Citoscores openbaar is prima, maar ze zijn geen maat voor de kwaliteit van de school

Met een beroep op de wet heeft RTL-nieuws gedaan gekregen dat staatssecretaris Dekker (onderwijs, VVD) de Citoscores van basisscholen openbaar maakt. Met een beroep op diezelfde wet heeft deze krant destijds de prestatiegegevens van middelbare scholen opgevraagd. Dat gaf de aanzet tot de jaarlijkse publicatie van de bijlage Schoolprestaties, waarbij scholen een beoordeling kregen op grond van onder andere het gemiddelde eindexamencijfer.

Het zou daarom vreemd zijn hier te pleiten tégen het openbaar maken van de Citoscores van basisscholen. Het is goed om van instellingen die publiek geld krijgen inzicht te vragen in wat ze presteren. Het is al helemaal geen waanzin, zoals sommige politici beweren. Bovendien: veel basisscholen doen dit al uit eigen beweging op hun sites. Maar door alle nadruk op deze Citoscores is ook de vrees van scholen terecht dat deze scores een eigen leven gaan leiden. Daardoor kunnen andere prestaties van scholen ondersneeuwen.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: de Citoscores zijn een adequaat hulpmiddel, geen doel op zich. Scholen zijn pas echt goed, als ze het beste uit ieder kind halen. Komt een kind binnen met een grote taalachterstand en verlaat het de basisschool met een havo-advies, dan heeft het docententeam een topprestatie geleverd. Weet het team een sfeer te creëren waarin kinderen zich veilig voelen, waarin nauwelijks gepest wordt, waarin kinderen gestimuleerd worden in een prettige omgang met elkaar en hun omgeving, dan is dat meer dan het vermelden waard.

Te veel aandacht voor die ene momentopname aan het einde van de schooltijd heeft ongewenste gevolgen. Scholen kunnen de verleiding voelen hun zwakste leerlingen dan maar niet mee te laten doen aan de Citotoets, terwijl voor deze groep juist onlangs een Citotoets op maat beschikbaar is gekomen. Ouders kunnen het valse idee krijgen dat aanmelding op een school met hoge scores een goede schoolcarrière voor hun eigen kind garandeert.

Publicatie van Citoscores heeft dus alleen zin als ouders ook inzicht krijgen in de andere kwaliteiten van de school. Op z'n minst moet daarin worden opgenomen hoe groot de 'leerwinst' van kinderen is in acht jaar. Zo'n systeem waarin veel meer factoren zijn opgenomen komt er, het wordt ontwikkeld door de vereniging van schoolbesturen. Alleen duurt dat nog twee jaar. Laten de scholen alles op alles zetten om zo'n afgewogen beoordelingssysteem zo snel mogelijk in te voeren, nu ook de Citoscores online gaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden