveiligingscamera’s destijds van de Schipholbrand hebben gemaakt. Daaruit zou blijken dat er die nacht niet alleen brand woedde in cel 11, maar al eerder in de schilruimte boven die cel. Dat zou de man uit cel 11 mogelijk vrijpleiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden