Cipiers Curaçao wacht ontslag en vervolging

WILLEMSTAD - Dertig cipiers van de Bon Futuro gevangenis -voorheen Koraal Specht- op Curaçao worden ontslagen wegens ernstige twijfels over hun betrouwbaarheid en integriteit. Tegen tien cipiers zijn minder zware disciplinaire maatregelen genomen en vijf bewaarders wacht strafvervolging.

Dit heeft het Antilliaanse departement van justitie gisteren gemeld. De maatregelen volgen op het integriteitsonderzoek van de commissie-Kibbelaar, dat vorig jaar onder het personeel werd gehouden. De commissie constateerde dat cipiers zich op grote schaal schuldig maken aan corruptie en smokkel van drugs, mobiele telefoons en vuurwapens.

Verder stelde de commissie dat bewaarders passief toezien bij ontsnappingspogingen en mishandelingen tussen gedetineerden onderling. De slechte tijden maken de cipiers vatbaar voor corruptie. Een deel van de bewakers is bovendien drugsverslaafd, constateerde ze.

Minister Martha (justitie) stelde naar aanleiding van de bevindingen 175 van de 200 bewaarders op non-actief. Daarna stelde hij een werkgroep in die alle bewaarders individueel ging screenen. De werkgroep is klaar met haar werkzaamheden en concludeert dat 45 bewaarders niet voldoen aan de eisen.

De Bon Futuro kampt nog steeds met een groot tekort aan cipiers. Directeur Floran zei vorige maand al dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd vanwege de onderbezetting. Er zijn verschillende wervingscampagnes gaande op de Antillen, in Nederland en de Verenigde Staten, maar het levert allemaal veel te weinig op. Er zijn nu 87 bewaarders aan het werk, terwijl er in totaal 263 nodig zijn.

Drie maanden geleden werden mariniers ingeschakeld om de buitenring van de gevangenis te bewaken. Die maatregel werd getroffen nadat meer dan twintig langgestrafte gevangenen waren ontsnapt. De commandant van de mariniers op Curaçao weigert zijn militairen binnen de muren van Bon Futuro te stationeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden