Oplossing

Citatenpuzzel 2019: citaten en geciteerden

1 Kussentjes, slippers en veel verpakkingsmateriaal zoals piepschuim. Een haast surrealistisch beeld. Super confronterend ook. Ineens zie je de plastic soep voor je.
Boswachter Remi Hougee van Terschelling zucht onder het materiaal dat bij de containerramp op de Waddenkust is aangespoeld.

2 Ik heb altijd gezegd: ‘Als mijn broer me vraagt of ik hem kom helpen, dan zeg ik natuurlijk ja’.
Presentatrice Linda de Mol stapt over van RTL naar Talpa, de zendergroep van haar broer John.

3 Ik had niets bij me behalve mijn laptop. En toevallig mijn make-uptasje. Dat zijn de gekke dingen waar je achteraf dan heel dankbaar voor bent.
Journalist Ans Boersma werd in Turkije opgepakt in verband met een terrorismezaak, waarin haar ex-vriend een rol zou spelen.

4 Voor mijn kidnapping – ik heb er geen ander woord voor – had ik me nooit zo in de geschiedenis verdiept, maar in acht jaar gevangenschap heb ik heel wat bijgeleerd.
De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch probeert in zijn boek ‘Acht jaar onschuldig vast’ de Vuile Oorlog in zijn geboorteland en zijn rol daarin te nuanceren.

5 Varkens houden erg van Mozart en André Rieu. Je kunt ze opeten, maar je kunt ook iets aardigs voor ze doen.
Pianist Mike Boddé brengt met een concert een eerbetoon aan varkens. Bij rustige muziek graven zij zich in het stro, bij actieve muziek willen ze opstaan en rondlopen.

6 Het heeft geen zin om hier te reduceren, als buurlanden dan meer gaan uitstoten. Je moet in Nederland niet iets anders doen dan je buurlanden, dan ben je gekke henkie.
CDA-Kamerlid Sybrand Buma vindt dat de klimaatambities van het kabinet wat betreft CO2-reductie wel wat teruggeschroefd kunnen worden.

7 Waar wordt nou een evenement georganiseerd dat niet doorgaat?
Voorzitter Wiebe Wieling van de Elfstedenvereniging blijft hopen op een Elfstedentocht, die al 22 jaar niet meer georganiseerd is.

8 Zonder Klimaatakkoord hebben we geen kabinet.
Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie, dreigend in de richting van regeringspartijen CDA en VVD.

9 Zij boeken 266 miljoen winst, wij ruim een miljard.
KLM-topman Pieter Elbers over de resultaten van zijn bedrijf en die van partner Air France.

10 Iedereen levert één vrije dag in per jaar en van die dagen kunnen andere collega’s vrij krijgen om te mantelzorgen.
Jan Slagter, baas van Omroep MAX, bepleit een spaarsysteem als een ‘collegiaal fonds’.

11 Nederland snijdt zichzelf in de vingers doordat het strengere bonusregels hanteert dan andere Europese landen.
ING-topman Ralph Hamers vindt dat hij zelf recht heeft op salarisverhoging met ruim 50 procent.

12 Ik ben nog onbekend, maar ik maak al heel lang muziek. Sinds mijn derde.
Zanger Duncan Laurence wint als onbekende zanger het Eurovisie Songfestival met het lied ‘Arcade’.

13 Hallo Gerrit!
Nieuwslezeres Dionne Stax schakelt in het Journaal na een item over ‘De Luizenmoeder’ zingend over naar weerman Gerrit Hiemstra.

14 Kan ik u een glaasje pernod aanbieden?
Voormalig VVD-politicus Frits Bolkestein heeft zijn laatste boek geschreven en wordt daarover geïnterviewd, met daarbij steeds zíjn vraag of de journalist misschien trek heeft in een glaasje met ‘het verraderlijke water’.

15 Dit is mijn vetste titel ooit.
Shorttrackster Suzanne Schulting wint de wereldtitel allround in het Roemeense Sofia.

16 De fiscus maakt ons één.
Cabaretier en wiskundige Jan Beuving zingt dit lied samen met zijn metgezel Patrick Nederkoorn in hun programma ‘Leuker kunnen we het niet maken’.

17 Mijn benen zaten zo vol, ik kon er niet meer op blijven staan.
Schaatser Kjeld Nuis wint twee gouden medailles op het WK schaatsen, waar het ongelooflijk hard ging.

18 Een van de redenen dat deze regel het zo lang volhoudt, is dat die noodzakelijk is om de tijd van het parlement nuttig te gebruiken en om respect te hebben voor de keuzes die gemaakt worden. 
Voorzitter John Bercow van het Britse Lagerhuis hanteert een regel uit 1604, die stelt dat het niet is toegestaan om in één en dezelfde parlementaire periode twee keer exact dezelfde motie in stemming te brengen.

19 Muziek kan je overvallen. De sonates van Domenico Scarlatti kunnen net zo troostend zijn als een kop dampende soep.
Aaltje van Zweden, vrouw van dirigent Jaap, kan op de meeste onverwachte momenten geraakt worden.

20 Nu, met de hele brexit-problematiek, ben ik bang dat Engeland op een gegeven moment zijn burgers terug gaat roepen en lijkt het me tijd voor het Nederlanderschap.
Choreograaf en Brits onderdaan Barrie Stevens vraagt een Nederlands paspoort aan.

21 Heel veel mensen weten niet dat hier gewoon kinderen van hun bed worden gelicht.
De in Armenië geboren studente Hayarpi Tamrazyan en haar familie krijgen na drie maanden kerkasiel in Den Haag een verblijfsvergunning.

22 Hup, aan het werk!
Premier Theresa May van het Verenigd Koninkrijk zegt dit vaak na een nederlaag, ook al smeken haar partijgenoten haar om ermee te kappen.

23 Bekenden kun je rustig een tijdje vergeten, dan komen ze weer op je pad. Wie dood is, zit als een ballon met een draadje aan je pols vast. Dat beeld heeft iets lichts. Ik ben niet zo van het drama. Het is al zo’n drama, dat hoef ik niet te benadrukken.
Femke van der Laan, weduwe van Eberhard van der Laan, Amsterdams burgemeester, schreef columns over het rouwen.

24 Wij moeten weer de electorale middelvinger worden.
SP-voorzitter Ron Meyer wil dat zijn partij weer een onversneden populistisch geluid laat horen. Na de nederlaag bij de Statenverkiezingen en kritiek op het campagnespotje tegen Frans Timmermans moet hij het veld ruimen.

25 In Rome staat een hele grote roze olifant.
De Amsterdamse priester Pierre Valkering komt uit de kast en wordt kort daarna door de bisschop geschorst. Volgens de Franse socioloog Frédéric Martel leiden vier op de vijf prelaten in het Vaticaan een homoseksueel dubbelleven.

26 Ik dacht meteen: ‘Oh God, de Marie’.
Topman Joep van Brussel van klokkenmakerij Royal Eijsbouts dacht toen hij hoorde over de brand in de Notre-Dame van Parijs aan de grootste klok, de Mariaklok, die door zijn bedrijf is geleverd.

27 Hij was leuk. Ik werd verliefd op de manier waarop hij met mensen omging. Hij was grappig, hij had zelfspot en hij was de eerste daar die niet de hele tijd nadacht over hoeveel geld hij zou kunnen verdienen, maar die zich afvroeg hoe hij mensen zou kunnen helpen.
Michelle Obama, voormalig first lady van de VS, promoot in een uitverkochte Ziggo Dome haar boek ‘Mijn verhaal’.

28 Ik voelde me een beetje in een oorlogsgebied, nadat ik ten onrechte vals was beschuldigd.
Programmamaakster Yvon Jaspers beschuldigt Trouw van leugens en verzinsels in een artikel over haar dubbele petten in ‘Boer zoekt vrouw’ van KRO-NCRV en haar bijverdiensten voor multinational For Farmers. Zij wordt vrijgepleit, de omroep krijgt een tik op de vingers.

29 Ik geniet van de vreugde, het observeren. Ik geniet van de verbale en non-verbale communicatie die zij met elkaar hebben. Dat is geweldig. Daar komt het eigenlijk wel op neer.
Ajax-coach Erik ten Hag over de ploeg die kampioen werd en in de strijd om de Europa Cup de halve finale haalde na zeges op onder andere Real Madrid en Juventus.

30 Hoe heeft mijn vader ons in de steek kunnen laten?
Trijneke Blom-Post, dochter van verzetsheld Johannes Post, zou haar vader 75 jaar na de oorlog die vraag willen voorleggen, als dat zou kunnen (Post werd in 1944 door de Duitsers gefusilleerd).

31 Het is af en toe nog onwerkelijk om me te realiseren dat dit echt mijn leven is.
Prinses Amalia op Koningsdag.

32 Vieze lucht kost elke inwoner van onze stad een jaar van zijn leven.
Wethouder vervoer van Amsterdam Sharon Dijksma wil dat de hoofdstad overgaat op elektrisch vervoer. In 2030 moet vervoer op fossiele brandstof verboden worden.

33 Om te zorgen dat mijn hoofd iets van een verhaal prijsgeeft, wandel ik en boks ik af en toe een uurtje met een trainer op mijn atelier. Wat ook helpt, is dat ik mijn hoofd fop en vertel dat ik niet hoef te werken: ‘We gaan alleen maar even zitten met een pen in onze handen’.
Schrijver en illustrator Annet Schaap wint diverse prijzen voor haar debuut ‘Lampje’. Het succes zit haar soms in de weg bij het maken van nieuw werk.

34 Ik steek mijn hand voor hem in het vuur. Ik heb al eerder gezegd dat ik Henk zo mijn kas zou laten beheren. Dat meen ik ook.
Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie denkt dat penningmeester Henk Otten ‘absoluut niet gefraudeerd’ heeft met de geldpot van Forum.

35 Het is misschien een cliché, maar dit is de titel van het collectief.
Voetballer Matthijs de Ligt na het behalen van de nationale titel met Ajax.

36 Kom op, het is campagnetijd! Heb je die filmpjes van Rutte over Baudet gezien? Zijn die die niet op de man?
SP-Kamerlid Lilian Marijnissen wuift de kritiek weg op het verkiezingsfilmpje van haar partij over PvdA-lijsttrekker Timmermans: het had effect als een breekijzer om te praten over de hoge salarissen van Eurocommissarissen.

37 Wij moeten niet bang zijn om af en toe buiten de lijntjes te kleuren. Dat is een rol die ik graag vervul. Daarom heb ik me ook aangeboden.
Rob Jetten wordt als jonge dertiger fractievoorzitter van D66.

38 Wij betalen inderdaad al jaren geen winstbelasting.
Topvrouw Marjan van Loon van Shell bevestigt kort voor een hoorzitting in de Tweede Kamer wat een jaar eerder door Trouw werd gemeld, maar toen door Van Loon hartgrondig werd ontkend.

39 Het zou weleens mijn laatste debat kunnen zijn.
Staatssecretaris van justitie Mark Harbers stapt op, omdat hij de Kamer verkeerde informatie over criminaliteit onder asielzoekers heeft verstrekt.

40 Het versnellingspakket waar de maatregelen in zitten, gaan we over twee weken bespreken. Als we dat nu allemaal hadden moeten doen aan de hand van één bevinkje, zou dat ronduit armetierig zijn geweest.
Minister Eric Wiebes van economische zaken heeft in Groningen geen vrienden en zijn verspreking over een ‘bevinkje’ van 3,4 op de schaal van Richter (de derde qua zwaarte in het aardgasgebied) maakt hem niet populairder. Zijn excuses worden weggehoond.

41 Als jullie écht gezond bezig willen zijn, dan stop je met die gifstengels!
Paul Blokhuis, staatssecretaris van volksgezondheid, stroopt de hemdsmouwen verbaal op voor de onderhandelingen over de verkoop van tabak.

42 Ik heb mooie banen gehad. Ja, dat ligt natuurlijk wel aan de status die ik nu heb.
Tennisster Kiki Bertens is als vierde geplaatst op Roland Garros in Parijs.

43 Ik zit hier nog wel tien, vijftien jaar. U zult mij nooit zien vertrekken. Desnoods met een rollator zal ik hier mijn standpunten uitdragen.
PVV-Kamerlid Geert Wilders is ondanks een zware nederlaag bij de Europese verkiezingen – nul zetels – van plan nog lang door te gaan in de politiek.

44 De bontmuts met die oorflappen! Ik ben natuurlijk niet gek en zal dat ding heus niet dragen als ik naar een slippartij met dodelijke slachtoffers moet, maar ik heb ’m hier nog wel liggen.
Gerri Eickhof, verslaggever van ‘Nos Journaal’.

45 Ik ben geen echte 9, ik ben een false nine.
Vivianne Miedema, voetbalster, is de ster van het Nederlandse vrouwenelftal en houdt ook van meevoetballen.

46 Geen toespraken, geen bloemenzee, geen medailles, versierselen of oorkondes.
Dirigent Bernard Haitink neemt op zijn negentigste afscheid van het Nederlandse publiek met een ‘zo gewoon mogelijk concert’ met onder meer de Zevende van Bruckner in het Concertgebouw te Amsterdam.

47 Zeewier heeft de potentie dé duurzame eiwitbron van de toekomst te worden.
Minister Carola Schouten van landbouw zegt dat de consument die hoge eisen stelt aan producten van boeren, daar meer voor moet betalen.

48 Ik heb nog heel vaak dat ik achterin de auto zit en denk: wowowow!
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vertelt over haar eerste jaar op het pluche van de hoofdstad.

49 De meiden gaan door elkaar voor het vuur.
Sarina Wiegman, bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal, geldt als een controlfreak, maar in de hectiek van alle Oranje-successen verhaspelt ze ook weleens een zin.

50 Toen mijn vader fractievoorzitter was, studeerde ik politicologie en bouwde een redelijk succesvolle judocarrière op.
De nieuwe fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer Pieter Heerma praat over zijn vader Enneüs.

51 Het publiek heeft er recht op om te zien wat er mee gebeurt, want het is van ons allemaal.
Directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum licht de restauratie van Rembrandts meesterwerk ‘De Nachtwacht’ toe.

52 Ik had geen signalen dat het in meer zaken is misgegaan. Ik kan niet het aantal signalen tellen dat ik niet heb.
Staatssecretaris Menno Snel van financiën geeft aan dat de fraude op zijn departement wel meevalt. Later in het jaar moet hij na publicaties van Trouw en RTL Nieuws bij herhaling toegeven dat het toch om een probleem met veel grotere omvang gaat.

53 Ik moet ermee leven, het is duidelijk nog niet voorbij.
Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland suggereert dat haar trillen iets psychisch is, al blijft het hoe en het waarom een beetje vaag.

54 Alles wat je thuislaat, is meegenomen.
Cabaretier Brigitte Kaandorp is dol op ‘wildkamperen’ in een tentje.

55 Hij heeft 47 jaar deel uitgemaakt van mijn leven. Na het grote succes in het begin zijn we altijd bevriend gebleven. We waren niet verliefd, maar toch spatte onze liefde van het doek.
Actrice Monique van de Ven over haar tegenspeler in de film ‘Turks Fruit’, Rutger Hauer, die in juli is overleden.

56 Ik voel me goed en fit. Wat nu komen gaat, ligt me wel. Nu moet het drie dagen achter elkaar gebeuren.
Wielrenner Steven Kruijswijk eindigt als derde in de Tour de France na een hectische slot.

57 Als je kijkt naar Charlie Boy en klimaatverandering, oh dear, oh dear, oh dear. Ik kan alleen zeggen dat hij nu in de 70 is. Moge de koningin nog een lange, lange tijd leven.
Nigel Farage, leider van de Brexitpartij, trekt van leer tegen het Britse koningshuis en prins Charles in het bijzonder.

58 Het grootste misverstand over de liefde is dat het geen exacte wetenschap is. En dat je er tijdens je leven niets over leert. Nou ja, je leert misschien een beetje door ervaring op te doen, maar het is niet veel. De liefde is te ingewikkeld. Elke situatie is anders. Het beste is denk ik om het niet te willen begrijpen en gewoon te genieten van de ervaring.
Filmregisseur Woody Allen (83) blijft met een knipoog naar onze hartstochten kijken. Hij is nog steeds gewikkeld in rechtszaken over #MeToo-beschuldigingen tegen hem.

59 O ja, telkens weer. Elke ochtend. Even proberen of-ie er nog zit, en hoe de vorm van de dag is. Vaak is het niet voorgekomen, maar soms was ie weleens weg. Dan slaat de paniek toe.
Willeke Alberti, over haar zestigjarige carrière als zangeres en de zorg om haar stem.

60 Het is veel te goedkoop, te gemakkelijk verkrijgbaar, en er is te veel marketing.
Wanda de Kanter, longarts en bestrijder van het tabaksbeleid in Nederland, vindt dat de overheid veel te weinig doet om de schadelijke gewoonte van het roken te ontmoedigen.

61 Dat mijn naam nu een beetje met die van Aletta Jacobs verbonden is, maakt mij heel trots.
Voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer krijgt de Aletta Jacobsprijs, onder meer vanwege haar niet-aflatende strijd voor de positie van met name Marokkaanse vrouwen in Nederland en voor haar inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond.

62 Als ik een keuze had, zou ik direct opstappen. De stad is een ravage. Ik zou daarvoor mijn excuses moeten aanbieden. Mijn bewegingsruimte is zeer beperkt, want ik moet twee meesters dienen.
Carrie Lam, leider van de autonome Chinese stad Hongkong, tijdens een besloten bijeenkomst voor zakenmensen.

63 Mijn kist, die staat al klaar. Ik haal Sinterklaas niet, laat staan Oudjaar. 
Beau van Erven Dorens, tv-programmamaker, neemt in de eerste aflevering van ‘Beau’ alvast een voorschot op de mogelijkheid dat de talkshow geen succes wordt.

64 Mag het toch weer dicht? Wie heeft het sleuteltje? 
Premier Mark Rutte heeft op Prinsjesdag een raam in het rijk met verslaggevers gevulde Torentje geopend voor frisse lucht. Hij kan alleen het sleuteltje niet vinden om het weer dicht te doen.

65 Begrijp me goed, ik vind ook dat er over de besteding van publiek geld gediscussieerd moet worden. Alleen ben ik zelf nooit verlegen geweest met mijn salaris. Ik vind dat ik het, ook kijkend naar de verhoudingen in Hilversum, verdien.
Matthijs van Nieuwkerk, tv-programmamaker, over de kritiek op zijn inkomen bij de publieke omroep.

66 Heel Nederland kijkt ernaar uit en het zou fantastisch zijn als we ‘vroem’ horen op 3 mei. 
Minister Bruno Bruins van medische zorg en sport kan bijna niet wachten op de Formule 1 Grand Prix op Zandvoort in 2020.

67 Hoe durven jullie! Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden. 
De Zweedse scholier Greta Thunberg ontsteekt op de Klimaattop van de VN in woede tegen de mensen die de aarde het meest hebben vervuild en haar generatie met de extreme gevolgen van de klimaatverandering hebben opgezadeld.

68 Het is tijd voor een nieuw avontuur. 
Eva Jinek, tv-programmamaker, verlaat de publieke omroep en gaat haar praatprogramma ‘Jinek’ voortzetten bij de commerciële RTL.

69 Ik zou nog liever dood in een greppel liggen.
De Britse premier Boris Johnson wil per se geen uitstel vragen voor het vertrek uit de Europese Unie.

70 Ik was zo boos op de buitenwereld om de vragen die ik kreeg. Ik ben altijd top geweest sinds 2014. Opeens worden andere zaken erbij gehaald. Ik ben clean, ik ben altijd schoon, en ik wilde laten zien hóé schoon. Kijk maar eens hoe schoon ik ben. Dat wilde ik laten zien.
De Nederlandse atlete Sifan Hassan wordt wereldkampioen op de 1500 meter én de 10.000 meter. Er ontstaat ruis rond haar, omdat haar trainer Salazar geschorst is in verband met doping.

71 Ik kan niet anders dan hetzelfde doen wat ik van mijn wethouders heb gevraagd.
Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag stapt op in verband met de brandstapels op het Scheveningse strand die in de Nieuwjaarsnacht met een vonkenregen voor een bijna-ramp zorgden. Twee Haagse wethouders gaan haar in dezelfde week voor, nadat het openbaar ministerie hen verdenkt van het tegen betaling regelen van vergunningen.

72 Laat je niet door een handvol loserige veganisten of dierenactivisten op de kast jagen. Kijk op hen neer. De kloof tussen boeren en een deel van dat ‘Haagse wereldje’ veel te groot is geworden. Daar hebben we last van. Dat moet een keer stoppen!
Henk Bleker, oud-staatssecretaris van landbouw (CDA), op de barricade tijdens de boerenmanifestatie op het Malieveld.

73 Hij blijft totdat hij eraf is.
Koning Willem-Alexander krijgt op reis in India vragen van de pers over zijn baard.

74 De wereld draait gewoon door als er iemand wegvalt. Dingen blijven verraderlijk alledaags. De wind speelt met de bomen, een vliegtuig trekt een streep in de lucht, iemand laat zijn hond uit. Greetje kán helemaal niet dood zijn, dacht ik vooral in het begin, want alles lijkt zoals het was.
Radiopresentator Frits Spits verloor zijn vrouw. Hij schreef het boek ‘Alles lijkt zoals het was’ over zijn liefde en rouw aan de hand van twintig recente Nederlandse liedjes.

75 Blauw bloed gaat weer door al onze geledingen stromen.
Marit van Egmond, de nieuwe topvrouw van Albert Heijn, maakt bekend dat het accent in het Zaanse grootwinkelbedrijf weer vol op de kleur blauw komt te liggen.

76 We probeerden hem naar buiten te praten en vroegen hem zich over te geven. Hij weigerde. Hij stierf als een hond, hij stierf als een lafaard. Het was alsof je naar een film keek.
De Amerikaanse president Donald Trump vertelt over de dood van IS-leider Baghdadi bij een Amerikaanse operatie in Syrië.

77 Mijn dood is niet van mij, hij is ook van mijn geliefden.
Henk Blanken, journalist, schrijver en parkinsonpatiënt, schreef een boek ‘Beginnen over het einde’ over zijn ziekte waarin hij ervoor pleit om naasten een grotere stem in euthanasie te geven.

78 Ik heb de indruk dat ambtenaren worden afgerekend op de vraag of ze deze week wel zestig dossiers van links naar rechts op hun bureau hebben verschoven.
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vindt dat de overheid heel veel van de burger vraagt en zelf zo weinig geeft.

79 De Navo is ‘hersendood’ en daarom moet Europa haar eigen defensie regelen.
De Franse president Emmanuel Macron reageert op Donald Trumps standpunt dat Europa te weinig meebetaalt aan de Navo.

80 Het is aannemelijk dat de meest betrokken ministers over het bestaan van het onderzoek zijn geïnformeerd.
Minister van defensie Ank Bijleveld verdedigt zich dat haar niet eerder is verteld over een bombardement in 2015 door een Nederlands legervliegtuig in het Irakese Hawija waarbij een groot aantal burgerslachtoffers zijn gevallen.

81 Er is kwaliteit gekomen: het zijn grote meneertjes geworden.
Ronald Koeman, bondscoach van Oranje, bereikt met zijn team overtuigend het EK-toernooi.

82 Ik word er niet vrolijk van, maar het is wel het beste voor het land.
VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff heeft een lange uitleg nodig om al zijn fractieleden mee te krijgen met het kabinetsbesluit om de 130 km ‘op te offeren’.

83 Dit had ik niet moeten doen. Ik had mijn rug rechter moeten houden. Ik voelde mij onder druk gezet: ik had geen andere optie.
Liesbeth Verheggen, voorzitter AOb (Algemene Onderwijsbond), ging akkoord met een eenmalig bedrag van 460 miljoen euro voor het onderwijs, maar zonder haar achterban te raadplegen. Docenten die toch willen staken, zijn des duivels. Verheggen treedt af.

84 Het meest waardeer ik de eerlijkheid van de mensen. Ze zijn heel open over hun emoties en kunnen goed reflecteren. Ook is en blijft het land fascinerend omdat het massaal en constant in beweging is. Ik voel er ultieme vrijheid. Al heeft het ook kanten die ik niet liefheb.
Documentairemaker Ruben Terlou heeft een nieuwe serie over China gemaakt.

85 De Nederlandse natuur floreert. We hebben de mooiste bossen, de beste stranden, de lekkerste haring en de lekkerste kibbeling op die stranden.
Kamerlid Thierry Baudet van Forum voor Democratie rekent de viskraam ook tot de natuur in ons land.

86 Ik heb geen spijt van deze vriendschap, omdat ik daardoor op zakelijk gebied kennis heb kunnen opdoen. Prins Andrew, zoon van de Britse koningin Elizabeth, is jarenlang bevriend met de omstreden Amerikaanse bankier en pedoseksueel Jeffrey Epstein en heeft daar menig pleziertje aan te danken.

87 Het is genoeg geweest. Dit is een maatschappelijk probleem, waartegen keihard moet worden opgetreden. Boetes waar iedereen van schrikt, zodat niemand zoiets meer in zijn hoofd haalt.
Voetballer Georginio Wijnaldum keert zich tegen het racisme op de voetbaltribunes. ‘Oranje stapt in zo’n geval van het veld. En wij komen niet meer terug.’

88 Mijn bezoek is niet doorgegaan. Ik krijg de minister niet te spreken.
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van asiel en migratie, zou naar Marokko reizen om daar met de regering te praten over het terugnemen van illegale Marokkanen. Geen goede start van de nieuwe bewindsvrouw.

89 Doordat ik zo vroeg begon met werken, heb ik nooit een middelbare school afgemaakt. Achteraf een foute beslissing van mijn ouders, waarvan ik veel spijt heb gehad. Al die kennis van talen, wiskunde en geschiedenis heb ik me later eigen gemaakt.
Topvioliste Emmy Verhey is gestopt met musiceren en heeft haar instrument verkocht.

90 Sieg Heil!
Oud-voetballer Marco van Basten was een speler van wereldklasse en ook een verstandig mens. Maar deze reactie op Fox Sports is een lelijke uitglijer.

91 Ik was ook een heel druk jongetje. Voor straf stond ik de helft van de tijd in de hoek van de klas. Ik moest ook voorin zitten, want achterin giebelde ik steeds.
Schrijver Adriaan van Dis broedde tien jaar op zijn eerste kinderboek; dat ligt nu in de boekhandel: ‘Adje doet heel druk’.

92 Baudet en Wilders komen te weinig op tv.
Oud-oorlogscorrespondent en boekenschrijver Arnold Karskens hoopt dat zijn nieuwe omroep Ongehoord Nederland mag gaan uitzenden.

93 Schaf de opvangtoeslag voor kinderen af en geef die ouders drie dagen in de week gratis opvang.
Jesse Klaver, Kamerlid GroenLinks, vindt dat het systeem voor toeslagen simpeler moet.

94 Daar heb ik geen actieve herinnering aan.
Premier Mark Rutte wordt onder andere door Trouw uitgeroepen tot de behendigste debater van het Binnenhof.

95 Laten we aan het werk gaan. We hebben geen moment te verliezen. De wereld heeft ons leiderschap meer dan ooit nodig.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie, bij haar start in het Europarlement.

96 Jullie moeten meer betalen.
VS-ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra vindt dat Nederland meer moet bijdragen aan de Navo. Hij zegt dat op het partijcongres van Forum voor Democratie.

97 Wat heb ik daar te zoeken? Helemaal niets. Er gaan zóveel mensen heen. Ik voel geen enkele behoefte om daar met mijn komst nog iemand aan toe te voegen.
Marjan Minnesma, directeur bij Urgenda en klimaaticoon van Nederland, gaat niet naar de VN-klimaattop in Madrid.

98 Dit is een politiek proces.
Desi Bouterse, president van Suriname, is tijdens zijn staatsbezoek aan China door de krijgsraad in Paramaribo veroordeeld tot twintig jaar cel voor het medeplegen van de Decembermoorden op 8 december 1982 in Paramaribo. Hij verklaart zichzelf onschuldig is en stelt zich verkiesbaar voor een nieuwe periode als president.

99 Schrikbarend veel mensen in ons land zijn alleen, vooral armen en ouderen. Het is de plicht van een samenleving om juist voor deze mensen te zorgen.
Minister Sigrid Kaag van internationale handel waarschuwt dat deze mensen door de samenleving worden afgeschreven.

100 De jongste arrestant is negen jaar oud. Hij liep rond met een molotovcocktail.
Burgemeester Johan Remkes van Den Haag meldt nog vóór Nieuwjaar al dertien aanhoudingen voor openlijk geweld in de Haagse vuurwerkwijk Duinoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden