Citoscores van basisscholen zijn nu te vergelijken

RTL Nieuws maakt cijfers openbaar na gang naar de rechter

OBS De Twilling is volgens RTL Nieuws de beste basisschool van Nederland. De school in het Friese Stiens haalt, op basis van alle Citoscores en andere eindtoetsen, een 10. "Daar zijn wij natuurlijk zeer trots op. Prachtig nieuws, een mooie waardering voor ons werk als leerkracht", reageert de schoolleiding.

De Twilling is blij, maar veel scholen vreesden zo'n lijstje. Zij probeerden via de rechter te verhinderen dat staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) de gemiddelde Citoscores openbaar zou mogen maken. De rechtbank in Utrecht verklaarde de bezwaren begin deze maand ongegrond, waardoor RTL de cijfers zaterdag op de website kon zetten. "Hier zijn appels met peren vergeleken, ouders moeten vooral niet op dit soort lijstjes afgaan. Dit zegt niets over de kwaliteit van de school, maar meer over het gebrek aan kwaliteit bij RTL. Wat een zielige vertoning", zegt voorzitter Ton Duif van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

"Uiteraard moet je je niet blindstaren op één gegeven. Kwaliteit van onderwijs is meer dan alleen de Citoscore", waarschuwt ook Dekker. Toch vindt hij de openbaarheid een goede zaak omdat het ouders helpt een indruk te krijgen van de kwaliteit van een school.

Naast een top 10 van beste scholen, legt RTL Nieuws ook de prestaties per provincie langs de meetlat. Basisscholen in Limburg scoren het beste (een 8), vlak voor Utrecht (7,5). Drentse scholen presteren het slechtst, met een 6,2. Flevoland (6,3) en Friesland (6,4) doen het niet veel beter.

Uit het onderzoek blijkt dat kleine basisscholen het slechter doen dan grote scholen. Hoe groter de school, hoe hoger de score op de Citotoets. Verder scoren Montessorischolen (8,1), waar kinderen vrijer zijn om zelf te kiezen wat ze op een bepaald moment doen, beter dan scholen waar klassikaal (7,0) wordt lesgegeven. Ook doen leerlingen van confessionele basisscholen het beter op de Citotoets dan leerlingen van openbare scholen. De 43 onderzochte islamitische basisscholen scoren gemiddeld het best met een 7,6. Katholieke scholen scoren een 7,3, protestants-christelijke scholen een 6,9 en openbare scholen een 6,7.

Het onderzoek van RTL werd uitgevoerd door Jaap Dronkers, hoogleraar onderwijssociologie aan de Universiteit Maastricht. Dronkers heeft vanaf 1997 jarenlang voor Trouw de prestaties van scholen in het voortgezet onderwijs gemeten. Om nu de basisscholen 'rapportcijfers' te geven vergeleek Dronkers de scores van toetsen (citoscore, de alternatieve eindtoets seo-score en de drempeltoets) van een school met de scores van vergelijkbare scholen. Zo is rekening gehouden met de sociale, economische en culturele achtergrond van de scholen, dus ook met het opleidingsniveau van de ouders en het aantal leerlingen met een andere etnische achtergrond.

De PO-Raad, de vereniging van basisscholen,vindt het goed dat RTL meer informatie heeft gebruikt dan alleen de gemiddelde score voor de eindtoets, maar noemt dit desondanks een 'harde score die niet volledig recht doet aan de kwaliteit van het onderwijs in een school'. Voor ouders is dat verwarrend, zegt woordvoerder Harm van Gerven. "Een school met een 8 is voor hun kind niet per se beter dan een school met een 7." De PO-Raad komt in november zelf met een site waarop scholen 'in een breder beeld worden gepresenteerd'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden