Cito-eindtoets krijgt twee niveaus

Eenvoudige opgaven voor zwakkere leerlingen Maar ook zij kunnen havoscore halen

Zwakkere leerlingen moeten gewoon met hun klasgenoten kunnen meedoen als zij in groep acht de Citotoets maken. Het toetsinstituut heeft daarom een eenvoudige versie van de eindtoets ontwikkeld die beter aansluit bij het niveau van deze leerlingen, maar er hetzelfde uitziet als de reguliere eindtoets.

De toets is bedoeld voor leerlingen van wie hun docent betwijfelt of ze de theoretische leerweg van het vmbo aankunnen. De Citotoets is een hulpmiddel om te bepalen op welke middelbare school een leerling terecht kan. De eindtoets op niveau zou een betrouwbaarder uitslag opleveren voor zwakkere leerlingen.

Er bestond al een eindtoets voor deze leerlingen, maar die was alleen bedoeld voor leerlingen met een achterstand van minstens anderhalf jaar. Deze 'niveautoets' kon bovendien alleen op de computer worden gemaakt, waardoor deze leerlingen vaak apart zaten. Ook waren er scholen die bepaalde leerlingen helemaal geen eindtoets lieten maken.

De nieuwe 'eindtoets niveau' lijkt daarentegen sprekend op de gewone Citotoets. Beide toetsen kunnen zowel op papier als digitaal gemaakt worden en bevatten evenveel taal- en rekenvragen. Alleen zijn de opgaven van 'eindtoets niveau' gemakkelijker. "Voor sommige kinderen was de gewone Citotoets aan de moeilijke kant", zegt woordvoerster van Cito Nancy Willemsen. "Daardoor kregen kinderen soms het gevoel dat ze er niks van konden. Het is voor hen prettiger als zij een toets op hun eigen niveau kunnen maken."

Een leerling die de aangepaste toets maakt, krijgt overigens niet automatisch een vmbo-advies.

"Een leerling kan nog steeds een havoscore halen", zegt Willemsen. Een kwart van de opgaven is in beide toetsen hetzelfde, zodat de scores met elkaar vergeleken kunnen worden.

Het Cito verwacht dat ongeveer een kwart van de leerlingen in februari de eenvoudigere 'eindtoets niveau' zal maken. Dat is evenveel als het percentage scholieren dat nu naar de basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte leerweg gaat. Basisscholen kunnen tot december laten weten hoeveel leerlingen de gewone eindtoets maken en hoeveel de 'eindtoets niveau'.

Basisscholen zijn vooralsnog niet verplicht om de Citotoets af te nemen. Demissionair minister Van Bijsterveldt (CDA, onderwijs) wil weliswaar dat alle leerlingen de eindtoets gaan maken, maar een wetsvoorstel daartoe is nog niet goedgekeurd door de Tweede Kamer. Momenteel doet ongeveer 85 procent van de basisscholen mee.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden