'CIA betaalde Polen voor martelgevangenis'

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De CIA heeft de collega's van de Poolse geheime dienst in 2003 betaald voor het stiekeme gebruik van een gevangenis in Polen. Daar ondervroegen en martelden Amerikanen terreurverdachten.

15 miljoen dollar (11 miljoen euro) werd contant met de diplomatieke post binnengesmokkeld en aan de plaatsvervangende chef van de Poolse geheime dienst overhandigd, zo stelt de Amerikaanse krant Washington Post vandaag.

11 september
In een afgelegen villa op het Poolse platteland werden personen ondervraagd die van betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september 2001 werden verdacht. Khalid Sheik Mohammed, het vermoedelijke 'brein' achter 09/11, werd er 183 keer 'gewaterboard'. Dat is een marteltechniek waarbij de ondervraagde het gevoel krijgt te verdrinken.

In de maanden na de aanslagen van New York en Washington begonnen de VS belangrijke verdachten op te pakken. De onderzoekers gingen op zoek naar plekken om hen 'discreet' vast te houden en te ondervragen. Locaties in Thailand en Cambodja bleken niet zo geschikt. Uiteindelijk kwam de chef van de CIA-post in Warschau met goed nieuws: hij had de villa aangeboden gekregen.

Uit vrees voor ontdekking wilde de CIA de geheime gevangenis in Polen niet te lang aanhouden. Na enkele maanden werden de gedetineerden overgebracht naar Roemenië, Marokko en Litouwen.

Rapport
Ondanks de geheimhouding rond het verslepen van mensen van land tot land lekten de praktijken toch uit. In 2005 stelden de Raad van Europa en de EU deze praktijken aan de kaak. De commissie voor geheime diensten van de Amerikaanse Senaat wil delen van een rapport van 6000 pagina's publiceren dat over het verhoorprogramma is opgesteld, aldus de Washington Post.

De Amerikaanse president Barack Obama stelde al in 2009 dat hij waterboarding marteling vindt. De praktijk is ook een probleem in de rechtszaken die in Guantanamo Bay plaatsvinden. Advocaten van terreurverdachten kunnen aanvoeren dat bewijs onrechtmatig is verkregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden