CIJFERS | Ruim 50 procent Nederlanders ontevreden over zorg

Meer dan de helft van de Nederlanders is niet tevreden over de gezondheidszorg. Om precies te zijn 57 procent vindt dat de zorg over te weinig geld beschikt. 19 Procent vindt daarentegen dat de zorg te veel geld heeft. Toch krijgt de gezondheidszorg in Nederland het rapportcijfer 6,7.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de conservatieve denktank de Edmund Burke Stichting gisteren heeft overhandigd aan minister Hoogervorst van volksgezondheid. Voor het onderzoek kregen in totaal 8000 inwoners uit acht Europese landen de kans aan te geven wat ze vonden van de wachttijden, de informatie die ze krijgen over een behandeling en of ze voldoende zeggenschap hebben over het tijdstip en de plaats van de behandeling en de arts die deze uitvoert.

In Duitsland en Frankrijk is respectievelijk 37 en 38 procent van de inwoners ontevreden over genoemde onderdelen. Desondanks waarderen de Fransen hun stelsel met een 6,9 en scoren daarmee het hoogst van de onderzochte landen. De Duitsers geven hun zorgstelsel het rapportcijfer 5,1.

Uit het onderzoek blijkt dat 64 procent van de Nederlanders verwacht dat het zorgstelsel erop achteruit zal gaan als er geen hervormingen plaatsvinden. Alleen de Duitsers en de Zweden zijn pessimistischer. Daar is respectievelijk 80 en 68 procent van de bevolking ervan overtuigd dat het zorgstelsel er zonder hervormingen over tien jaar slechter uitziet.

In Italië denkt de helft van de bevolking dat het zal verbeteren of hetzelfde blijft. Desondanks is 74 procent van de Italianen van mening dat hervormingen nodig zijn. In Nederland is dat dus 64 procent, minder dan in welk onderzocht land dan ook.

Nederlanders zijn verdeeld over de manier waarop dat moet. Bijna de helft denkt dat de kwaliteit van de zorg beter wordt als patiënten zelf geld uitgeven aan zorg, 44 procent denkt dat dit niet waarschijnlijk is. Ze blijken solidariteit belangrijker te vinden dan hun persoonlijke zorg. Een ruime meerderheid (57 procent) vindt dat er te weinig geld beschikbaar is voor zorg, een op de vijf vindt het juist te veel. Op de vraag waar extra geld vandaan zou moeten komen, zegt 42 procent dat werkgevers dat moeten opbrengen. Een meerderheid van 57 procent verwacht echter dat het zal uitdraaien op hogere premies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden