'Cito-toets krijgt te veel invloed'

Kritiek op prestatieafspraken die gemeente Rotterdam met scholen maakt

Subsidie krijg je niet voor niets. Net als voor een loonstrookje, moet je ervoor werken. Lever je slecht werk, dan gaat de geldkraan dicht.

Dat signaal geeft het Rotterdamse stadsbestuur af nu het prestatieafspraken heeft gemaakt met alle schoolbesturen in de stad. Presteert een school onder de afgesproken maat, dan kort de gemeente de subsidie of zet zij deze stop.

De onderwijswereld reageert begripvol, maar is ook huiverig. Ja, ze snappen echt wel dat de gemeente wil weten waar haar geld naartoe gaat - al helemaal in economisch zware tijden waarin het stadsbestuur ruim een half miljard euro moet bezuinigen. Maar, zo klinkt het ook, waarom kijkt de gemeente bij het vaststellen van behaalde prestaties zo eenzijdig naar Cito-scores en eindexamencijfers?

"Wij vinden de Cito niet een heel bepalende maatstaf", zegt voorzitter Wim Kuiper van de Besturenraad, de vereniging van christelijke schoolbesturen. "Het is in onze ogen een momentopname. Het kan als hulpmiddel dienen voor de docent om in te schatten waar de leerling staat."

Door de Cito zoveel gewicht te geven, raken scholen mogelijk in de verleiding cijfers te manipuleren, denkt Kuiper. "Als je hoog op de ranglijst wilt staan, zeg je: deze leerling doet dit jaar maar even niet mee." Bovendien is het de vraag, stelt Kuipers, hoe reëel de scores zijn als leerlingen de toets vooraf 'eindeloos oefenen' in de klas.

Ook de VO-raad, de koepel van schoolbesturen, vreest voor het blindstaren op cijfers. "Onderwijskwaliteit is meer dan twee tiende meer scoren op een wiskunde-examen", zegt voorzitter Sjoerd Slagter. "Het gaat ook om vorming van leerlingen en het ontwikkelen van vaardigheden. Als het straks alleen maar om meetbare dingen gaat in het onderwijs, doen we iets verkeerd."

Los van de cijfers, vraagt Michiel Jongewaard van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) zich af wie er geholpen is met een geldstop. "Scholen die het beter doen, worden wel beloond, maar scholen die slecht presteren niet. Stop je de subsidie, dan gebeurt er niets meer. Zo worden de zwakke scholen natuurlijk nooit beter."

Zo'n vaart zal het niet lopen, denkt Wim Blok, voorzitter van Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam. Met de gemeente bedacht hij het - in zijn ogen - ultieme middel om scholen in het gareel te krijgen.

"Scholen ervaren het als een motie van wantrouwen, maar ik ben optimistisch. Ik zou het buitengewoon teleurstellend vinden als we een school moeten zeggen dat het geld stopt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden