Cijfers Chinese huizenmarkt verhullen leegstand

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De cijfers over de Chinese woningmarkt zijn positiever dan de werkelijkheid rechtvaardigt. Het Nationaal Statistiekbureau maakte gisteren bekend dat de gemiddelde huizenprijs met 7,7 procent is gestegen vergeleken met een jaar eerder. Maar dat geldt alleen voor de grote steden. In middelgrote en kleinere steden staan miljoenen woningen leeg.

In Shenzhen, een stad met 14 miljoen inwoners, werden woningen het afgelopen jaar 47 procent meer waard. In Shanghai en Peking, twee steden met rond de twintig miljoen inwoners, stegen de prijzen met respectievelijk 15,5 en 8 procent.

Hoe anders is het in de kleinere steden. Daar staan 13 miljoen nieuwbouwwoningen en appartementen leeg. Ter vergelijking: de totale Nederlandse woningvoorraad bestaat uit iets meer dan zeven miljoen panden.

Analisten verwachten dat het nog jaren kan duren voordat de stijging van de gemiddelde huizenprijzen leidt tot hogere investeringen in vastgoed en economische groei. "We verwachten dat investeringen in vastgoed dit jaar blijven dalen, ondanks het herstel van de huizenprijzen", zegt hoofdeconoom van de Citic Bank International in Hong Kong Liao Qun tegen persbureau Reuters. Volgens hem zal dat doorwegen in de economische groei.

Als de investeringen in de woningbouw achterblijven, raakt dat niet alleen de bouwbedrijven, maar ook leveranciers van bouwmaterialen, loodgieters en elektriciëns. Daarom is de verkoop van woningen niet de belangrijkste barometer van de binnenlandse economie, maar de bouwproductie. Met een voorraad van 13 miljoen huizen verwachten analisten dat de woningmarkt dit jaar een negatief effect heeft op de economische groeicijfers.

Toch zijn Chinese onroerendgoedhandelaren hoopvol dat de 13 miljoen leegstaande woningen de komende jaren een eigenaar krijgen. Zij verwachten dat mensen uitwijken naar de kleinere gemeenten. Volgens makelaar Samuel Wong in Shenzhen zijn de prijzen in minder gewilde steden soms een tiende van vergelijkbare woningen in de grote steden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden