CITATEN | Brieven van generaal Spoor

  • Kolonel Simon Hendrik Spoor werd begin 1946 benoemd tot legercommandant in Indië (koninklijk NederlandschIndisch leger en koninklijke landmacht) met de rang van tijdelijk luitenant-generaal. Hij schreef lange brieven aan zijn vrouw, Mans Spoor-Dijkema.

Op 23 september 1946: ,,Ik wou je voorts meedelen dat ik doodziek ben van het gedonder hier, van het gekwijl over de Republiek, die toch zoo verschrikkelijk mooi is en goed is of doet alsof, enz.”

Op 15 januari 1947, als een ontmoeting met zijn vrouw niet lukt: ,,Ik weet wel, dat ik je best op een skymaster (verkeersvliegtuig; red.) had kunnen zetten, maar er zijn honderden vrouwen, die met smart op een gelegenheid wachten om hun mannen op te zoeken, vrouwen en mannen, die elkaar na de capitulatie soms nog niet eens hebben gezien. Dat doe ik niet, want je kent mij.”

Telegram van 4 augustus 1947, na het voortijdig beëindigen van de eerste politionele actie: ,,We hebben thans begrepen dat de Indische zaak en de door ons gebrachte offers en onvermoeid geploeter wordt geofferd aan de partij-politieke belangen in Nederland.”

Eind 1948, ten tijde van de tweede politionele actie: ,,Je zult zien dat we Soekarno c.s. weer vrij moeten laten en terug moeten laten gaan naar Djocja.”

Brief van 10 mei 1949, over de teruggave van Djokja aan de Republiek: ,,Ik wil je wel bekennen dat ik er kapot van ben geweest en er nog niet boven uit ben gegroeid. Het gevecht met jezelf, de boel er bij neer te smijten en aan de andere kant de mogelijkheid de chaos af te dammen, de soldaten eruit te halen, niet te deserteren van hen die niet weg kunnen. Het hele gedoe is walgelijk, een ander woord kan ik er niet voor vinden.”

Op last van de hoge vertegenwoordiger van de Kroon, Louis Beel, moet Spoor een toespraak censureren. ,,Ik mocht niet zeggen dat de Nederlandse Regering voor internationale druk was 'gezwicht' en mocht vooral niet spreken over de ervaringen die we met bloed hadden betaald, wanneer een machteloze regering een cease fire-order uitgeeft aan losgeslagen bendes van de TNI (Indonesische leger; red.).” Spoor ziet af van zijn toespraak.

Generaal Spoor overleed op 25 mei 1949 in het toenmalige Batavia. Hij werd postuum benoemd tot commandeur in de militaire Willemsorde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden