CIJFERS | Bijna halvering van aantal moorden in Amsterdam

Amsterdam telde dit jaar 25 doden door moord of doodslag. Dat is beduidend minder dan vorig jaar. Toen kwamen er 43 mensen door geweld om het leven. De provincie Limburg kende wederom een gewelddadig jaar, 22 doden door een misdrijf, één meer dan vorig jaar.

Amsterdam werd dit jaar opgeschrikt door zes liquidaties. In 2003 waren het er drie. Het meest schokkend was de moord op Theo van Gogh. In mei werd vastgoedmagnaat Willem Endstra doodgeschoten. Andere liquidaties betreffen de moord op de bokser Nordin ben Salah en het doodschieten van de Egyptische crimineel Mounir Barsoum. In januari kwamen een Colombiaan en zijn vriendin om het leven, zij waren actief in het drugscircuit.

De politie in Rotterdam-Rijnmond kreeg te maken met 21 zaken van moord- en doodslag, met 26 slachtoffers. Dat zijn vier minder dan in 2003 en veel minder dan in 2001 (46 doden).

Drie zaken zijn dit jaar nog niet opgelost, waaronder de dood van taxichauffeur Gerard Denz. Hij werd in februari tijdens een beroving in het hoofd geschoten in Rotterdam-West. Wel zijn verdachten aangehouden voor in het oog springende misdrijven als de dood van de twee prostituees van de tippelzone aan de Keileweg, de dubbele moord in de Vignolastraat en de drievoudige moord in de Krabbestraat. De twee laatste zaken zijn volgens justitie 'drugsgerelateerd'.

De meeste misdrijven vonden plaats in de stad Rotterdam. Onder de zes zaken die zich in de regio afspeelden, is die van de Vlaardinger die volgens justitie zijn 72-jarige moeder en 69-jarige vader zo mishandelde dat ze overleden aan hun verwondingen.

In Den Haag en omgeving vonden het afgelopen jaar 21 mensen de dood door een misdrijf, precies evenveel als in 2003. De meeste moorden ontstonden door ruzies in de relationele sfeer. Zoals het familiedrama in Naaldwijk, waar een man zijn ex-geliefde doodstak en drie kinderen zwaar verwondde.

De zaak van Murat D., de leerling die zijn leraar doodschoot, was het meest opmerkelijk. De jongen werd onlangs in hoger beroep tot vijf jaar gevangenisstraf en tbs veroordeeld. Het korps Haaglanden kon dit jaar bijna alle moordzaken oplossen. Alleen de lugubere zaak van de metselmoorden is nog niet opgelost; wel zitten er vier verdachten vast. De politie trof de ingemetselde stoffelijke overschotten van twee mannen eind september aan in een muur in een voormalig winkelpand in de wijk Transvaal in Den Haag. Aanleiding voor de moorden zou een ruzie over geld zijn geweest.

In de stad Utrecht kwamen in 2004 als gevolg van criminaliteit drie personen om het leven. Een van hen was een 31-jarige vrouw die door een huisgenoot werd doodgestoken. De twee woonden samen in een begeleid-wonen-project van een instelling voor verslavingszorg. In 2003 viel er in Utrecht slechts een dode te betreuren. Een jaar eerder waren dat er nog zeven.

Achttien van de 22 slachtoffers van moord en doodslag in Limburg vielen in Zuid-Limburg. Onder hen waren drie Hells Angels van de Nomads in Oirsbeek. In Landgraaf schoot een 47-jarige man uit Heerlen zijn 32-jarige vrouw en haar nieuwe 33-jarige vriend uit Sittard dood. Vervolgens schoot de man zichzelf door zijn hoofd. De politie Limburg Zuid riep net als vorig jaar hulp van buitenaf in, omdat de werkdruk wederom te hoog was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden