CIJFERS | Sterven van de honger in Congolese gevangenissen

Het is gebruikelijk in Afrikaanse ziekenhuizen dat de familie meekomt om voor de patiënt te koken. Wellicht denken gevangenisdirecteuren in Congo dat dat ook in hun instelling opgaat. Een onderzoek van de mensenrechtenafdeling van Monuc, de VN-macht in Congo, wijst namelijk uit dat in het hele land gevangenen sterven van de honger.

Sybilla Claus

Begin december bezocht de onderzoeksgroep gevangenissen in alle provinciehoofdsteden. De resultaten zijn schokkend. In de centrale gevangenis van Mbuji Mayi zijn van de 320 gevangenen er 116 matig tot ernstig onder-voed. 34 mensen zijn er dit jaar van de honger gestorven. In Kananga zijn van de 163 gevangenen er 35 ernstig ondervoed. In de militaire bajes van Mbandaka lijkt de meerderheid ondervoed, waarbij velen aan chronische ziektes lijden die door honger veroorzaakt worden.

In Goma gijzelden wanhopige gevangenen op 3 december een officier van justitie. Zij moeten het geregeld een week zonder eten stellen. Dit keer eisten zij voedsel en een losgeld van vijftien dollar. Na een paar uur lieten ze de man gaan voor vijf dollar.

Uit navraag bleek dat de autori-teiten in Mbuji Mayi dit jaar nog nooit voedsel hebben uitgedeeld in de bajes. In Mbandaka heeft de staat voor het laatst in september 2003 20 dollar gedoneerd voor eten. In Kindu is dat sinds het oplaaien van de oorlog in 1998 niet meer gebeurd.

Liefdadigheid voorkomt dat het sterftecijfer nog hoger ligt. Zo is er een diamantair in Mbuji Mayi, centrum van de diamanthandel, die tweemaal per week voedsel stuurt. In Bukavu zenden christenen en de organisatie Caritas levensmiddelen, maar die worden wel eens in beslag genomen. Als het weekrantsoen wel aankomt, is het al na twee dagen op, aldus Monuc in het verslag dat gisteren is gepubliceerd. In Kisangani brengen de paters van het Heilig Hart drie keer per week voedsel.

Monuc constateert bovendien dat het merendeel van de gevangenen preventief vastzit, in Mbuji Mayi is dat bijvoorbeeld 195 op een totaal van 320. In Kisangani troffen ze een man die in mei tot vijf maanden was veroordeeld. Veel anderen hebben al recht op vervroegde vrijlating. Als al deze mensen zouden vrijkomen, is er voor de anderen meer voedsel beschikbaar, redeneert Monuc.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden