Cidi en directeur uit elkaar

Belangenorganisatie voor Israël wenst een minder activistisch boegbeeld

Directeur Esther Voet gaat weg bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi). Tussen haar en het bestuur van de belangenorganisatie was verschil van inzicht over de te varen koers.

Uit de mond van voorzitter Ronnie Eisenmann van het Cidi klinkt lof voor de 'ziel en zaligheid' waarmee Voet zich in het publieke debat mengde. Maar in zijn wens voor de toekomst - 'niet meer op alles springen' - klinkt ook ongerief door. Het moet kalmer, laat Eisenmann weten. "We willen minder activistisch opereren."

Sinds het aantreden van Esther Voet, nu twee jaar geleden, was het Cidi zichtbaarder dan ooit. Daar kan het niet aan liggen. Misschien had het zelfs wel iets minder gemogen.

Eisenmann: "Een Limburgse burgemeester die weer iets in zijn hoofd haalde rondom de herdenking van de Holocaust? Sprongen we op. Een discussie over de veiligheid in Joods Nederland? Sprongen we op. Terwijl daar andere Joodse organisaties voor zijn die dat prima doen."

Eisenmann wil terug naar de kerntaken van de organisatie. "Duiden wat er in Israël gebeurt en antisemitisme bestrijden."

Vooral op Twitter liet Esther Voet - met een teller die de 22.000 tweets allang voorbij is - van zich horen. Maar over het belang van haar aanwezigheid daar dachten zij en het bestuur verschillend. Esther Voet: "Het verschil van mening was zo groot dat we niet nader tot elkaar kwamen." "Ik vond", zegt Voet, "dat het Cidi zich niet in een ivoren toren moest opsluiten. We moeten het debat ook, of misschien wel juist, voeren met mensen die geen academische scholing hebben. Want antisemitisme zit door alle lagen van de bevolking heen."

In elk geval kwam Voet dat antisemitisme ook op Twitter tegen. En raakte ze er vervolgens met enige regelmaat verstrikt in fitties en relletjes. Voet: "Dat ik niet altijd even diplomatiek of politiek correct ben geweest, dat is zo. Maar ik hou van duidelijkheid. Dat is wie ik ben."

Eisenmann gaat intussen op zoek naar een 'andere persoonlijkheid', die per 1 juni moet aantreden. Een voorlichter die inzet op 'duiding, diepte en achtergrondinformatie'. Voet gaat verder als publicist. "Dan kan ik weer zeggen wat Esther vindt, en niet meer wat het Cidi vindt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden