Citroenschiltaart uit de Ardèche

Nort van Hoof kookt al jaren in Frankrijk, aanvankelijk in een tot vakantieapartementen verbouwd klooster in de Gard, inmiddels in 'Éclats de Vie', zijn eigen chambres et table d'hôtes in Sablières, een piepklein dorpje in het zuidwesten van de Ardèche. Met hoeveel plezier hij dat doet, kun je zien en lezen in 'Franse kookkunst', dat hij samen met mede-Ardeche-bewoners Willem en Margriet Weenink maakte.

Het gaat niet om hemelbestormende sterrenrestaurantrecepten, ook thuiskoks kunnen ermee uit de voeten. Jammer dat Nort van typische streekgerechten als caillettes en sanquet, die wel in de inleiding van hoofdstukken genoemd worden, geen recept heeft prijsgegeven in dit mooie, sympathieke boek.

Zeef voor het deeg de bloem en meng er de suiker door. Snijd de boter in klontjes, doe die ook in de kom en meng dit alles met uw vingertoppen tot het een kruimelige massa wordt (kan ook in de keukenmachine op een lage stand). Voeg het ei toe en kneed de massa snel tot een bal. Rol het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast om het op te laten stijven.

Verhit de oven tot 170 °C. Vet een taartvorm van 32 cm in. Boen de citroen(en) goed schoon en rasp het geel van de schil eraf. (Antiverspilling: gooi het raspsel niet weg, ook de schil speelt een rol in de taart.) Pers de citroen(en) uit, u hebt 1,5 dl sap nodig.

Meng voor de taartvulling de suiker en de maïzena, roer er vervolgens de eidooiers en de room, en ten slotte het citroenraspsel en de 1,5 dl citroensap door.

Rol het deeg uit tot een lap van 4 mm dik en bekleed er de taartvorm mee. Giet de vulling in de vorm. Knip indien nodig grote overhangende stukken van het deeg weg. Zet de taart 20 minuten in de oven. Klop intussen de eiwitten stijf, er geleidelijk de suiker aan toevoegend.

Haal de taart uit de oven. Zet de thermostaat van de oven zo hoog mogelijk. Schep het eiwitschuim op de taart en zet hem nog heel kort in de hete oven, tot het schuim gouden vlekjes krijgt.

Voor 8 personen

Voor het deeg ('1, 2, 3 en een eitje-deeg'): 100 g suiker; 200 g boter; 300 g bloem; 1 ei, losgeroerd.

Voorts: 4 dl slagroom; 8 eidooiers; 75 g suiker; 1 eetlepel maïzena; 1 à 2 biologische citroenen (afhankelijk van grootte en sappigheid); 3 eiwitten; 50 g suiker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden