Circus

Ze zijn inmiddels voortreffelijk gedresseerd, die RTL 4-kijkers. Leek het wel. Nauwelijks was zaterdagavond hèt telefoonnummer genoemd, of in de bekende telefonistenzaal van Aalsmeer begonnen alle toestellen te rinkelen. Wat moet je daar dan van denken? Ieder het zijne.

RUUD VERDONCK

Presentator Robert ten Brink van het 'Gala of the Stars' kondigde trots aan dat voor de tweede keer in de geschiedenis van de Nederlandse televisie zo'n gala werd gehouden. Ik waag dat meer dan zeer ernstig te betwijfelen. Bekende Nederlanders in circusacts tijdens een gala voor een goed doel, dat is al veel vaker vertoond. De historie van de Nederlandse televisie begint nota bene zowat met een foto van een lang vergeten zangeresje, dat door een beer werd aangevallen toen zij voor zo'n gala oefende.

Ten Brink had er nog zo een en met tromgeroffel. Eerst als een soort Sinterklaas-aankondiging: 'De koningin van de Nederlandse televisie schijnt achter de schermen gesignaleerd te zijn'. Waarna het uiteraard bleek te gaan om Mies Bouwman, 'die sinds haar afscheid alle uitnodigingen om op de tv te verschijnen heeft afgewezen', maar hier is ze dan! Twee weken geleden bij het Vara-jubileum was ze er ook al (toen ter gelegenheid van 'Een van de acht' van Paul de Leeuw) en dat was bij lange niet de eerste keer sinds haar afscheid.

't Was amusement, althans zo bedoeld, dus dan schijn je de werkelijkheid net zo lang te mogen plooien tot 'ie goed zit. Zo hield Ten Brink ook heldhaftig vol, dat het gala werd gehouden in een tent naast de telefonistenzaal. Terwijl de act van Ajax-

voetballer Ronald de Boer, die wij al dagen lang van minuut tot minuut in Japan konden volgen, toch al belegen moet zijn geweest. Allemaal onzin, maar dat mag blijkbaar, want er was weer eens een goed doel: het Foster Parents Plan.

En wie waren dan de sterren die in het circus meededen aan een bestaand nummer? In volgorde van opkomst: Robert ten Brink, Vivian Boelen, Peter Faber, Peter Tuinman, Imca Marina, Anne Wil Blankers, Wendy van Dijk, Hugo Metsers jr., Ernst Daniël Smid, Marcel de Groot, Mark Klein Essink, Simone Kleinsma, Marco Borsato, Willem Duys, Henny Huisman, Chiel van Praag, Mathilde Santing, Jan Rietman, Danny de Munck, Wibo van de Linde, Joris Lutz, Bianca Krijgsman, Hans van der Togt, Ramses Shaffy, Mary Dresselhuys, Annemarie Jorritsma, Klaas Wilting, Koen Wauters, Jimmy Geduld, Linda van Dijk, Ivo Niehe, Ronald de Boer, Katja Schuurman, Paulien Huizinga, Frans Molenaar, Marga Bult, Joop Braakhekke, Frank Govers, Manouk van der Meulen, met bijrollen voor Marte Röling, Hans van Willigenburg, Martine Bijl, Louis van Gaal, Ruth Jacott, Frits Bolkestein, Maarten Spanjer, Willem Nijholt, en hele kleine bijrolletjes voor Liz Snoyink (mevrouw op de tribune) en de kinderen Ten Brink (kinderen op de tribune). Allemaal sterren? Maak dat de kat wijs.

Op zondag bleek het goede doel nog steeds de programmering van RTL 4 te beheersen. Deze keer was 'Koffietijd' verbouwd tot langdurig theeleuten met Hans van Willigenburg en Mireille Bekooy. Speciaal voor de gelegenheid gedroeg Van Willigenburg zich nu vijf uur lang als een bezoeker van een zwakzinnigeninrichting, die niet helemaal op de hoogte is van de omgang daar. Mijn hemel, wat er spontaan uit die man z'n mond kan komen rollen. Gelukkig verscheen al heel snel Viola Holt in beeld en dan mogen we bij ons thuis voorlopig een etmaal niet meer naar RTL 4 kijken. Dus wie er zich verder die dag nog allemaal aangeboden hebben als 'sterren' is me gelukkig ontgaan.

Gelukkig, omdat ik zaterdagavond al bij de helft niet eens wist waar ze dan wel een ster in waren. Maar het is de bedoeling dat je je als kijker laat overrompelen en voetstoots aanneemt dat het allemaal wààr is wat ze je aanzeggen over de frequentie van gala's, de verschijning van Mies Bouwman, het rinkelen der telefoons en dus ook wel over de sterrenstatus van de uiteraard als altijd (het is eens in de veertien dagen minstens een hele avond lang iets voor een goed doel op RTL 4 en de andere dertien avonden voor hun eigen portemonnee) onbaatzuchtig aanwezigen.

Pijnlijk gemist: Caroline Tensen, André van Duin, Ron Brandsteder, Rolf Wouters, Jeroen Pauw en Loretta Schrijver, Catherine Keijl, Peter R. de Vries, Tineke, Ruud ter Weijden, Joop van der Reijden, Barend & Van Dorp, Willibrord Frequin en Edward Niesing. Zijn dat soms geen sterren? Of hebben ze bij Van den Ende inmiddels ploegen opgericht per goed doel?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden