Cijfers & tips

Voskuil versus AFTh

Het meest recente wetenschappelijke bewijs dat boeken dikker worden, stamt uit de zomer van 2014 toen cultureel socioloog Thomas Franssen de prijsontwikkeling van boeken uit de genres poëzie en fictie onderzocht en daarnaast per ongeluk ontdekte dat boeken in 2009 gemiddeld bijna 100 pagina's meer telden dan in het begin van de jaren tachtig.

Toch blijft de top van die dikkeboekenberg smal. Sla je er Wikipedia op na dan vind je 'Het Bureau' van J.J. Voskuil als enige Nederlandse literaire roman in de toptien van lijvige romans. De zevendelige serie kent 1.590.000 woorden. Daarmee wint Voskuil het onder meer van Marcel Proust wiens 'Op zoek naar de verloren tijd' slechts 1.270.000 woorden bevat, volgens de tellers van het Guinness Book of Records.

De erven Voskuil hebben wel voor hun positie te vrezen. De Bezige Bij laat weten dat 'De tandeloze tijd' van Van der Heijden nu op 1.410.889 woorden staat, en dat A.F.Th. nog doorschrijft.

undefined

Liever Andrew Davies

Voor wie toch liever in één oogopslag ziet waar een schrijver al gauw drie pagina's voor nodig heeft, is er de tv-bewerking, een almaar bloeiender genre dat steeds beter recht doet aan de bron. In Nederland blijven we daarin nog achter (waar blijven de nieuwe Couperus-bewerkingen?) maar zeker Engeland kent een rijke traditie van roman-adaptaties. Onbetwiste grootheid op dat gebied is scenarioschrijver Andrew Davies. Onlangs bewerkte hij 'Oorlog en vrede' voor de BBC, op stapel voor het komende jaar staat 'Les Misérables'. Van verder terug stammen geprezen bewerkingen als 'Pride and Prejudice' (1995, naar Jane Austen, met de veel bezongen plons in de poel van Colin Firth) 'Bleak House' (2006, naar Charles Dickens), 'House of Cards' (1990, naar Michael Dobbs). En veel meer. Allemaal goed. Nog te krijgen via Amazon.co.uk.

undefined

Geduld loont

Het leest als een malle, zo werd gezegd over 'De nix', het dikke debuut van het jaar van Nathan Hill. De beste aanbeveling die je als schrijver kunt krijgen: het leest als een trein, je vliegt er doorheen. Het is dan wel heel dik, dit boek, maar je hebt het zo uit. Maar is dat wel zo'n aanbeveling? De Australische filosoof Damon Young vindt van niet. In zijn recent verschenen 'De goede lezer' wijst hij 'geduld' aan als een van de zes deugden die wij door te lezen kunnen oefenen. De geduldige lezer zal af en toe geërgerd opkijken bij de omslachtige zinnen en ogenschijnlijk overbodige zijsporen van bijvoorbeeld een negentiende-eeuwer als Henry James maar weet wel dat het latere 'stralende ogenblik' van groter inzicht in de menselijke geest niet los staat van James' eerdere uitweidingen. Geduld loont en dieper inzicht maakt een beter mens van ons, impliceert de filosoof.

Overigens is het niet verplicht om een boek ook altijd uit te lezen, zo beweerde literatuurcriticus Tim Parks vorig jaar in zijn bundel 'Waarom ik lees'. Een goede roman verdraagt best een voortijdig afhaken. Sterker nog, volgens Parks zou de lezer zich juist vragen moeten stellen bij die 'onnatuurlijke' hang naar het einde, de çlosure die we in het echte leven juist ontberen. Dus ook als u het geduld niet opbrengt, maakt de literatuur nog steeds een beter mens van u.

undefined

In aantocht

Paul Auster: 4321 De Bezige Bij 912 blz. Verschijnt in februari

Archibald Isaac Ferguson zal vier verschillende levens leiden, alle vier verliefd op hetzelfde meisje, maar iedere liefde anders. Klinkt inventief.

Annie Proulx: Schorshuiden De Geus 800 blz. Verschijnt in maart

Twee jonge Fransen kappen de Noord-Amerikaanse bossen in de zeventiende eeuw. De een blijft arm, de ander wordt rijk. Magnum Epos van Proulx over mens en natuur

Nescio: Natuurdagboek Nijgh & Van Ditmar 520 blz. Verschijnt in april

Wandelingen en waarnemingen in de Hollandse natuur uit de periode tussen begin 1946 en eind 1955. Intiem en tijdloos.

Nick Lloyd: Passendale. Ieper 1917 Hollands Diep 400 blz. Verschijnt in mei

In de zomer van 1917 vielen er in dit hoekje van Belgie meer dan 500.000 slachtoffers. Lloyd verhaalt hoe de opmars van de Britse troepen ondermijnd werd door hun eigen door hoogmoed verblinde opperbevel.

Koos van Zomeren: Alle vogels De Arbeiderspers 872 blz. Verschijnt in mei

Alles wat Koos van Zomeren ooit over vogels heeft geschreven gebundeld van zijn eerste stuk over de huismus in 1977 voor de Nieuwe Revu tot 'Het verlangen naar de klapekster' uit 2014

Giacomo Casanova: Het verhaal van mijn leven Van Oorschot 4000 dundruk blz. Verschijnt in juni

En het klapstuk: twee maanden na de boekenweek (thema: 'Verboden Vruchten') de memoires van avonturier Giacomo Casanova.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden