Spreekkoren

Cidi: Clubs moeten het groeiend antisemitisme aanpakken met repressieve maatregelen

Ajax-aanvaller Dusan Tadic in duel met Jorrit Hendrix van PSV. Ajax en PSV ontmoetten elkaar op 2 februari. Ajax won in de Arena met 1-0. Beeld BSR Agency

Recent bij Ajax-PSV was het weer raak. Voetbalclubs moeten meer gaan doen om antisemitisme tegen te gaan, zegt het Cidi, dat een forse stijging van aantal incidenten ziet.

Bij de KNVB loopt een vooronderzoek naar antisemitische spreek­koren rond Ajax-PSV op 2 februari in Amsterdam. Supporters van de Eindhovense club zouden zich daaraan schuldig hebben gemaakt. Twee supporters werden voor het uiten van antisemitische leuzen al direct opgepakt bij de Arena. PSV heeft de zaak onderzocht en meldt dat het is begonnen met de procedure voor een stadionverbod voor de twee.

De PvdA heeft over het incident Kamervragen gesteld aan ministers Grapperhaus (veiligheid) en Bruins (sport). Er zou volgens de PvdA onder meer ‘Alle Joden moeten dood’ zijn gescandeerd. “We hebben de beelden teruggekeken, maar niet meer boosdoeners kunnen vinden. Dat hebben we de openbaar aanklager van de KNVB laten weten”, aldus een woordvoerder van PSV. Die aanklager moet nu bepalen of PSV genoeg heeft gedaan of dat de club straf verdient.

Een woordvoerder van PSV zegt dat de supporters voorafgaand aan het bezoek aan de Arena nadrukkelijk zijn gewaarschuwd geen antisemitische leuzen te uiten. “Ze hebben een persoonlijke mail gekregen, er is een oproep gedaan in de trein en toch gaat een aantal dan helaas de fout in.”

Bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) is ook melding gedaan van kwetsende leuzen door Vitesse-supporters op het station van Arnhem, rond de bekerwedstrijd tegen Ajax op 12 februari. ‘Joden gaan eraan, olé olé’ zou er geroepen zijn. Het Cidi meldde vorige week in de nieuwe ‘Monitor anti­semitische incidenten’ een forse toename van het aantal meldingen rond het voetbal. Het ging om zestien meldingen in 2019. Dat waren er in 2017 en 2018 vijf. Vorig jaar gingen zeven van de zestien meldingen over Feyenoord-fans die zich schuldig maakten aan uitingen van jodenhaat.

‘Zie erop toe dat er resultaten worden geboekt’

Voetbalclubs en de bond doen nog niet genoeg om antisemitisme van supporters tegen te gaan, vindt Aron Vrieler, stafmedewerker antisemitisme van het Cidi. Vrieler vindt het onlangs door de KNVB en de overheid gepresenteerde ‘aanvalsplan’ tegen discriminatie en racisme ‘een stap in de goede richting, een uiting van ambitie’. “Maar er moet echt op worden toegezien dat er ook resultaten worden geboekt. Ik denk dat de clubs meer bij het plan betrokken hadden moeten worden.”

In het aanvalsplan staat onder meer dat de KNVB het spreekkorenproject voor supporters die zich hebben misdragen, dit jaar samen met de Anne Frank Stichting uitbreidt en daarna zal uittesten bij drie clubs. “Ik hoor goede dingen over dat project, maar je bereikt er maar een beperkte groep mensen mee”, zegt Vrieler. Hij pleit voor meer repressieve maatregelen. “Door meer technologie te gebruiken. Met een digitale meldplicht via een app en het installeren van slimme camera’s, zoals in het aanvalsplan staat. Die kunnen supporters herkennen en wangedrag vroegtijdig signaleren. ADO Den Haag heeft daar al goede stappen in gezet.”

Volgens Vrieler is door het incident bij FC Den Bosch-Excelsior in november het bewustzijn onder voetbalfans over discriminatie en racisme wel gegroeid. “Er zijn nog vele rotte appels, maar er is meer bereidheid dit als probleem te zien. Ik denk dat een jaar geleden nog geen Kamervragen zouden zijn gesteld over een incident als bij Ajax-PSV.”

Lees ook: 

Meer meldingen van jodenhaat

Het Cidi ziet steeds meer online-antisemitisme, scheldpartijen en spreekkoren bij voetbalwedstrijden. De politie neemt meldingen volgens het Cidi niet altijd serieus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden