Cipollini des duivels

De koning was vertoornd. In Montecatini, in zijn eigen Toscane, sprintte Mario Cipollini gisteren naar zijn tweede opeenvolgende winst in de Giro. Daarmee brak hij het historische record van 41 ritzeges van Alfredo Binda. Maar in de Tour de France zal 'Mooie Mario' zijn kunsten weer niet mogen vertonen.

AMSTERDAM - Het overwinningsgevoel van Cipollini werd in Montecatini overschaduwd door het bericht dat zijn ploeg Domina Vacanze niet is uitgenodigd voor de komende Tour de France.

Jean-Marie Leblanc, directeur van het Franse circus, maakte gisteren in Parijs bekend de voorkeur te geven aan drie kleine Franse ploegen en het Spaanse Euskaltel.

Cipollini was des duivels en diep beledigd. Hij herhaalde zijn beschuldiging uit het verleden dat de Tourdirectie 'als een dictatuur' te werk gaat.

,,Ik heb gevoelens van woede en zelfs haat naar de persoon die al drie jaar een grote terugkeer van mij in de Tour verhindert'', sprak Cipollini. Hij doelde op Leblanc. Die had hij al in januari telefonisch meegedeeld dat hij in zijn regenboogtrui graag zijn opwachting wilde maken in de honderdjarige Ronde van Frankrijk. ,,Het is alsof Michael Schumacher niet mag meedoen aan de Grote Prijs van Australië en er een extra Australiër wordt ingezet'', foeterde teammanager Vincenzo Santoni.

Zeventien teams waren eerder al zeker van een start in de Tour. Drie wildcards gingen gisteren naar Franse ploegen met Franse sponsors. La Boulangère heeft met Rous en Chavanel de bekendste renners, Ag2r start met de Estse kopman Kirsipuu en bij Jean Delatour rijdt Halgand, vorig jaar ritwinnaar in Pau.

Vooral Jean Delatour speelde dit seizoen een hele marginale rol. Leblanc zei op het eeuwfeest van de Tour de Franse wielersport een handje te willen helpen. Zijn keuze voor Euskaltel (met Extebarria en Mayo) was minder omstreden.

De Tourdirectie houdt de plaats voor de 22ste ploeg nog even onbezet. Team Coast was al zeker van een startbewijs, maar het team is door de internationale wielrenunie (UCI) geschorst. Bianchi wil de ploeg overnemen, maar heeft nog geen licentie. Omdat de directie van de Tour de France de Duitser Jan Ullrich graag aan de start heeft, wordt daar nu op gewacht.

Alleen als Bianchi niet op tijd een licentie heeft, gaat de deur voor Cipollini mogelijk alsnog open. Ook Phonak (Zülle) krijgt dan weer hoop.

Ter verdediging van zijn keuze voerde Leblanc aan dat 'Mooie Mario' in twaalf deelnames nog nooit Parijs had gehaald. De Tourdirecteur wees ook op de leeftijd van Cipollini (36 jaar) en op het feit dat de Italiaan in de eerste week van de Giro niet had overtuigd. ,,Is hij net zo gemotiveerd als vorig jaar? Is hij nerveus, moe? Ontbreekt het hem aan zelfvertrouwen?''

Het antwoord volgde een paar uur later. In de straten van Montecatini bracht de 'trein' van Domina Vacanze de kopman naar de streep. In het gevecht om het wiel van Cipollini raakten de Est Nadusz en de Italiaan Petacchi in volle vaart met elkaar slaags. De Est van CCC-Polsat werd later uit de ronde gezet. In de laatste honderd meter slaagde McEwen er niet in Cipollini van zijn tweede massasprintzege af te houden.

Daar kon Leblanc het mee doen. ,,Dit jaar had ik alles gericht op de Giro en de Tour. Ik wilde de Tour uitrijden en het eeuwfeest afsluiten met een overwinning op de Champs-Elysées.'' Een speciale fiets voor de proloog op 5 juli was al in de maak.

Cipollini refereerde er gisteren nog even aan hoe Leblanc hem had gefeliciteerd nadat hij in de Tour van 1999 zijn vierde etappezege op rij had behaald. Dat had sinds Charles Pélissier in 1930 niemand meer gepresteerd. Cipollini won in totaal twaalf Touretappes. Vaak wist hij de aandacht te trekken met een extravagante kledingstunt. Ooit verscheen hij als Julius Caesar in een Romeinse toga op het podium voor de start. Leblanc: ,,De Tour is een wedstrijd, geen show.''

Sinds 1999 was Cipollini niet meer welkom in de Tour. Vorig jaar was hij daarover zo ontgoocheld dat hij zijn afscheid aankondigde. Een paar maanden later werd hij in Zolder wereldkampioen.

Gisteren realiseerde hij zijn eerste doel van dit jaar. Hij brak het record van Alfredo Binda, die tussen 1925 en 1933 41 keer won in de Giro. Cipollini was voor de 42ste keer sinds zijn debuut in 1989 succesvol. Binda moest in 1930 thuisblijven van zijn geliefde ronde. De organisatie wilde de Giro niet bij voorbaat van alle spanning beroven. In ruil daarvoor kreeg Binda een fors geldbedrag. Een unicum in de wielerhistorie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden