Cinekid en animatie-filmfestival in het nauw

'Kung Fu Panda 2' gaat deze week in première. De poezelige panda die we nog kennen uit de eerste 'Kung Fu Panda' komt erachter dat zijn vader, een gans(!), niet echt zijn vader is ('really?'). 'Kung Fu Panda 2' imponeert in driedimensionale Chinese vergezichten, maar blijft in verhaal en poezeligheid achter bij het eerste deel. Het is vooral een achtbaan aan kungfu- gevechten.

En dan zijn we er nog niet deze zomer. Over een paar weken volgt 'Cars 2', ietsje later 'Happy Feet 2', en weer later kunnen we naar 'Puss in Boots', ook geen originele film, maar een spin-off van 'Shrek', met een hoofdrol voor de gelaarsde kat met de stem van Antonio Banderas, die in de laatste 'Shrek' zo'n indruk maakte.

Wie bij al deze vervolgen op animatiefilms die we al kenden een gaap niet kan onderdrukken, zal niet blij zijn geweest met het nieuws dat vorige week per brief van staatssecretaris Halbe Zijlstra kwam. De geplande bezuinigingen op het gebied van film zetten het voortbestaan van Cinekid en van het Holland Animation Filmfestival, internationaal hoog aangeschreven platforms van respectievelijk de kwaliteitskinderfilm en de artistieke animatiefilm, op losse schroeven. Beide festivals vallen buiten de basisinfrastructuur Kunst en Cultuur en worden voor hun financiering doorverwezen naar het Filmfonds, dat echter ook stevig moet bezuinigen.

Cinekid-directeur Sannette Naeyé reageert aan de telefoon dat de schade van deze plannen voor Cinekid nu al merkbaar is. "Je bedrijfsvoering stort direct in. Onze klanten in het onderwijs worden terughoudend in het tekenen van overeenkomsten omdat de structurele subsidie wegvalt. Extra Europese subsidies krijg je niet meer zonder de garantie van overheidssubsidie. Enzovoorts."

Een heel belangrijke taak van Cinekid ligt in de media-educatie; kinderen sturen en begeleiden in hun omgang met de media. Daar hangt een prijskaartje aan, zoals altijd in het onderwijs.

Naeyé: "Bizar is dat in de plannen van Zijlstra de jeugdfunctie helemaal uit film is weggesneden. Iedereen op straat snapt dat in deze tijd media-educatie heel belangrijk is, maar terwijl dans en theater wel geld voor de jeugd behouden, geldt dat voor film niet."

Cinekid staat internationaal hoog aangeschreven als platform voor kwaliteitskinderfilms. Naeyé: "Ons festival heeft een premièrefunctie voor de rest van het land. Zevenentwintig filmtheaters organiseren activiteiten en premières rondom Cinekid, maar het festival dient ook als internationaal verkooppunt van Nederlandse kinderfilms en tv-producties die worden doorverkocht aan Europa en verder".

"Cinekid is steeds meer een overzichtelijke internationale verzamelplaats geworden waar nieuwe wegen worden ingeslagen", schreef het Amerikaanse filmblad Variety waarderend. Nu Cinekid negen ton aan overheidssubsidie verliest, is het de vraag of het festival zijn werk van vijfentwintig jaar voort kan zetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden