Cito: Basisschool krijgt te veel probleemleerlingen

Basisscholen kunnen veel kinderen met leerproblemen niet zelf opvangen. De overheid wil hen zoveel mogelijk in het reguliere onderwijs houden, maar volgens onderzoekers van het toetsinstituut Cito is een aanzienlijk aantal beter af in het speciaal onderwijs.

Het Cito vergeleek de rekenprestaties van leerlingen op scholen voor lom (leer- en opvoedingsproblemen) en mlk (moeilijk lerende kinderen) onderwijs met die van kinderen in het reguliere basisonderwijs. De lom en mlk-kinderen blijken zover achter te lopen bij hun leeftijdgenootjes, dat plaatsing op een gewone school geen zin zou hebben. Lom-leerlingen zijn met 13 jaar op het niveau waar een gewone basisschoolleerling aan het eind van groep zes is.

De lom- en mlk-scholen groeien de laatste jaren niet meer, sinds in de jaren negentig het zogeheten Weer-Samen-Naar-School-beleid (WSNS) van kracht werd. Het percentage doorverwijzingen is sindsdien aan een maximum gebonden. Kinderen ontwikkelen zich beter in een zo gewoon mogelijke omgeving, is de gedachte achter WSNS. Bovendien is een reguliere school goedkoper dan een speciale.

Het Cito is wel voor voortzetting van WSNS, maar waarschuwt voor ,,doorschieten''. Zolang scholen onnodig vertrek van leerlingen naar het speciaal onderwijs voorkomen door tijdig bijles te geven, is dat heel goed, benadrukt Van der Schoot. Maar inmiddels hebben leerkrachten leerlingen in de klas die zij eigenlijk niet kunnen helpen. Om hoeveel leerlingen het gaat weet Van der Schoot niet.

Naast de categorie die volgens het Cito eigenlijk op een speciale school thuishoort maar er niet naar verwezen wordt, speelt ook dat honderden kinderen wel zo'n verwijzing hebben, maar geen plaats op zo'n school vinden.

De overheid heeft ten onrechte de indruk gewekt dat lom- en mlk-scholen eigenlijk geen bestaansrecht meer hebben, vindt Van der Schoot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden