Cito-toets

Elma Drayer poneert in een column over de Cito-toets haar mening over ouders die hun kinderen projectmatig rationeel klaar willen stomen én zij die hun investering juist sociaal en emotioneel willen benadrukken. Deze notering is allesbehalve objectief. Eerder steriel en kunstmatig. Het volhouden van dit enerzijds/anderzijds betekent een toekomstige daling als ook een verspilling van geld en energie. Deze inzet te verlangen van docenten zal vanzelf tot onderwijsaftakeling leiden.

De zeer ouderwetse kreet dat de Cito-toets ze voorbereidt op de 'boze buitenwereld' is akelig verstarrend. Drayer noemt het voorbeeld van een jongen die na de verplichte toets toch hoger scoorde.

Ik ken vele voorbeelden uit mijn onmiddellijke omgeving die het omgekeerde hebben opgeleverd.

Kennis van buiten aangestuurd is niets anders dan alleen maar herkauwen van conclusies van anderen. Cognitieve vaardigheden ontwikkelen zich van binnenuit. En in deze internettijd kunnen zij zelf leren oriënteren op deze stof en zelf kritsche vragen stellen.

IQ en EQ (emotionele intelligentie) zijn de basis voor een positieve ontwikkeling van de persoonlijkheid. Er ontstaat dan vanzelf een bevrijde buitenwereld waar onze kinderen prima zullen gedijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden