Claartje Kruijff is de nieuwe Theoloog des Vaderlands

Claartje Kruijff is niet van plan om als Theoloog des Vaderlands stellige uitspraken te doen en harde posities in te nemen, zei ze in deze krant. Beeld Trouw
Claartje Kruijff is niet van plan om als Theoloog des Vaderlands stellige uitspraken te doen en harde posities in te nemen, zei ze in deze krant.Beeld Trouw

Tijdens de Nacht van de Theologie werd Claartje Kruijff vanavond gekozen tot opvolger van Janneke Stegeman.

Kruijff (45) wil als Theoloog des Vaderlands erop wijzen hoe christelijk geloof mensen kan helpen, vertelde ze eerder deze week in Trouw. “In de Bijbel kun je zoveel leren over het menselijk bestaan. Neem de vragen als, 'Mens, wie ben je?' of 'Ben ik mijn broeders hoeder'. Die menselijke vragen dwingen me om na te denken hoe ik me verhoud tot mijzelf en anderen."

Kruijff is predikant in de vrijzinnige en oecumenische Dominicuskerk in Amsterdam en werkt daarnaast als ritueelbegeleider en coach voor mensen met levensvragen. Haar studie theologie volgde pas nadat ze een aantal jaren had gewerkt als consultant bij een adviesbureau in Amsterdam en Londen. In die tijd, vertelde ze vanavond, voelde ze zich “leeg van binnen”.

Kruijff is niet van plan om als Theoloog des Vaderlands stellige uitspraken te doen en harde posities in te nemen. “Dat kan ik niet zo goed. Iederéén is langzamerhand stellig”, zei ze in deze krant. “Wat maatschappelijke kwesties betreft lijkt alles wel gepolariseerd. Iedereen lijkt wel in het defensief te leven. Ik zie het als mijn taak om te luisteren. Niet direct een standpunt innemen en dat verdedigen. Waarheid zit niet in stellingen. Ik geloof in een heilige ruimte, ook buiten de kerk, een ruimte waar we écht naar elkaar luisteren. Pas als je echt probeert te begrijpen wat je eigen beweegredenen zijn en die van een ander kun je tot een oordeel komen.” En: “Ik heb in mijn rugzak een schat aan woorden en verhalen zitten die, zo merk ik om mij heen, voor veel mensen vreemd zijn geworden. Neem woorden als verzoening, offer of schuld. Ik heb net als iedereen grote en kleine schuldgevoelens. Als niemand ze meer thematiseert, waar kunnen mensen dan terecht?"

Denktank

Voor het eerst krijgt de Theoloog des Vaderlands 10.000 euro ter beschikking gesteld om in het komende jaar theologie en Bijbel voor het voetlicht te brengen. Kruijff wil dat geld gebruiken om een oecumenische denktank op te zetten, “en die mag breder zijn dan alleen de christelijke traditie”, vertelde ze vanavond. Naast Kruijff waren Almatine Leene en Rikko Voorberg genomineerd.

Met het thema ‘Ieder woelt hier om verandering’ haakte de zevende Nacht van de Theologie – Trouw is bij de organisatie betrokken, samen met onder meer uitgeverijen, universiteiten, hogescholen – aan bij de herdenking van 500 jaar Reformatie.

Tijdens de Nacht van de Theologie werd ook de prijs voor het beste theologische boek van het jaar uitgereikt. Die prijs ging naar ‘God is een vluchteling – de terugkeer van God in de Lage Landen’ van de Vlaamse filosoof David Dessin, verschenen bij uitgeverij Polis. De andere genomineerde boeken waren: ‘Liberaal christendom’ (uitgeverij Skandalon), onder redactie van Wouter Slob, Jan Offringa en Rick Benjamins; ‘Kerkinterieurs in Nederland’ (WBooks), onder redactie van Marc de Beyer; ‘En de aarde bracht voort’ (Boekencentrum) van Gijsbert van den Brink; ‘God, iets of niets’ (AUP) van Taede Smedes; en ‘Miskotte – theoloog in de branding’ van Herman de Liagre Böhl.

Lees ook:
-
Wie wordt de nieuwe Theoloog des Vaderlands? Theologen Almatine Leene, Claartje Kruijff en Rikko Voorberg lichten hun visie op denken en geloven toe.
- Het betoog van afzwaaiend Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman: 'Witte Nederlanders zijn zich amper bewust van hun witte privileges'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden