CIJFERS | Drieduizend ijsberen met het blote oog

,,Hoeveel ijsberen zijn er? Het is altijd de eerste vraag die ik krijg. En als ik dan zeg dat ik het niet weet, reageren de meesten nogal teleurgesteld'', aldus de Noorse onderzoeker üystein Wiig. Hij was erg tevreden toen de Noorse milieuminister vorig jaar geld vrijmaakte voor een eerste uitgebreide telling. Vorige week presenteerde minister Knut Arild Hareide de resultaten.

Petra Sjouwerman

Bij elkaar vlogen de onderzoekers tweehonderd uur met een helikopter over het gebied, over de eilanden van Spitsbergen, de Barentsz-zee en Frans Jozef Land (Rusland). Ze vlogen in kaarsrechte lijnen met een afstand van drie kilometer onderling, en telden met het blote oog iedere ijsbeer die ze zagen. Ze noteerden er drieduizend. Voor het eerst hebben de onderzoekers hiermee een betrouwbaar cijfer van het Noors-Russische ijsberenbestand in handen, waarna het vergelijken met volgende cijfers kan beginnen.

Een ander onderzoek is het volgen van de ijsberen via de satellietgevoelige halsband. Op Spitsbergen, het grootste eiland van de Noorse eilandengroep Svalbard, volgt men via de satelliet de positie van vrouwtjesberen die een halsband om krijgen - mannetjes hebben een te dikke hals. Zo is te zien welke routes de beren lopen tussen mei en september en wanneer ze in winterslaap gaan.

,,Sommige beren wandelen veel en leggen met gemak vijfduizend kilometer af. Andere dieren blijven altijd in hetzelfde gebied. Wij vermoeden dat beren deze gewoonten aan hun jongen doorgeven'', aldus Wiig. Als voorbeeld van een lange 'wandeling' noemt hij een dier dat in mei uit Alaska vertrekt, in augustus in Groenland is en in september in Frans Jozef Land (Rusland) aankomt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden