Citroen heeft pitten en is ovaal. Waarom?

Kinderen 'op Zuid' volgen intensief bijscholingstraject

"Meisjes die van Beyoncé houden, of jongens natuurlijk, weten dit misschien. Kennen jullie het nummer 'Bills, Bills, Bills?'" Juffrouw Karin Lammers (31) kijkt de klas rond. "Nee, billen is niet goed. Bills betekent rekeningen." In de Engelse les gaat het donderdagmiddag over woorden die met geld te maken hebben. Kerem (11) vindt Engels het leukste vak dat hij en zijn vijftien klasgenoten krijgen, bovenop de reguliere schooluren. "Want dan zingen we vaak Engelstalige liedjes. En meeschreeuwen mag ook."

De groepen zeven en acht van de Agnesschool in de Rotterdamse wijk Feijenoord krijgen sinds september tien uur extra les per week. Maandag, dinsdag en donderdag blijven ze tot vijf uur op school, woensdag tot half vijf. De leerlingen krijgen naast Engels bijles in techniek, filosofie, gym, studievaardigheid en huiswerkbegeleiding. Ook staat loopbaanoriëntatie op het programma, waarbij de kinderen middelbare scholen bezoeken en kleine stages bij bedrijven lopen.

Vrijwillig. En alle zevende- en achtste klassers doen mee. Schooldirecteur Annet Dries: "Het is niet vrijblijvend. Leerlingen die meedoen tekenen een contract. Daarin beloven ze: ik gedraag me en ben gemotiveerd. En ze mogen geen lessen missen. Ouders moeten ook tekenen en afspreken ouderavonden te bezoeken en betrokken te zijn bij hun kind."

Het intensieve bijscholingstraject dat de kinderen op meerdere basisscholen in Rotterdam-Zuid volgen valt onder het project 'Children's Zones'. Een uit New York afkomstige intensieve jongerenbegeleiding. De Children's Zones zijn een van de middelen van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid om de grote achterstanden in de Rotterdamse stadswijken onder de Maas weg te werken.

Want dat die achterstanden er zijn, mag bekend heten. Dries: "De gemiddelde Cito-scores bij ons liggen op 528,8. Dat is onder VMBO-niveau. In Rotterdam is dat 532, landelijk 535. Sommige nieuwe leerlingen spreken geen Nederlands, of slapen 's nachts alleen thuis, omdat de moeder dan werkt."

Hassan (10) is blij met zijn tien uur bijles. "Je leert extra en de meeste huiswerkbegeleiding kost veel geld." Van de vakken is naast Engels ook filosofie populair. Youssra (11), die later chirurg wil worden: "Dan praten we over waarom dingen zijn zoals ze zijn. Waarom is een citroen ovaal, geel en heeft 'ie pitten?"

Harde resultaten over de Children's Zones zijn er nog niet, de eerste signalen lijken positief. Karin Lammers: "Het is heel vroeg, maar over de eerste tussentijdse toetsen zijn we niet ontevreden. Collega Judith Meinders (47): "Als lastige dingen aan bod komen bij aardrijkskunde en ze kunnen ineens verbanden leggen met iets uit de studievaardigheidslessen, zie je het zelfvertrouwen groeien."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden