Circussen geen vergunning meer nodig voor wilde dieren

Het blinde tijgertje SannyBeeld ANP

Als het plan van staatssecretaris Bleker doorgaat kan iedereen die in Nederland staat ingeschreven als circus binnenkort zonder vergunning uitheemse dieren houden.

Bleker bereidt een wijziging voor van het Besluit op de uitheemse dieren waardoor circussen geen vergunning meer nodig hebben om wilde dieren te houden. Dierentuinen moeten wel voldoen aan die vergunningsplicht. Het voorstel wordt morgen in de Tweede Kamer tijdens de commissievergadering Dierhouderij besproken.

Volgens stichting 'Wilde Dieren de Tent Uit' neemt Bleker het niet zo nauw met de regels voor het houden van wilde dieren. Vorig jaar vroeg de Stichting aan staatssecretaris Bleker om zich te ontfermen over drie illegale tijgerwelpjes uit circus Belly Wien. Bleker verleende het circus ontheffing en kort na het verzoek van de Stichting overleed één van de tijgertjes. Tijgertje Sanny kwam vervolgens in het nieuws omdat ze overleed nadat ze was geopereerd aan haar ogen. In een ander geval werden twee illegale resusapen bij circus Renz Berlin door Bleker gelegaliseerd.

Uit een onderzoek uit 2009 van de Universiteit Wageningen blijkt dat wilde dieren in circussen vaak kampen met grote welzijnsproblemen.
De stichting noemt het onbegrijpelijk dat circussen op geen enkele wijze worden veroordeeld voor het houden van de illegale dieren, terwijl bijvoorbeeld Ouwehands Dierenpark in 2010 werd beboet voor 40.000 euro nadat het park niet de juiste papieren voor olifanten in haar bezit had.

Leonie Vestering, directeur van Stichting 'Wilde Dieren de Tent Uit' zegt "met stomheid te zijn geslagen" door het besluit van Bleker. "Het is onbegrijpelijk dat dierentuinen zich wél aan regels moeten houden, maar circussen vrij spel krijgen."

Stichting 'Wilde Dieren de Tent Uit' is een samenwerkingsverband van nationale en internationale dierenwelzijnsorganisaties tegen het gebruik van wilde dieren in circussen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden