Citaten...

Voor het vijftiende achtereenvolgende jaar brengt Trouw een jaaroverzicht in de vorm van een citatenprijsvraag: een puzzel die enig is in z'n soort en in de loop der tijd veel liefhebbers én vijanden heeft gekregen.

Samenstelling: Haro Hielkema

Zoals elk jaar is er in 2001 veel gezegd, verklaard, uitgeroepen, verzucht en zelfs gezongen - door politici, artiesten, geestelijken, sportlieden en andere 'mensen in het nieuws'. Slechts een fractie daarvan haalde ook de krant. Honderd van al die 'uitspraken' roepen we in herinnering. Maar welke uitspraak was van wie? De 'bronvermelding' laten we aan de lezer over.

De volgorde van de citaten is min of meer chronologisch.

De letters en leestekens bij de bronnen vormen in de juiste volgorde de oplossing van de prijsvraag van 2001. Onder de inzenders van dat citaat van 100 letters worden tien boekenbonnen van e45 verloot en vijfentwintig exemplaren van de Trouw Almanak 2002.

Oplossingen (alleen het Citaat van 100 letters) moeten op een briefkaart vóór 25 januari 2002 worden gestuurd naar: Redactiesecretariaat Trouw / Postbus 859 / 1000 AW Amsterdam / onder vermelding 'Oudejaarspuzzel'.

De Oudejaarspuzzel is ook te vinden, te bewaren en in te sturen op internet:

www.trouw.nl/oudejaarspuzzel

Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

1 Alles was zó georganiseerd en dan is het kwart over twaalf en komt de duivel binnenlopen.

2 Ja, ik was militant. We hebben met stenen gegooid. We kregen slaag, maar we hebben zelf ook harde tikken uitgedeeld.

3 Het is een eenzaam beroep, dat ben ik ook zat. Je bent altijd alleen, met je succes en met je sores. Het is goed om te stoppen op een moment dat anderen

t jammer vinden.

4 Het zou beter zijn als Beverwijk niet zelfstandig uitspraken doet.

5 May hoort gewoon bij het programma.

6 Wat is Rome tegenwoordig? Er zijn evenveel pausen als er kardinalen zijn. Er is een soort vacuüm.

7 Er vloeit tegenwoordig geen bloed meer, zodat kinderen en

oma's ook kunnen kijken. In mijn tijd vertelde je het niet eens als je een been brak.

8 Er zijn mij te veel criminele asielzoekers. Ik vind dat er geen taboe behoort te rusten op dit onderwerp.

9 Alleen in Amsterdam heeft men rustig de mooie ruimte van het Damrak gehalveerd om nog een paar rijksdaalders te verdienen bij de bouw van een beurs en een warenhuis.

10 Er worden stoten onder de gordel uitgedeeld. Men reageert alsof ik jarenlang een soort louche wapenhandelaar ben, die het nu waagt zijn wapenhandel in het parlement door te zetten. Het is alsof ik een soort open zenuw heb aangeraakt.

11 De mate waarin ze van elkaar mogen verschillen, is heel klein. Een lijntje mag een millimeter naar links of naar rechts zitten en verder niet. Je kunt je voorstellen dat als je op verschillende locaties drukt, de kans groter is dat er iets misgaat.

12 Als je een rode boom hebt getekend, betekent dat misschien wel dat je jezelf vandaag een warm mens vindt.

13 Het spijt me. Mijn hersens werken tegenwoordig wat langzamer. Het lijkt wel of ze aan het verweken zijn nu ik niet meer werk.

14 Als een wagen de berg op moet, moet je eerst een steen zoeken om achter het wiel te plaatsen. Zonder die steen kom je nooit boven. Wij moeten er allereerst voor zorgen dat we hier normaal kunnen leven. De burger komt rust en veiligheid toe. Als dat er is, kunnen we ook vrede brengen.

15 Nog steeds als ik Hitler op films zie, als ik hem hoor oreren, raak ik geboeid. De fascinatie van de Duitsers voor Hitler begrijp ik. Iets van Hitler zit ook in mij.

16 Het is misschien niet goed om in die kwalificaties te spreken, maar ze ziet er aantrekkelijk uit.

17 De belangrijkste fout was dat ik bij de persconferentie veel te ongenuanceerd sprak. Daardoor ontstond het beeld van de veroordeling, zeker in talloze huiskamers.

18 Vrouwen worden in dit land niet gerespecteerd. Een klap op de bips kan echt niet en al helemaal niet op het werk.

19 We kunnen geen navraag meer doen. Het besluit van toen, ook al is dat misschien een slecht besluit, kun je niet terugdraaien. Het is naar eer en geweten genomen.

20 Scheisse!

21 Fox en ik dragen allebei graag cowboylaarzen. We hebben een ranch, komen van het platteland en we houden van mensen.

22 Het zou heel prettig zijn als er één zondebok was, maar er zijn er vele. Niet iedereen een beetje schuld: iedereen het volle pond! En al die ponden maken wel een hele grote hoop.

23 Ieder land heeft piepjes.

24 Ik wil er één ding aan toevoegen. Er moeten zoveel mogelijk bronnen worden geraadpleegd, pas dan kan er een volledig beeld ontstaan.

25 Er is een land dat ik met pijn verliet. Er is een land dat ik met pijn bewoon. Ik ben tobber of masochist. Ik flierefluit. Ik moet eerlijk opbiechten dat innerlijke drang of noodzaak mij worst zal wezen. Ik moet mezelf voor het blok zetten, anders gebeurt er niets. De portee van mijn gedachtewereld reikt niet verder dan die van een spreeuw of mus.

26 Het dragen van een hoofddoek wordt niet door de Koran voorgeschreven, maar is bedacht door heren. Dat is onderdrukking, daar werk ik niet aan mee.

27 Het gedoe om de kwestie heeft mij geweldig uitgeput. Het is niet eenvoudig dat je voortdurend ter discussie staat.

28 Ik geloof niet in toverwoorden. Men heeft hier soms een heel romantisch Hans-en-Grietje-beeld van het platteland. Maar in wezen is het platteland niets anders dan de stad, behalve dan dat er bomen staan, en weilanden zijn en het land daarmee de beleving van de natuur geeft.

29 Ik denk dat zeven echt niet kan. Bij zes heb ik al grote twijfels. Want dat kost miljarden.

30 Ja, ook met mij kunt u lachen.

31 Met z'n allen in zo'n stinkbusje trekt me ook wel heel erg, wie weet nog wel eens over de Amerikaanse highways. Dat idee van samen de wereld veroveren.

32 Ik dacht op dat moment helemaal niets. Ik stond automatisch op. Het is zo'n magische situatie, er is zo'n intense sfeer.

33 Overal waar ik kom staat de Nederlandse land- en tuinbouw in zeer hoog aanzien. Maar in Nederland is het alsof je een emmer stront over je heen krijgt.

34 Ik verwachtte dat helemaal niet. Ik wilde chocolademelk.

35 Kunt u zwijgen? ... Ik ook.

36 Ik moet er niet aan denken dat Nederland een engerd als Chirac als president zou hebben.

37 Dankbaarheid is niet nodig, die bezwaart mij. Laatst barstte iemand in tranen uit, toen ik vertelde dat ik ermee ophoud. Dan denk ik: dat heb ik indertijd met die persoon niet goed gedaan.

38 En die Cherie is absoluut vreselijk, vreselijk, vreselijk.

39 We worden wel beproefd. Het laat me niet onberoerd dat er twintig jaar geen brand was en nu twee keer achter elkaar.

40 Als er een spelletje wordt gespeeld, word ik kwaad. 'Kan het even in Jip en Janneke-taal?' vroeg ik gisteren. Want ik moet het begrijpen en straks ook nog kunnen uitleggen.

41 Het is volbracht.

42 De verplichting om licht op je fiets te hebben is een onzinnige regel.

43 Zelfs als ik verkouden ben, gebruik ik niks. Ik ben al bang om water te drinken. Ik heb maar één lichaam en dat is het huis van mijn geest.

44 Sylvia wist niet dat ik ze had gekocht.

45 Ze hebben ook al prenten van Leontien. Ze spitten ons hele leven door. Ik vind het allemaal best. Ze zullen merken dat we hele saaie personen zijn.

46 Ach, het is toch maar een rotlied.

47 Die claim? Denk maar gerust aan zes nullen.

48 De Nederlandse boeren spuiten hun koeien in met nandrolon.

49 Als ik in de kerk zou zitten, zou ik voortdurend worden gehinderd door wat ik in Kootwijkerbroek heb meegemaakt.

50 Mijn vader zette me aan om wat minder conservatief te zijn dan ik ben. Ik heb hem erg teleurgesteld door rechten te gaan studeren.

51 Ze is vandaag Nederlandse geworden!

52 God kan Bach bedanken, want Bach is het bewijs van het

bestaan van God.

53 Het lijkt me niet dat de B-staal nu ineens negatief is.

54 We stoppen pas als de ark van Noach strandt op de berg Ararat en de dieren veilig kunnen uitstappen.

55 Ik schrijf rustig door.

56 Big Brother wordt almaar grover. Dat kon je bij de aanvang voorspellen. En inderdaad, in Frankrijk is het al zover dat de kijkers de seks zien. De volgende stap is dat seks geweld wordt.

57 Ik ben de meester van mijn lot. Ik ben de kapitein van mijn ziel.

58 Ik was misschien laat met mijn uitleg tegenover journalisten. Maar dat is toch minder erg dan wachten met het afleggen van verantwoording tegenover rechters.

59 In Nederland is het toegestaan dat homo's met elkaar trouwen. De Europeanen staan lager dan honden en varkens.

60 Ik kom alleen als men het nuttig acht, als men het vraagt. Ik wil geen redder zijn: dat is meestal een dictator.

61 Ik heb niet meer misdaan dan het meest lullige bordje van Nederland genegeerd.

62 De belangrijkste conclusie is dat wij nu eens moeten gaan doen wat we hebben afgesproken te doen.

63 Ik hoop dat jullie nog wat lol hebben bij het drankje dat ik jullie aanbied.

64 Het gaat niet om wat er nu wel of niet in de Koran staat, dat is niet relevant. Je vindt dat je het moet doen, of niet.

65 Maak er een mooi feest van. En misschien zie ik jullie nog eens.

66 Ik heb niets te verbergen. Het waren legale reizen, er zijn facturen van en ik heb ze uit mijn eigen fondsen betaald.

67 Ik heb ervoor gezorgd dat er een psychiater kwam.

68 Ik hoor kamerleden nu wel tekeergaan dat het allemaal niet deugt, maar dan denk ik: jullie stonden er toch bij toen de zaak uit handen gegeven is?

69 Mijn medisch dossier is geheim, net als mijn pincode.

70 Dat is de boom.

71 Ik ben slachtoffer. De pers heeft gezocht naar een hoofd en dat werd het mijne.

72 Als ik in Engeland maar geen kou vat.

73 Deze schroef zat in mijn lever, die spijker in mijn longen.

74 We hebben aan tafel met elkaar gesproken. Het ging over een boomklever. Wat dat is, weet ik niet. Dat moet je hem vragen.

75 Ik in de Kamer? Dat lijkt me een hel.

76 Mentale hardheid is óók een kwaliteit. Dat ontbreekt er in Nederland wel eens aan. Maar dat heeft ook te maken met cultuur en welvaart, met hoe deze generatie wordt opgevoed.

77 Op een gegeven moment moet je je eigen verhaal vertellen. Je moet je eigen waarheid liegen en hopen dat wat je maakt in de geest van die tijd is.

78 Ik heb gedaan wat ik moest doen. Net zoals Shakespeare die toneelstukken schreef, en de gebroeders Wright die het vliegtuig uitvonden, en Edison die de telefoon bedacht.

79 Het liefst hebben ze dat ik met een theedoek in beeld verschijn en verklaar dat ik de hele dag heb zitten snikken. Dan vragen ze wat er door mij heen gaat.

80 Ik geef haar een eerlijke kans en ga niet constant als een politieagent met een boekje opschrijven of ze elkaar een zoen geven. Als het echt misgaat, zal ik aan de bel trekken.

81 Voor alles moet in het leven een zekere prijs worden betaald, van het kopje koffie tot de Hema-rookworst, van de reutelend genoten ochtendcaballero tot de avondlijk genoten fles Château Grands Sillons Gabachot 1998. Schaf het allemaal af en je haalt moeiteloos en vreugdeloos de honderdtwintig.

82 Er is een behoorlijke dosis wrijvingswarmte ontstaan tussen het Plein en de Kuyperstraat.

83 Je moest eens weten hoe hard we werken om elke dag weer iets spraakmakends te brengen. Het is één grote schrijfmarathon geweest. Veertienduizend pagina's! Dat doet niemand mij na.

84 Door wat er is gebeurd, is de wereld verdeeld in twee kampen: dat van de gelovigen en dat van de ongelovigen.

85 Er moest iets gewelddadigs gebeuren om die puist in het gezicht van de partij uit te drukken.

86 Niet dat seksualiteit slecht of vies zou zijn. Integendeel: het is een daad van goede werken.

87 Wim was geen heilige, hij had ook valse trekjes.

88 Terug naar de Kamer betekent een uitholling van mijn intellectuele kapitaal.

89 Ik ben homo, en dat is ook goed zo.

90 Het lijkt wel alsof die aanklacht is geschreven door een achterlijk zevenjarig kind.

91 Dit was het, ik ga nu een beerenburg pakken.

92 Die Havanaise kan ik niet meer horen.

93 Wie nu nog over mijn haar begint, maakt zichzelf belachelijk.

94 Ik beveel jullie om je commandanten volledig te gehoorzamen en niet van hot naar her te rennen. Want iedereen die dat doet, is als een kip zonder kop die neervalt en sterft.

95 Weet je wat leuk is: iemand je eigen drol cadeau doen in zo'n gekleurd toiletpapiertje met een handtekening erop.

96 Het is opwindend om een stad te bevrijden.

97 Ik vind dat de mensen best mogen weten dat politici geen koude kikkers zijn.

98 Ik heb er zin 'an.

99 Vertrouwen kun je niet afbedelen of afdwingen. Vertrouwen wordt je gegeven, voluit of niet.

100 Alex begrijpt mij.

...van wie?

a Co Adriaanse, voetbaltrainer Ajax

e Hans Alders, commissaris van de koningin in Groningen

a Martin van Amerongen, hoofdredacteur van

De Groene Amsterdammer

e Jan Peter Balkenende, kamerlid CDA

e koningin Beatrix

m prins Bernhard

r Ronnie Biggs, ex-treinrover

. Frank de Boer, voetballer

z Hans Bok, hervormd predikant in Heerde

a Cor Boonstra, voormalig Philips-topman

s Els Borst, minister van volksgezondheid

t Jos Brink, schrijver/acteur

e Nina Brink, topondernemer

b Laurens Jan Brinkhorst, minister van LNV

e Herman Brood, zanger/schilder

n George W. Bush, president Verenigde Staten

d Gerlach Cerfontaine, directeur Schiphol

s Jacques Chirac, president Frankrijk

n prins Constantijn

r Edgar Davids, voetballer

e Ilse DeLange, zangeres

k Hans Dijkstal, kamerlid VVD

t Gerard Doornbos, voorzitter LTO Nederland

d Cisca Dresselhuys, hoofdredacteur Opzij

m Michael Dudok de Wit, filmmaker

e Bob Dylan, zanger/tekstschrijver

v Wim van Est, oud-wielrenner

o Joschka Fischer, Duits minister buit. zaken

e Pim Fortuyn, columnist/politicus

h Louis van Gaal, voetbalcoach Oranje

n Rob van Gijzel, kamerlid PvdA

n Abdullah Haselhoef, imam

e Cees den Heyer, gereformeerd theoloog

e Gerrit Holdijk, senator SGP

a Jaap de Hoop Scheffer, kamerlid CDA

i Henk van Hoorn, programmamaker NOS-radio

n Isabelle Huppert, Frans actrice

z Frank IJsselmuiden, burgemeester van Edam-Volendam

l Loe de Jong, historicus

s Annemarie Jorritsma, minister econ. zaken

n Lionel Jospin, Frans premier

e Asye Kabaktepe, rechtenstudente in Utrecht

a Wim Kok, premier

r Gerrit Komrij, dichter

t Bert Konterman, voetballer

e Henk Kroes, voorz. Friese Elfstedenvereniging

s Neelie Kroes, echtgenote ex-minister Peper

s Osama bin Laden, leider Al-Kaida

i Niki Lauda, voormalig autocoureur

s Irene van Lippe-Biesterfeld, educatie-adviseur

l Loekie van Maaren-van Balen, burg. Leeuwarden

s Geert Mak, schrijver

u M xima, verloofde prins Willem-Alexander

a Timothy McVeigh, Amerikaans gedetineerde

o Ad Melkert, kamerlid PvdA

t Henk van der Meijden, journalist/roddelkoning

o Jacques de Milliano, kandidaat-kamerlid

b Slobodan Milosevic, ex-president Joegoslavië

t Linda de Mol, tv-presentatrice/actrice

o Khalil el-Moumni, imam te Rotterdam

t Harry Mulisch, schrijver

e Martinus Muskens, bisschop van Breda

s Alessandra Mussolini, Ital. parlementariër

e Jard van Nes, zangeres

l Tineke Netelenbos, minister van verkeer

e Gunda Nieman, Duitse schaatsster

a Ruud van Nistelrooij, voetballer

i Mollah Mohammad Omar, Taliban-leider

e Huub Oosterhuis, dichter/schrijver

p Marten Oosting, voormalig Ombudsman

n Bram Peper, ex-minister en -burgemeester

d Tom Pitstra, kamerlid GroenLinks

o Rick van der Ploeg, staatssecretaris cultuur

o Leo Ploeger, oud-directeur Nederlandse

Spoorwegen

m Jan Pronk, minister van Vrom

k Gerard Reve, schrijver

e Marnix van Rij, partijvoorzitter CDA

l Gianni Romme, schaatser

t Paul Rosenmöller, kamerlid GroenLinks

p Maarten van Rossem, Amerika-deskundige

p Simeon van Saksen-Coburg Gotha, Bulgaars

premier

w Chaja Schijveschuurder, Israëlisch meisje

o John Simpson, BBC-verslaggever

n Tara O. Singh Varma, ex-kamerlid GroenLinks

e Ariël Sjaron, premier Israël

n gravin Sophie, lid Brits koninklijk huis

a Peter Taal, plv. hoofdredacteur NOS Radio

e Hubert Vankan, voorman spoorwegvakbond VVMC

p Jan Veerman, disco-eigenaar Volendam

o Emmy Verhey, violiste

t Pieter Verhoeff, filmregisseur

s Bas van der Vlies, kamerlid SGP

e Tom Voûte, specialist kinderkanker

s Jacques Wallage, burgemeester Groningen

m Nout Wellink, president De Nederlandsche Bank

c Henk Westbroek, zanger/cafébaas/politicus

t Jan Wiarda, politiechef Haaglanden

a prins Willem-Alexander

t Klaus Wowereit, burgemeester Berlijn

. Jorge Zorreguieta, vader Maxima

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden