citatenprijsvraag 2016 Oplossing

HARO HIELKEMA

Een Brexit is een Brexit.

Ik rij als een omaatje.

Ik ben een zwerver en dat kan soms wel eenzaam voelen.

De Hema is helemaal van het pad.

Kom in actie en eis dat ze ophouden met ons te doden.

Dit was de aller-, allerlaatste keer voor mij.

Er zijn mensen die mij niet meer serieus nemen omdat mijn haar elke keer anders zit.

Hallelujah.

Iemand zei dat ik onsterfelijk kan worden.

Ik eet ontzettend veel groenten. Idioot gewoon.

1 Ik zal niet accepteren dat PVV-leider Geert Wilders nog een keer spreekt van een 'nepparlement'. Khadija Arib spreekt als nieuwe Kamervoorzitter.

2 De Duffy's waren bootvluchtelingen van vroeger, eigenlijk. Ze staken de zee over om niet te sterven van de honger. Tv-sportpresentator Tom Egbers vindt zijn Ierse afkomst terug in het tv-programma 'Verborgen Verleden'.

3 Er is sprake van voldoende eerherstel, nu de minister mij zijn excuses heeft aangeboden en mijn kundigheid heeft erkend. U ziet dus geen treurig gezicht ... sssst! Patholoog-anatoom George Maat is door justitieminister Van der Steur gerehabiliteerd nadat hij er eerder door hem van is beschuldigd dat hij voor studenten een 'buitengewoon ongepaste en onsmakelijke' lezing over zijn identificatiewerk bij de MH17-ramp heeft gehouden.

4 Wat mij betreft blijft de kust zo mooi en leeg als mogelijk. Je kunt in de duinen niet zomaar flats en bungalowparken neerzetten. Flats op palen, zie je die al voor je? Minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) moet haar plan om meer bebouwing langs de kust toe te laten terugnemen.

5 Ik heb een soort piekerstoornis. Als ik bijvoorbeeld een grote prestatie moet leveren, dan bereid ik mezelf voor door een calamiteit te bedenken. Ik zie het glas half leeg. In feite vind ik het leven een wonderschone maar ook tragische gebeurtenis; elk begin is tevens een afscheid.. Die ondertoon zit in me. Als vijfjarig jongetje was ik al diep ontroerd door Bach, kon ik opgewekt zijn maar ook zum Tode betrübt. Countertenor Maarten Engeltjes onthult dat hij depressief is en daarom - met nog meer artiesten - optreedt tijdens het Depressiegala.

6 Ik pomp alles op wat ik op kan pompen. Shell-topman Ben van Beurden verwacht dat de komende tien jaar alle reserves aan gas en olie van zijn concern worden aangeboord..

7 Lieve jongens, mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo'n reactie plaatst, de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) roept op om met iets meer respect met elkaar te communiceren op sociale media.

8 Een zitplaats is geen recht. NS-topman Roger van Boxtel vraagt politiek en reizigers om geduld: in de spits blijft het lastig in de trein een zitplaats te bemachtigen.

9 Maar ik heb een leven dat bijna niemand anders heeft. Ik ben een zwerver, en dat kan soms wel eenzaam voelen. Floortje Dessing krijgt dit jaar de Gouden Televizier-ring.

10 Ik kom uit het noorden en ken Brabant niet zo goed. Bisschop Gerard de Korte (rk) verhuist van Groningen naar Den Bosch.

11 Ik had een tekort aan magnesium en in mijn familie komt diabetes voor. Ik gebruikte verschillende dingen om die problemen op te lossen, en meldonium was er daar één van. Het maakte me gezond. Daarom nam ik het. Ik wist niet dat het op de verboden lijst stond. De Russische tennisster Maria Sjarapova is betrapt op doping.

12 Lodewijk en ik hebben een paar keer koffie gedronken. Hij heeft mij gevraagd minister te worden. Ik wist meteen dat ik niet wilde, maar zei dat niet direct. Oud-politica van GroenLinks met een PvdA-verleden Femke Halsema schrijft in haar boek 'Pluche' dat zij in 2012 benaderd is om minister van ontwikkelingszaken en buitenlandse handel te worden.

13 Ik eet ontzettend veel groenten. Idioot gewoon. Je moet geloof ik 200 gram groenten per dag eten. Ik kom denk ik aan vier keer zo veel. Kok/schrijfster Yvette van Boven wordt gezien als dé culinaire heldin van Nederland, met haar boeken en de tv-serie 'Koken met Van Boven'.

14 Ik denk nooit in termen als een nieuwe horizon of zo. Ik ga volledig op in daar waar ik ben. Als ik Aaltje omhels, kijk ik niet over haar schouder of er misschien een mooiere vrouw loopt. Zo ben ik niet. Dirigent Jaap van Zweden is benoemd tot chef-dirigent in New York.

15Rouwen vind ik zo'n wonderlijk werkwoord. Onderweg naar Zuid-Frankrijk kreeg ik een sms'je: hoe het met het rouwen was. Alsof ik voortdurend voor mijn tentje zat te grienen. Zo werkt het niet, het verdriet komt af en toe, met een piek. Jelle Brandt Corstius beschrijft in 'As in tas' hoe hij na de dood van zijn 'vaak onhebbelijke' vader Hugo naar de Middellandse Zee fietst om daar diens as uit te strooien.

16 De tekst is van het grootste belang, dat is voor mij het enig mogelijke uitgangspunt. De instrumentalisten moeten zingen op hun instrument. Ze moeten als het ware de tekst spelen. Dirigent/componist Reinbert de Leeuw is als 'hedendaagse muziekman' gevraagd om de Matthäus-Passion te dirigeren.

17 Het is niet meer van deze tijd, zei CDA-leider Buma. Dat is juist waarom we zo'n verdrag nodig hebben: dat we niet kunnen weglopen als het ons even niet uitkomt. Politici bezwijken gemakkelijk voor de druk van het moment. Maar het verdrag is er voor ons allemaal, ook voor meneer Buma. Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling waarschuwt dat 'we een oorlog verder zijn voordat we een nieuw verdrag hebben'.

18 De Hema is helemaal van het pad. Noemt zijn paaseitjes voortaan verstopeitjes uit angst voor de islam. Er is echt geen moslim die blij wordt als je de naam van de eitjes verandert. VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra is boos over een reclamefolder waarin de Hema volgens hem bang is voor moslims die aanstoot nemen aan de woorden Pasen en paaseieren. Bij nader inzien maakt het concern al jaren reclame voor 'verstopeitjes'.

19 Ik heb het gevoel dat ik bij rust met 2-0 voor sta, maar de wedstrijd is nog niet afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen. Oud-voetballer en trainer Johan Cruijff schrijft over zijn ziekte, een maand voor zijn overlijden op 24 maart.

20 Kies zelf vanavond maar hoe u wilt dat dit verhaal afloopt. Cabaretier Lenette van Dongen speelt de rol van verteller in het lijdensverhaal 'The Passion'.

21 Duurzame energie is de toekomst. Zon en wind zijn elders al concurrerend. De turbo moet erop, het kabinet moet het volk vertellen dat het chaos wordt als we niet de omslag maken naar duurzame energie. Marjan Minnesma, directeur van de duurzaamheidsorganisatie Urgenda, vindt dat het verbod op kolen te traag gaat.

22 Het is volkomen normaal om binnen de partijlijn te klankborden over kandidaten. Ex-politicus Jos van Rey moet voor de rechtbank verschijnen op verdenking van het aannemen van smeergeld, het ronselen van stemmen en het doorgeven van vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming in zijn woonplaats Roermond.

23 Het was natuurlijk gevaarlijk om deze in Frankrijk op te nemen. Filmregisseur Paul Verhoeven doet met zijn film 'Elle' mee aan de strijd om de Gouden Palm in Cannes. In 1973 werd zijn 'Turks Fruit' ingezonden en beoordeeld als een pornofilm.

24 Er zit helemaal geen grens aan ontdekken. We moeten niet doen alsof we alles al weten. De mens kan straks als 'echte God' zelf leven creëren, daar ben ik van overtuigd. We zijn een fantastisch product van de evolutie, en tegelijkertijd een zielig hoopje vlees met veel tekortkomingen. Astronaut André Kuipers vertelt over zijn avonturen in de ruimte.

25 Erdogan is de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent. Columniste Ebru Umar wordt aangehouden in haar geboorteland Turkije vanwege columns over de president.

26 Daarover kan ik nog niet oordelen, want ik heb nog niet alles gezien. Prinses Amalia krijgt al vroeg op Koningsdag van een journalist de vraag wat ze het leukste vindt in Zwolle.

27 Onlangs had ik een bizarre droom over de 4 mei-voordracht die ik ga houden. De dag is daar. Ik draag een veel te lange witte jurk. Terwijl de bijeenkomst begint, staat mijn man nog te knoeien met mijn rits die niet dicht wil. Eindelijk loop ik struikelend over de jurk naar het spreekgestoelte. Het trapje is gemaakt van blokjes die uit elkaar vallen, de afstand tot de katheder is idioot groot. Als ik ten slotte mijn toespraak wil beginnen, blijken er op het papier alleen maar rekeningen te staan. Hella de Jonge, beeldhouwer/schrijver, houdt de 4 mei-voordracht in Amsterdam.

28 Kijk, een cabaretteketetlied, dat kennen we nu wel. Die dreutelliederen, daar krijg ik jeuk van, dat willen we niet meer. Een goed lied heeft in ieder geval geen kromme rijmen en narigheden waar je over struikelt. Of die onlogisch zijn. Kleinkunstdiva Jenny Arean (73 jaar) vormt een nieuw duo met zanger Marijn Brouwers (40).

29 Laat ik het zo zeggen: een mening hebben is niet mijn grootste kwaliteit. Mijn grootste kwaliteit is twijfelen. Ik weet het gewoon allemaal niet zo goed. Een groot deel van mijn werk is gebaseerd op twijfel. Wilfried de Jong (schrijver, programmamaker, muzikant) stopt met 'Zomergasten' en gaat 'íets anders' doen.

30 De zon is opgekomen. Kijk toch eens, zelfs het weer is hier meteen een stuk beter! Nigel Farage, leider van de Britse Ukip-partij, is euforisch na de keuze van de Britten om uit de EU te stappen.

31 Er zijn mensen die mij niet meer serieus nemen omdat mijn haar elke keer anders zit. Dat vind ik leuk, mag ik? Tv-presentatrice Sylvana Simons, kandidaat-Kamerlid voor de beweging Denk (en later in het jaar voor Artikel 1), reageert op opmerkingen in de pers dat haar haar steeds anders zit: zij heeft de kappersschool gedaan en verzorgt haar haar zelf.

32 We leven op een van de mooiste plekken van de wereld, maar doen of alles naar de verdoemenis gaat. Europa is het probleem niet. Populisme is het probleem. D66-Kamerlid Alexander Pechtold waarschuwt tegen de overspannen aandacht voor de onvrede in Europa.

33 Mijn haat krijgen jullie niet. Antoine Leiris verloor op 13 november 2015 zijn vrouw bij een aanslag op de concertzaal Bataclan in Parijs. Twee dagen later plaatst hij een brief op Facebook met zijn ervaringen. Zijn boodschap, die in 2016 in boekvorm verschijnt, maakt grote indruk

34Een Brexit is een Brexit. De Britse premier Theresa May belooft de uitslag van het referendum uit te voeren, al was zij zelf voorstander om in de EU te blijven.

35 Kom in actie en eis dat ze ophouden met ons te doden. De Amerikaanse zangeres Beyoncé roept alle fans op haar site op om te protesteren tegen het racisme in Amerika en het doden van jonge Afro-Amerikanen door de politie.

36 Waarom kijkt u altijd zo chagrijnig? Sportjournalist Bert Maalderink bevraagt op het EK voetbal de Belgische coach Wilmots.

37 Soms klinkt het Nederlands als een rubberlaars die je probeert los te trekken uit de rivierklei. Schrijver Paulien Cornelisse geeft taalcollege.

38 Deze opstand is een gift van God aan ons, want het geeft een reden ons leger op te schonen. Tayyip Erdogan (president van Turkije) reageert op de mislukte coup in zijn land.

39 Ik rij als een omaatje. Autocoureur Max Verstappen foetert tijdens de Grote Prijs van Hongarije op zijn rijstijl.

40 Ik word elke ochtend wakker in een huis dat gebouwd is door slaven. First lady van de VS Michelle Obama in een toespraak die veel indruk maakt.

41 Toen ik dat bord met 150 zag staan, dacht ik: 'Nu moet ik gaan'. Wielrenster Anna van der Breggen wint olympisch goud na een val van ploeggenote Annemiek van Vleuten.

42 Een paar jaar geleden, na mijn twee operaties, begon ik te voelen dat mijn fitheid begint af te nemen door mijn leeftijd, en begon ik na te denken over mijn toekomst. Ik ben bezorgd dat het moeilijk zal worden om mijn taken uit te voeren als symbool van de staat, zoals ik tot nu toe heb gedaan. Keizer Akihito van Japan vreest door ouderdom zijn werk niet goed meer te kunnen doen en wil afstand doen van de troon.

43 Als je wint, dan heb je vrienden. Als je verliest, heb je zeventien miljoen betweters op je dak. Ex-wielrenster Marijn de Vries (columniste bij Trouw), hekelt het venijn waarmee 'sportliefhebbers' sporters bejegenen.

44 Ik heb net mijn ziel afgevoerd zien worden. Judoka Henk Grol wordt op de Olympische Spelen in Rio al in de eerste ronde uitgeschakeld.

45 Iemand zei dat ik onsterfelijk kan worden. De Jamaicaanse atleet Usain Bolt is in afwachting van goud op 100 meter, 200 meter en 4x100 meter op de derde achtereenvolgende olympiade. Het lukt 'm.

46 Ik ben hier absoluut niet blij mee. Dáárvoor ben ik niet gekomen! Atlete Dafne Schippers is pisnijdig na het behalen van zilver op de 200 meter in Rio - of beter na het verliezen van goud.

47 Alles draait op dit moment om Trix. Edwin van Huis, directeur van museum Naturalis, kijkt uit naar de komst van het skelet van een Tyrannosaurus rex.

48 Ik neem afscheid van het presidentschap zoals ik eraan begon: met waardigheid en dezelfde zin om te vechten voor mijn land. President Dilma Rousseff (Brazilië) wordt afgezet door de Senaat vanwege het 'onterecht' uitvoeren van decreten over publieke uitgaven.

49 Het is soms lastig om vrijgezel te zijn, verzucht premier Mark Rutte in het tv-programma 'Zomergasten'.

50 Ik voelde hoe, zo onderdompelend in de wilde natuur, alles van mij afviel; hoe heerlijk het was om eenvoudigweg te Zijn. Irene van Lippe-Biesterveld schrijft over haar natuurgebied van ruim 5000 hectare in Zuid-Afrika.

51 Er komt weer ruimte om te bewegen. Koning Willem-Alexander spreekt in de Troonrede over een verwachte economische groei voor 2017.

52 Ik ging ervanuit dat ik in 2002 op de Bahama's was uitgeschreven. Oud-politica Neelie Kroes geeft toe dat zij als eurocommissaris jarenlang bestuurder is geweest van een vennootschap op het Caribische belastingparadijs, en die functie nooit heeft gemeld bij de Europese Commissie.

53 Waarom zegt u niet iets waarvan wij niet aan onze kinderen hoeven uit te leggen dat je dat niet mag zeggen? SGP-Kamerlid Kees van der Staaij hekelt premier Rutte om zijn uitspraak 'Pleur op!' tegen 'Nederlandse Turken'.

54 Je ziet een geweer als iets wat je nodig hebt om je leven te redden in bepaalde situaties. Het is een soort van lichaamsdeel, want je neemt het overal mee naar toe. En plotseling heb je dat niet meer. Tanja Nijmeijer, lid van de Colombiaanse guerillabeweging Farc, over het vredesakkoord met de regering.

55 Waarom sta ik eigenlijk geen 50 procent voor? Hillary Clinton, presidentskandidaat VS, vindt haar campagne serieuzer dan die van haar tegenstander Donald Trump.

56 Dit was de aller-, allerlaatste keer voor mij. Ik ben helaas uitgewerkt. Spotprenttekenaar Peter van Straaten wint voor de vijfde keer de Inktpotprijs. Hij overlijdt op 8 december.

57 We zijn nu eenmaal een besloten vereniging; die mystiek is ook deels de charme. Voorzitter Stijn Derksen van het Gronings studentencorps snapt niet waarom zijn vereniging Vindicat zou moeten stoppen met ontgroenen.

58 Heel vaak dacht ik nog aan ze. Vooral aan dat kerkje. Conservator Nienke Bakker wordt door het Van Gogh Museum naar Napels gestuurd om twee schilderijen van Vincent die in 2002 gestolen zijn te 'identificeren'.

59 Hij draagt bij aan pesten, uitsluiting of discriminatie en dát de figuur dus moet worden aangepast, daar is geen ontkomen aan. Kinderombudsman Margrite Kalverboer vindt Zwarte Piet een schending van het Kinderrechtenverdrag.

60 Ik heb brood gepikt, hout gejat - ik zaagde zo de takken van bomen bij mensen uit de tuin. Het was koud, we hadden honger. Mijn ouders wisten heus wel dat ik die spullen niet had gekregen, maar ze stelden geen vragen. Cabaretier Paul van Vliet vindt dat stelen in de oorlog een heel andere betekenis had.

61 Ik hoop dat er hierdoor meer begrip ontstaat voor verslaafden. Er is vaak een eenzijdig beeld over mensen met een verslaving of de oorzaken hiervan. Onbekend maakt onbemind. Anita Witzier, tv-programmamaker, besteedt met haar 'Anita wordt opgenomen' aandacht aan de zorg voor verslaafden.

62 Dat autootje zien rijden was echt heel bijzonder. Dat was echt een wow-moment. Hoogleraar Ben Feringa uit Groningen, wint de Nobelprijs voor scheikunde voor het ontwerpen van moleculaire machientjes.

63 Emancipatie is geen stok om mee te slaan. Het dient niet om scheidslijnen aan te brengen. Ik vind de Gay Parade leuk, maar twee homo's in de biblebelt kunnen daar een eigen opvatting over hebben. Minister Jet Bussemaker (onderwijs en emancipatie) vindt dat haar collega Edith Schippers de norm van de meerderheid niet tot algemene norm moet verheffen.

64 Ach, dit was kleedkamerpraat. Presidentskandidaat Donald Trump (VS) ontkent de verhalen over zijn 'vermeende' seksuele uitspattingen met vrouwen.

65 Oh neeee, hij is 'm kwijt! Maar ... hij houdt 'm! Tv-commentator Olav Mol heeft het niet meer bij een 'onmogelijke' manoeuvre van Max Verstappen.

66 Hockey is zo populair onder vrouwen, omdat het van alle sporten het meest op stofzuigen lijkt. Ex-voetballer en analist René van der Gijp zorgt alweer voor een bestseller met zijn tweede boek 'De wereld volgens Gijp'.

67 Als Maarten 't Hart instapt, spring ik de trein uit. Schrijver Connie Palmen reist met Nederlandse collega's per spoor af naar de Buchmesse in Frankfurt.

68 Die mannen gingen zo denigrerend met haar om, daar werd ik echt treurig van. Zij was de onaantrekkelijke winkeldochter waar men mee leurde. Heel vernederend. Schrijfster/historica Jolande Withuis hekelt in een biografie over Juliana de manier waarop Nederlandse diplomaten op zoek gingen naar een man voor haar.

69 Zakgeld is belangrijk, het is eigenlijk leergeld. Koningin Máxima in een interview met het Straatjournaal.

70 In veel dingen zijn vrouwen beter dan mannen. Maar priester zullen ze nooit worden. Paus Franciscus verwijst naar uitspraken van zijn voorganger hierover.

71 Afspreken wanneer je naar de wc mag, dat slaat nergens op. Iedereen mag naar de wc als dat nodig is. Staatssecretaris Martin van Rijn (zorg) reageert op berichten dat een verpleeghuis in Hellevoetsluis een 'plascontract' zou hebben afgesloten met familie van dementerende bewoners.

72 Ik ben er wel klaar mee. Ik vind dat ronselen ontoelaatbaar. We moeten de straat terugpakken voor de burger en niet overlaten aan de hufter. Staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur en milieu) wil dat er snel een einde komt aan de praktijken van ronselende taxichauffeurs zonder vergunning op Schiphol.

73 Het gaat dus om úw eigen interpretatie. Rechter Elianne van Rens wordt in het proces tegen Geert Wilders door diens advocaat Knoops beschuldigd van vooringenomenheid, omdat zij deze zin bij herhaling gebruikt in het getuigenverhoor van een deskundige.

74 Twee van hen zijn in koelen bloede doodgeschoten. Terwijl uit alles gebleken is dat zij weerloos waren. Dit was een doelbewuste executie. Advocaat Liesbeth Zegveld vindt dat de staat op 11 juni 1977 buitenproportioneel geweld heeft gebruikt tegen de Molukse treinkapers bij De Punt.

75 De Nederlandse politie in de Cariben moet een korps worden waar men met trots werkt, waar men elkaar aanspreekt op het functioneren en waar men integer handelt. Ex-korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman stelt na onderzoek vast dat de politie op de Antillen al jaren sjoemelt met o.a. het privégebruik van dienstauto's, het declareren van overwerk. Pikant is dat Bouman zelf onderwerp is van onderzoek wegens geldverspilling en andere uitwassen bij de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie.

76 Wij gingen echt blanco de politiek in. Dat is een enorm voordeel. We waren niet besmet met ambtelijke beleidstaal. Wij spraken vanaf dag één een andere taal en houden dat tot de dag van vandaag vol. Kamerlid Marianne Thieme viert feest: haar Partij voor de Dieren bestaat tien jaar.

77 Dit boek is een testament. Advocaat Astrid Holleeder doet in 'Judas, een familieboek' een boekje open over haar broer Willem.

78 Ik denk dat ik weinig talent heb voor alcoholisme. Drank was voor mij destijds een soort zelfmedicatie. Ik was verlegen, onzeker. Drank onderdrukte die gevoelens. Schrijver Arnon Grunberg over zijn nieuwe bundel 'Aan nederlagen geen gebrek'.

79 Ach, seksistisch? Dat zijn dingen die jongens nu eenmaal zeggen. Melania Trump, toekomstige first lady VS, over de bekritiseerde uitspraken van haar man.

80 Hallelujah. Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah, Hallelujah. Zanger/tekstschrijver Leonard Cohen zingt in 2016 nog enkele malen zijn beroemdste ballad 'Hallelujah', voordat hij op 7 november op 82-jarige leeftijd overlijdt.

81 PSV moet namen doorgeven aan Spanje. Als een ander land dat vraagt, doe je dat gewoon. Minister Edith Schippers vindt dat de voetbalclub aan de Spaanse justitie de namen moet geven van de Eindhovense supporters die in 2015 bedelaars vernederden in Madrid.

82 Ik pleit voor een Onafhankelijkheidsdag. Een dag waarmee we teruggaan naar 1579, naar het Plakkaat van Verlatinghe. Dat was het moment waarop we voor het eerst opkwamen voor onze unieke godsdienstvrijheid, vrijheid van geweten en meningsuiting. Jesse Klaver, Kamerlid GroenLinks, wil van 3 november een nationale feestdag maken.

83 Je hoeft niet te schreeuwen wat je wilt, want we kunnen ook een beetje fatsoenlijk met elkaar omgaan. Daarom ook mijn pleidooi voor een dienstplicht. Sybrand (van Haersma) Buma, Kamerlid CDA.

84 Ik heb in mijn leven zo veel bereikt. Gelukkig in de liefde, altijd leuk gewoond, op het juiste moment de juiste mensen tegengekomen, geen zeperds gehaald en nergens spijt van gekregen. Als ik terugkijk, denk ik: voor iemand die nooit de loterij heeft gewonnen, ben ik toch behoorlijk in de prijzen gevallen. Komiek, zanger en tv-presentator André van Duin vindt het jammer dat hij nooit piano heeft leren spelen, maar 'kan daar niet lang over treuren'.

85 Mensen vergeten weleens dat je 99 procent van de tijd bezig bent met investeren in jezelf en in het team. Dat wilde en kon ik niet meer. Hockeyster Maartje Paumen stopt als speelster van Oranje na de verloren finale in Rio.

86 De helft vindt het fantastisch - want alles wat hiermee te maken heeft is te gek. De anderen vinden dat de betovering verbroken is. Ultra-Potterfan Eline Berkhout noemt zich de grootste Potterhead, maar in het achtste Potter-boek van J.K. Rowling is zij gestopt met lezen.

87 Ik ken de emoties, de vragen. Mensen zijn bang dat er iets met hun lichaam gebeurt dat ze niet willen. Ik moet dus blijven uitleggen: 'Dat is niet zo'. D66-parlementariër Pia Dijkstra ziet dat de Tweede Kamer haar wetsvoorstel voor orgaandonatie aanneemt.

88 Ik heb geen prijzenverlanglijst, tenzij ik voor een Oscar zou kunnen gaan. Maar deze penning is een grote eer die ik zeer waardeer. Zangeres en cabaretière Karin Bloemen, krijgt in navolging van Fred Astaire, Wim Sonneveld en Jos Brink de Gouden Genesiuspenning.

89 Ik heb er oneindig veel over nagedacht. Wanneer ben je een wrak? Ik heb mezelf nog eens aangekeken in de spiegel. En ik vind dat ik dat nog niet ben. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland stelt zich voor een vierde termijn kandidaat.

90 Leraren worden over het algemeen enorm ondergewaardeerd. Ze worden niet alleen onderbetaald, hun betekenis wordt voortdurend onderschat. Filmmaakster Petra Lataster maakt samen met haar man Peter de veelgeprezen documentaire 'De Kinderen van Juf Kiet' over een klasje met migrantenkinderen in het Brabantse Hapert.

91 Ik zing rare liedjes met collega's. En dat vind ik heel leuk. Actrice Georgina Verbaan kijkt met veel plezier terug op de opnames van de serie ''t Schaep met de 5 pooten'.

92 Ik laat alles over mijn toekomst aan het parlement, ook het inkorten van mijn termijn. President Park Geun-hye van Zuid-Korea is door justitie als medeplichtige aangewezen in een corruptieschandaal.

93 Overal hingen touwtjes uit de brievenbus. De kinderen konden gewoon de voordeur opentrekken en bij elkaar binnenlopen. Oud-politicus van D66 Jan Terlouw (inmiddels 85 jaar), mag van 'De Wereld Draait Door' een tv-preek houden. En krijgt daarvoor groot applaus.

94 Als je halverwege de rivier moe wordt, is terugzwemmen zinloos. Oud-journalist Hans Knoop blikt terug op zijn onthulling uit 1976 van 'De Zaak Menten'.

95 Het sinterklaasfeest moet een feest zijn voor alle kinderen en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat. Minister Ard van der Steur van veiligheid schrijft 'namens het kabinet' een brief waaruit een ommezwaai in het regeringsstandpunt over sinterklaasvieringen te lezen valt.

96 Zeg, als je mij kankerjood noemt en ik word bang, vind je dat logisch? Programmamaakster Hanneke Groenteman maakt een documentaireserie over actueel antisemitisme en zoekt daarvoor Marokkaanse en Turkse jongeren in Amsterdam-Geuzenveld op.

97 Dat smaakt naar meer. PvdA-Kamerlid Diederik Samsom kijkt 'met tevredenheid' terug op de samenwerking met Lodewijk Asscher en wil graag met hem verder. Als de partijleden uiteindelijk Asscher kiezen als lijsttrekker, stapt hij uit de Kamer.

98 Knettergek!!! PVV-Kamerlid Geert Wilders scheldt de leden van de rechtbank uit die hem op grond van de wet schuldig achten aan het zaaien van haat.

99 Als ik iets geleerd heb, dan is het dat je er beter van wordt als je je openstelt voor anderen. Dus ga ik nu op babyvisite bij die ene collega en ga ik wel naar de begrafenis van die vrouw met wie ik lang geleden heb gewerkt. Programmamaker Paul Witteman maakt een ontdekkingsreis naar het geluk en vaart daar wel bij.

100 Ik zag een pasgeboren baby onder het bloed. ... Eh, neemt u me niet kwalijk, ik ben zo zenuwachtig. De Amerikaanse zangeres/dichteres Patti Smith hapert bij het zingen van Bob Dylans 'A Hard Rain's A-Gonna Fall' tijdens de uitreiking van de Nobelprijs voor literatuur in Stockholm.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden