Cidi wil niets van Wilders' PVV weten

interview Directeur Esther Voet: Iedereen doet opgewonden en het wordt voorgesteld alsof we met de PVV breken, maar we hebben nooit wat met die partij gehad.

De PVV mag dan zeggen dat het pro-Israëlisch is, maar dat is wat anders dan dat de Joodse gemeenschap ook de PVV steunt. "Harde feiten tonen aan dat slechts een kleine fractie van Joden in Nederland iets voelt voor het gedachtengoed van Geert Wilders en zijn PVV", zegt Esther Voet, directeur van het Cidi (Centrum Informatie en Documentatie Israël).

Het stoort haar in hoge mate dat het Cidi en de PVV soms op één hoop worden gegooid. Gisteren ontstond mediaophef nadat De Telegraaf opende met een stuk waarin de Joodse belangenvereniging Wilders waarschuwt om na de Europese verkiezingen niet in zee te gaan met extreemrechtse partijen als het Front National van Marine Le Pen en de FPÖ uit Oostenrijk.

"Iedereen doet opgewonden en het wordt voorgesteld alsof we met de PVV breken, maar we hebben nooit wat met die partij gehad", zegt Voet. Al verschillende keren heeft zij zich juist kritisch uitgelaten over de toenadering door Wilders tot extreemrechtse partijen.

"Toen Wilders in november vorig jaar in Europa een tour maakte langs verschillende leiders van extreemrechtse partijen heb ik me daarover uitgesproken. Dat de PVV in een Europese fractie wil zitten met Front National en FPÖ baart ons grote zorgen. Straks nemen PVV-leden in het Europees parlement plaats naast mensen die openlijk Jean Marie Le Pen steunen, een man die al drie keer wegens antisemitisme is veroordeeld en die de Holocaust bagatelliseert. Dat moet je toch niet willen?"

Maar Marine Le Pen, dochter en opvolger van Jean Marie, zegt dat zij afstand heeft genomen van de uitspraken van haar vader.

"Sinds kort zegt Marine inderdaad een soort Front National light na te streven. Toch is haar vader weer kandidaat voor het Europees parlement. De daden sluiten nog niet aan bij de woorden. Maar het Front National is ook voor de doodstraf: dat is echt een stap terug in de beschaving. Over het antisemitische karakter van de FPÖ is geen enkele twijfel. Onlangs stond er op hun website nog een buitengewoon antisemitische cartoon."

Hoe komt het dat PVV en Cidi vaak op dezelfde lijn worden gezet. Heeft dat te maken met het pro-Israël-standpunt van Wilders?

"Dat zou kunnen. Maar in werkelijkheid haalt de PVV het Cidi rechts in. Wij zijn voor een tweestatenoplossing van het conflict in Israël, terwijl Wilders die afwijst. Bovendien is er bij Joden in Nederland heel weinig steun voor de PVV. Uit een onderzoek uit 2010 bleek dat die groep politiek gezien in twee delen uiteenvalt. Ongeveer de helft stemt PvdA en D66 en de andere helft VVD. Slechts vijf procent gaf aan PVV te stemmen. Dat is ver onder het landelijk gemiddelde."

Regelmatig neemt het Cidi stelling tegen de PVV, volgens Voet. "Dat deden we toen bij een PVV-manifestatie op het Malieveld extreem-rechtse groepen aanwezig waren. Maar ook na de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart namen we afstand van de uitspraken over 'minder Marokkanen' van Wilders. "Dat was ophitsing tegen een hele bevolkingsgroep en dat zonder aanzien des persoons wegzetten van groepen is een herkenning bij de Joodse gemeenschap die niet prettig is. Dat deugt niet en dat zeggen we."

opinie 21 Commentaar: Wilders verbrandt alle schepen achter zich

Wilders: FPÖ deugt

"Ik heb de leiders van het Front National en de FPÖ allemaal in de ogen gekeken, en ze deugen", zei Geert Wilders gisteravond in 'Nieuwsuur'. Wilders zegt niet te veel naar het verleden te willen kijken, en te willen samenwerken met beide partijen in het europarlement. Door met deze partijen samen te werken, verloochent Wilders zijn principes, vinden Joodse organisaties.

Ondanks zijn sterke pro-Israël standpunt, lijkt het er niet op dat Wilders in Nederland betekenisvolle steun ontvangt vanuit de Joodse gemeenschap. Er zijn geen omvangrijke vertegenwoordigende organisaties die zich voor de PVV uitspreken. Daarbij speelt mee dat de PVV enkele jaren geleden pleitte voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten. Een wetsvoorstel sneuvelde in 2012 in de Eerste Kamer. "De PVV offert de Joodse zaak op voor het anti-islam standpunt", vindt voormalig PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven. Hij spreekt zich geregeld uit voor Israël. In 2012 reisde hij naar Amerika om Joodse organisaties daar ervan te overtuigen dat Wilders niet werkelijk voelt voor de Joodse zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden