Circus rond Schröders autobiografie

Aanstaande donderdag verschijnt de terugblik van Gerhard Schröder op zijn politieke loopbaan. Het mediacircus loopt nu al op volle toeren.

Nog nooit schreef een ex-bondskanselier zo kort na zijn afscheid zijn memoires. Niet lang nadat Schröder vorig jaar met slaande deuren de politiek had verlaten, begonnen al de onderhandelingen met de uitgeverijen. Er werden bedragen gefluisterd van meer dan een miljoen. De krant Die Welt meent te weten dat de Hamburgse uitgeverij Hoffmann & Campe voor de rechten uiteindelijk 800.000 euro betaalde.

Schröder heeft er samen met tekstschrijver Uwe-Karsten Heye hard aan gewerkt. Ondanks een schrijfcrisis in de zomer lukte het hem het manuscript op het afgesproken tijdstip in te leveren. Dit weekend verschenen in Der Spiegel en Bild-am-Sonntag voorpublicaties en uitvoerige interviews.

Voor de komende weken is een uitgebreide tournee door de Bondsrepubliek en optredens in de belangrijkste tv-talkshows gepland. Bedoeling is dat er van het boek met de titel ’Beslissingen: Mijn leven in de politiek’ minstens 200.000 exemplaren worden verkocht.

Auteur en uitgeverij menen dat dat gaat lukken. Maar al die aandacht kan ook averechts werken. Interviews en voorpublicaties verraden al veel over het meer dan vijfhonderd pagina’s tellende boek. Wat Schröder over zijn belangrijkste medestrijders en tegenstanders te vertellen heeft, is al bekend geworden. Zijn oordelen over hen, zo blijkt, zijn niet veranderd, hooguit hier en daar een beetje milder geworden.

Bijvoorbeeld over Oskar Lafontaine, Schröders minister van financiën die er al na een jaar de brui aan gaf. Dat betekende het einde van een jarenlange vriendschap. Maar Schröder oordeelt zachtmoedig. In zijn ogen is Lafontaine nu eenmaal een politicus die het beste in de oppositie functioneert. In zijn huidige rol als fractievoorzitter van de oppositiepartij Die Linke ’kan hij zich laven aan het warme gevoel, altijd gelijk te hebben’.

Over de mensen die hem het regeren onmogelijk maakten, oordeelt hij nog altijd even hard. Over zijn tegenstanders in zijn eigen SPD: ’Ze verwisselden standvastigheid in de politiek met starheid in het denken.’ Over de vakbonden: ’Hun doel was mij ten val te brengen.’

Der Spiegel meldt dat de uitgeverij een boek had gewild met de titel

’Heel de vent’. Ze hoopte op een verhaal over de armoede waaraan Schröder zich had ontworsteld, over de daadkracht waarmee hij zich in de politiek stortte en over de machtsmens die hij uiteindelijk werd. Het lijkt een heel ander boek te zijn geworden. De toon is rustig en bedachtzaam. Met hier en daar een vleugje sentiment, bijvoorbeeld als hij vertelt over de slapeloze nachten die hij in zijn grote, lege ambtswoning doorbracht, starend over de Berlijnse parken.

Aan Angela Merkel wijdt hij in zijn boek nauwelijks een woord. Der Spiegel vroeg hem waarom. „Ik schrijf over míjn tijd in de politiek, niet over de hare.” Maar ze was toch uw tegenstander in de laatste verkiezingen? Schröder, sarcastisch als vanouds: „O ja, was ze dat?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden