Cito-score verschillend beoordeeld op scholen

AMSTERDAM - Middelbare scholen hanteren toelatingseisen die onderling soms sterk verschillen. Leerlingen met een identieke Cito-score worden op de ene school zonder meer toegelaten, zijn op een andere school een 'bespreekgeval' en moeten op een derde school een niveau lager.

Deze maand ontvangen alle basisscholen in Nederland de uitslag van de Cito-toets. De betekenis van deze uitslag verschilt sterk per regio, blijkt uit een rondgang van deze krant.

Landelijke afspraken over de hantering van de Cito-normen in het voortgezet onderwijs zijn er niet. De gemeente Amsterdam is, voorzover bekend, de enige gemeente met beleid op dit gebied. In andere plaatsen wordt de grens veel minder streng toegepast. Een puntje kan essentieel zijn om toegelaten te worden op de school van keuze.

In Amsterdam wordt iedere basisschoolleerling met een score van 534 automatisch geplaatst voor de richting vmbo-theoretisch -de voormalige mavo. Bij een score tussen 527 en 533 volgt overleg met de basisschool. In Noord-Brabant is, afhankelijk van de school, een score van 525 soms al voldoende voor plaatsing.

Voor het gymnasium op Amsterdamse scholen is een score van 545 verplicht. Onder de 545 moet er overleg komen met de basisschool. Wie naar het Rotterdamse Erasmiaans gymnasium wil, wordt met 544 punten toegelaten.

Middelbare scholen blijken hun Cito-grenzen ook op te schroeven. Uit onderzoek in Noord-Brabant is gebleken dat de toelatingsnorm op 12 van de 34 middelbare scholen de afgelopen vijf jaar is verhoogd met twee tot vijf punten. Dat geldt voor alle schooltypen. Toch liggen de normen nog ruim onder die van Amsterdam.

,,De Cito-groep stelt een boven- en ondergrens voor bijvoorbeeld plaatsing op het vmbo-t. Scholen bepalen zelf hoe ze hiermee omgaan'', zegt de onderwijsinspectie. Zij wil geen oordeel geven over de grensbepalingen die scholen zelf maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden