Citaten.............van wie?

Het jaar 2003 in 100 citaten

Zoals ieder jaar is er in 2003 veel gezegd, verklaard, uitgeroepen en zelfs gezongen - door politici, artiesten, geestelijken, sportlieden en andere 'mensen in het nieuws'. Slechts een fractie daarvan haalde ook de krant. Honderd van al die 'uitspraken' roepen we in herinnering. Maar welke uitspraak was van wie? De 'bronvermelding laten we aan de lezer over. De volgorde van de citaten is min of meer chronologisch. De honderd letters vormen in de juiste volgorde de oplossing van de prijsvraag van 2003 en de naam van de degene die verantwoordelijk is voor het citaat.

1 Je gaat morgen niet naar de bank, hoor je me!

2 Femke heeft niet alleen prachtige krullen, ze zijn ook nog eens donkerbruin. Dat roept al snel enige jaloezie op bij ie- mand zoals ik, met steil blond haar. Zij is gewoon een beeld- schone vrouw.

3 Het bezoek van de LPF aan het graf van Pim Fortuyn in Ita- lië is walgelijke lijkenpikkerij. Dit had ook na de verkiezin- gen gekund, en zonder pers.

4 Nee, ik denk dat ik het eens ben met al mijn antwoorden.

5 Gemeten naar onze westerse maatstaven is hij een pervers man. Een tiran.

6 De meest bijzondere man die ik in mijn leven heb ontmoet, is dood.

7 Ik mag nu alles zeggen.

8 Een wereldmacht met een president die niet in staat is hel- der na te denken, wil de wereld in een holocaust storten. Waarom gedragen de VS zich zo arrogant?

9 We kunnen wel vergeven, maar we vergeten niet.

10 Natuurlijk is het een grote schok. Maar ik kan niets anders doen dan afwachten wat er gebeurt. Ik ben niet bang ge- worden.

11 We hebben geen enkele band met Al-Kaida. Als we die wel hadden en erin geloofden, zouden we ons niet schamen om het toe te geven.

12 Het was helemaal niet mijn bedoeling om Duitsland te kwetsen.

13 De ene onbeschofte manier van behandelen na de andere. Je aanstoten en doorlopen zonder pardon te zeggen. Je iets

vragen en op het moment dat je antwoord geeft, weglopen.

14 Als je lid bent van de club, mag je een afwijkend standpunt hebben. Ben je kandidaat-lidstaat, dan moet je op de deur kloppen.

15 Mijn werk zit erop.

16 Niemand op de hele school was zo lang als ik. Ik werd ermee geplaagd. Iedereen riep: 'Oh, wat ben jij lang.' En ik maar

ontkennen.

17 Ik voel mij zwaar verneukt.

18 Ja, ik ben nog altijd zenuwachtig. Morgen oordeelt het

grootste panel van Nederland erover.

19 Het ging niet in één keer goed, nee. Maar ze hadden het

keurig voor me geregeld; het was lauw.

20 Geweld is niet stoer, soms kan het nodig zijn.

21 Het maakt mij niet uit wie er wint.

22 Ik heb deze functie niet geambieerd. Maar ik doe het omdat het mijn plicht is.

23 Ik dacht: schieten, schieten! Anders ga ik op mijn bek.

24 Mijn gedachten zijn bij het Iraakse volk.

25 Ik hoop van harte dat zij erin zullen slagen, in alle rust en beslotenheid, de problemen tot een oplossing te brengen.

26 Jij ziet iets wat ik hier niet kan zien.

27 We zullen niet wachten tot wij de volgende zijn.

28 Silencio!. Zeker van mijn plaats? Dat zeg jij.

29 De oorlog, dat is vaak hollen of stilstaan.

30 Wij hebben de zaak onder controle.

31 Wij zijn gewoon twee maanden voor de gek gehouden.

32 Wij hebben de keuze gemaakt ermee te stoppen.

33 Ik heb mij enigszins verbaasd over het vonnis en dat is een understatement.

34 Ik ben óók voor vrede.

35 Het vervelende is dat zo'n bedrag van 662.633 euro opeens overal opduikt en je voordat je het weet onderwerp van dis- cussie bent. Heel rellerig. En hoe gaat het in zulke debatten? Je wordt geëxecuteerd.

36 Het is geen sprookje van 'tafeltje-dek-je, ezeltje-strek-je'. Dat was het niet voor mijn schoonvader en mijn zwager en niet voor mij. Je leven komt in het teken te staan van gebakken lucht en geruchtenstromen.

37 Ik heb een gave.

38 Vroeger voelde ik me niet op mijn gemak en durfde ik am- per een stap opzij te zetten. Ik was net een pilaar die alleen een mond bewoog. Nu vind ik het fantastisch om tussen door te vertellen over de onbenullige dingen die ik in Albert Heijn meemaak.

39 Vrijstaat moet weer volkswijk worden. Herhaling van dit soort acties sluit ik niet uit, als ze weer in de fout gaan.

40 Ik heb een arm als een ruitenwisser. Daar ben ik mee geboren.

41 Ik kon geen adem meer krijgen, ik begon te huilen en te schreeuwen. Ik was furieus en het werd met de minuut erger. 'Wat bedoel je? Wat wil je zeggen?'

42 Ik heb de laatste jaren gevochten tegen mijn lichaam en

ver loren.

43 We zijn niet zo rijk. De mensen denken dat we gierig zijn, maar in werkelijkheid moeten we voorzichtig doen met het geld.

44 We hebben het eerst een jaartje rustig aan gedaan. En toen we het wilden, was het er meteen.

45 Ze zaten met een Golfje bijna op mijn bumper. Ik heb nog een moment in mijn spiegel gekeken en gedacht: sodemie- ter op met dat klotewagentje.

46 Ik ben vaak door ouders gebeld die zeiden dat ik niet zo

kin derachtig moest wezen.

47 Ik kan tevreden zijn. Ik krijg nu en dan een grote beurt.

Ver der red ik mezelf. En dan te bedenken dat mijn moeder zei: 'Dat kind is niet levensvatbaar.'

48 Hij heeft me totaal verrast met heel veel rozen en champagne.

49 Zij beschikt over enorme hoeveelheden energie die ze steekt in het helpen van anderen.

50 Het evenement is zo verschrikkelijk groot geworden dat het niet meer te overzien is. Alles is geregeld, er is zo weinig ruim- te voor vrijheid. Het familiegevoel is helemaal verdwenen.

51 Dit jaar moet echt de bocht worden genomen, anders wordt er ingegrepen. Het is de laatste kans voor ze. Als het nieuwe management het niet redt, dan is er geen plaats meer voor ze in Nederland.

52 Als blijkt dat we ernaast zitten, hebben we wel een gevaar vernietigd dat op zijn minst verantwoordelijk is voor on- menselijke slachtingen en onmenselijk lijden.

53 God, jongens. Kwart voor twaalf. Zitten we hier buiten.

54 Vroeger vond je het mooi dat Jezus over het water liep, te- genwoordig wil je weten wat voor tijd hij had.

55 Ik keek eens naar de lucht en dacht: 'Mooi Hollands weertje.'

56 Persoonlijk vind ik mezelf niet zo groot als de anderen. Ik denk dat de mensen pas over twintig jaar kunnen beoorde - len waar ik sta tussen de andere vier.

57 Ik kreeg een negatief reisadvies. Ik had net mijn koffer ge- pakt om naar Schiphol te gaan. Er zijn allerlei dingen ge- zegd en geschreven. Maar niemand kan me beletten te gaan. Ik ga mijn eigen gang en laat me niet opfokken door men- sen en randgevallen. Ik heb hen hier teruggefloten.

58 We hebben een kul-norm in de wet gezet. Mensen zijn daar door voor de gek gehouden.

59 Na een rustperiode waarin ik alle aandacht aan mijn gezin heb kunnen geven, begint het weer te kriebelen.

60 Ik zou graag in de kerk trouwen, maar ik weet dat dat niet haalbaar is.

61 Ik kom terug als God dat wil. De geschiedenis zal goed over mij oordelen.

62 Ach, wintersport is ook gevaarlijk.

63 De code staat.

64 Sorry.

65 Mijn goede vader zei altijd: de meeste mensen laten niets an ders na dan een paar vuile sokken. Hoe sta je in de wereld? Dat is belangrijk. Ben je een flinke vent of een lafaard, ben je een sufferd, ben je handig, intelligent, menslievend? En heb je veel liefde? Want dat is een groot goed.

66 Op een gegeven moment heb ik gedacht: Wat doe ik hier? Waarom wil ik dit? Is het ergens anders niet leuker? Ik ben gewend te worden beoordeeld op mijn prestaties.

67 Omdat ik sinds ik uit het vliegtuig gestapt ben, zit ik aan de diarree, ik heb heel slecht gegeten, dus ik ... eh ... voel me ... eh ... nogal slapjes.

68 Het houdt je levenslang bezig: wat is er toch voorbij die berg, de zee of de horizon?

69 Wat moet ik met geld? Van meer eten krijg je een vette pens. En met vreemde vrouwen dollen doe ik niet.

70 Ik ga nu voorzichtiger door het politieke leven. Als je min- der stoere uitspraken doet, word je eerlijker in de waarden waar het echt om gaat.

71 Kom op, je bent er nu klaar voor. Toen heb ik de knop om- gezet en gedacht: niet zeiken, het weer is ideaal, het is de tweede dag van mijn ongesteldheid, ik trap wel door alles heen.

72 Geef me een bezem; we moeten dit huis gaan schoonvegen.

73 Vandaag is de cirkel echt rond.

74 Het aidsvirus verspreidt zich zo snel, doordat condooms steeds makkelijker verkrijgbaar zijn. Het is 450 keer klei- ner dan de spermacel en die kan al door latex heen.

75 Je mag niet liegen tegen je schoonmoeder.

76 Tegen onwaarheid is geen kruid gewassen.

77 Mijn makkers zitten bij het CDA.

78 Ik denk aan Karl Marx die voor even terugkomt op aarde om de mensen via de televisie toe te spreken. Hij vraagt een maand spreektijd. Onmogelijk, zegt de zender. Een week dan? Niks ervan. Een dag? Een uur? Nul op het rekest. Uit eindelijk krijgt hij drie minuten zendtijd. Marx gaat ak- koord. Hij haalt adem en zegt: 'Arbeiders van deze wereld, het spijt me.'

79 Stel, je hebt een alleenstaande die 40 000 euro verdient en een echtpaar met drie kinderen met hetzelfde inkomen. Dan vind ik dat de alleenstaande meer belasting moet betalen.

80 Ik denk dat het hen bijzonder aanspreekt dat ik bereid ben het sjouwwerk te doen.

81 Het kussen kan beginnen.

82 Het eerste wat kinderen hier op school moeten leren is dat ze niet met andere leerlingen moeten concurreren. Dat is fout. We moeten weer durven concurreren, want anders concurreert Azië ons eruit.

83 Ach, dit is een land geworden van hypes. In de zomer werd breed gespeculeerd over de vraag of wij er nog wel toe doen. Als ik nu hier alle camera's zie, als ik alle telefoongesprek- ken met hoge omes optel, dan is mij één ding duidelijk: we doen ertoe.''

84 Een schop kan goed zijn. Maar als je allemaal tegelijk schopt, of door blijft schoppen, dan maak je iets kapot.

85 Er kan nog wel een schepje bovenop. Thuis gaat het er qua humor immers ook niet zo zachtzinnig aan toe.

86 Ik ben geen held. Ik wil geen credit krijgen voor iets wat ik niet gedaan heb. Ik viel op mijn knieën en begon te bidden.

87 Ik ben afgeschilderd als dom. Maar ik laat mij in Nederland niet beledigen.

88 Ik begin 's ochtends met tien kilometer hardlopen en twin- tig kilometer fietsen, ik ben geheelonthouder. Ik wil alleen mijn sigaartje roken.

89 We hebben elkaar vastgehouden en samen de vuist gebald.

90 Ik heb gewoon hetzelfde vel weer opgehangen.

91 Ik wil het ook wel eens over wat anders hebben dan over

bestuurlijke vernieuwing.

92 Dat seksualiteit een taboe is, dat kan dus niet.

93 Misschien ligt er morgen iets in mijn brievenbus.

94 Ik was een engel, ik handelde uit liefde voor mijn land.

95 Hier ga ik nog last van krijgen.

96 Ik was gewoon op zoek naar een warme maaltijd.

97 Een dominee moet toch met een zondaar kunnen praten?

98 Vanavond niet!

99 Goddank!

100 We hebben 'm!

a Gerry Adams, leider Ierse Sinn Fein

ij Dick Advocaat, voetbalcoach

t Hennie van Andel-Schipper, oudste vrouw

van Europa

v Kofi Annan, secretaris-generaal VN

e Agnes van Ardenne, minister ontw.samenwerking

e Lance Armstrong, wielrenner

w Gerard van As, LPF-kamerlid

a Basjar al-Assad, president van Syrië

u Appie Baantjer, detectiveschrijver

t Jan Peter Balkenende, premier

e Koningin Beatrix

a Abdelkader Benali, schrijver,

o Silvio Berlusconi, premier Italië

o Prins Bernhard

h Paul Biegel, schrijver

e Tony Blair, Engels premier

t Hans Blankert, voorzitter NOC-NSF

g Antoine Bodar, rk geestelijke

r Frank de Boer, voetballer

o Wouter Bos, PvdA-kamerlid

n Paul Bremer, Amerikaans gezant

n Inge de Bruijn, zwemster

s Siem Buijs, CDA-kamerlid

b George W. Bush, president VS

n Gerlach Cerfontaine, bestuursvoorzitter Schiphol

n Jacques Chapel, wielerjournalist

d Jacques Chirac, president Frankrijk

v Hillary Clinton, Amerikaans politica

t Ilse DeLange, zangeres

t Johan Derksen, journalist

w Boris Dittrich, D66-kamerlid

o Piet Hein Donner, minister van justitie

v Gretta Duisenberg, lobbyiste

e Mient Jan Faber, secretaris IKV

g Volkert van der G., moordenaar Pim Fortuyn

a Louis van Gaal, voetbaltrainer

m Aart Jan de Geus, minister van sociale zaken

n Charles Groenhuijsen, tv-verslaggever

i Ed Hamming, topman Vendex

e Albert Heijn, voormalig Ahold-topman

s Mat Herben, LPF-kamerlid

e Arjen Hilbers, IJmuidenaar

e Ayaan Hirsi Ali, VVD-kamerlid

n Chiem van Houweninge, comedyschrijver

e Jim, zanger/Idol

ij Prins Johan Friso

i Freek de Jonge, cabaretier

l Jort Kelder, hoofdredacteur Quote

m Nicole Kidman, filmactrice

v Gerard Kleisterlee, topman Philips

i Cees van der Knaap, CDA-staatssecretaris

s Servais Knaven, wielrenner

v Ger Koopmans, CDA-kamerlid

v Kim van Kooten, filmactrice

o Richard Krajicek, tennisser

n André Kuipers, astronaut

e Lousewies van der Laan, D66-kamerlid

i Gerd Leers, burgemeester Maastricht

e Paul de Leeuw, tv-presentator

r Haitske van der Linde, LN-politica

l Alfonso Lopez Trujillo, kardinaal

a Mirna Louisa-Godett, premier Antillen

w Jessica Lynch, Amerikaans soldaat

d Nelson Mandela, ex-president Zuid-Afrika

s Prinses Margarita de Bourbon de Parme

r Prinses Máxima

o Anders Moberg, topman Ahold

l Hilbrand Nawijn, LPF-politicus

i Augusto Pinochet, oud-dictator Chili

o Bas Plaisier, secretaris Samen-op-Wegkerken

p Johan Remkes, minister van binnenlandse zaken

i Donald Rumsfeld, minister van defensie VS

g Saddam Hoessein, president Irak

c Mohammed al-Sahaf, minister van informatie Irak

g Diederik Samsom, PvdA-kamerlid

l Clarence Seedorf, voetballer

r Arnold Schwarzenegger, filmacteur/

gouverneur VS

t Mart Smeets, tv-presentator

h Wesley Sneijder, voetballer

l Morris Tabaksblat, ex-topman Unilever

o Charles Taylor, president Liberia

r Doekle Terpstra, voorzitter CNV

s Erica Terpstra, VVD-kamerlid

s Peter Timofeeff, weerman

o Marten Toonder, striptekenaar/verhalenmaker

a Jan Veerman, bareigenaar

b Gerda Verburg, CDA-kamerlid

m Maxime Verhagen, CDA-kamerlid

e Martin Verkerk, tennisser

s Pieter van Vollenhoven

e Peter R. de Vries, journalist

o Lodewijk de Waal, voorzitter FNV

r Sanne Wallis de Vries, cabaretière

e Erben Wennemars, schaatser

e Simon Wiesenthal, nazi-jager uit Oostenrijk

c Prins Willem-Alexander

s Rob de Wijk, defensie-analist

o Joop Wijn, staatssecretaris financiën

h Mabel Wisse Smit, verloofde prins Johan Friso

o Leontien Zijlaard-van Moorsel, wielrenster

Eerste prijs: een Bilderberg arrangement, bestaande uit een overnachting in een tweepersoonskamer met ontbijt in een Bilderberg Hotel naar keuze (m.u.v. Bilderberg Landgoed Lauswolt), een welkomstcocktail en een viergangendiner. Tweede prijs: ingelijste nieuwsfoto van Trouw-fotograaf Werry Crone (5x). Derde prijs: boekenbon van 50 euro (10x). Vierde prijs: driedelige cd-box Bach-cantates van Ton Koopman (10x). Vijfde prijs: Trouw Almanak Nieuwsgids 2004 (10x). Zesde prijs: Trouw-dossier Lijf & leed (25x).

Oplossingen per briefkaart (alleen het citaat en de bron van 100 letters) moeten uiterlijk vrijdag 9 januari 2004 bij ons binnen zijn. Redactiesecretariaat Trouw, Postbus 859, 1000 AW Amsterdam, onder vermelding 'Citatenpuzzel'.

De Citatenpuzzel op internet: www.trouw.nl/citatenpuzzel

De oplossing van de prijsvraag wordt gepubliceerd in de krant van zaterdag 17 januari 2003. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden