Cijfers / Nog weinig aanmeldingen bij noodfonds mkz

Bij het noodfonds voor onoverkomelijke schade door de mond- en klauwzeeruitbraak zijn tot dusver slechts vijftig aanvragen binnengekomen. Dat heeft voorzitter B. le Blanc van het mkz-fonds gisteren bekendgemaakt.

Het fonds heeft inmiddels twee bedrijven een bedrag uitgekeerd, een Veluwse kledingzaak en een Drents agrarisch bedrijf. Voor een grotere bekendheid gaat het fonds binnenkort advertenties plaatsen. Een woordvoerder van het fonds erkent dat vijftig aanvragen niet in verhouding staan tot de duizenden ondernemers die schade hebben geleden door de mkz-maatregelen dit voorjaar.

,,Wij krijgen van de overheid maximaal 25 miljoen gulden, zodat we veel voorwaarden moeten stellen. We vergoeden niet iedereen met schade, maar helpen alleen bij de doorstart van bedrijven die anders geen toekomst meer hebben'', aldus de woordvoerder. Hij noemt het geringe aantal aanmeldingen eigenlijk heel positief. ,,Wellicht hebben minder bedrijven schade geleden dan de paniekverhalen dit voorjaar wilden doen geloven.''

De ondernemersorganisaties MKB Nederland, VNO-NCW en LTO-Nederland klaagden deze zomer al over te strenge voorwaarden en bureaucratische rompslomp bij de aanvragen. Ondernemers moeten aantonen dat het voortbestaan van het bedrijf in gevaar is, middels een accountantsverklaring en een saneringsplan. Bovendien wordt alleen rente op de schulden vergoed, tot een maximum van 220000 gulden.

Voor VNO-NCW bewijzen de weinige aanmeldingen dat het fonds niet werkt. ,,We weten uit onze achterban dat er grote problemen zijn met de voorwaarden. Velen vragen zich af of het de moeite is zoveel tijd en geld te besteden voor zo'n kleine kans op een vergoeding'', aldus secretaris F. Heinis. Hij wil dat het fonds ook uitkeert aan bedrijven die onevenredige schade hebben geleden.

CDA-kamerlid Atsma gaat minister Brinkhorst (landbouw) vragen stellen over het geringe aantal aanvragen. ,,Het kan gewoon niet kloppen'', vindt hij. Volgens hem zijn alleen in Dongeradeel al bijna vijfhonderd schademeldingen gedaan, met een totaal van bijna 50 miljoen gulden. Bij Dongeradeel waren mkz-gevallen in Ee en Anjum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden