Chronologisch overzicht van bedreigingen

De meeste bedreigingen komen niet in de openbaarheid. De politie raadt slachtoffers meestal af publiciteit te zoeken: ieder gepubliceerd dreigement lijkt een nieuwe golf van dreigbrieven uit te lokken. Wie toch publiciteit zoekt, doet dat meestal om een signaal af te geven. Zo zijn VVD-kamerleden die met de dood werden bedreigd, veelvuldig naar buiten getreden, waar anderen het liever stil houden. Alle Kamerleden ontvangen dreigementen. Maar zoals Tweede-Kamerlid Peter van Heemst zegt: ‘We praten niet vaak over dreigementen. We sturen ze door naar de politie.’ Vaak ook komt een zaak pas naar buiten als een dader is gepakt. De door Trouw gevonden bedreigingen in de periode 6 mei 2002 tot 10 maart 2004 zijn alleen de bedreigingen waarover werd geschreven in landelijke, maar vooral in regionale kranten. Aangenomen mag daarom worden dat het werkelijke aantal dreigbrieven veel groter is.

door Romana Abels en Dorien Pels

Mei 2002:

  • Volkert van der G. schiet Pim Fortuyn dood. Later blijkt Fortuyn dagelijks bedreigingen hebben ontvangen.
  • Ad Melkert, fractieleider voor de PvdA, wordt bedreigd door Fortuynaanhangers. Op de avond dat Melkert zijn vertrek aankondigt, vervoert zijn chauffeur hem ineengedoken liggend tussen de voor- en achterbank van de auto. Melkert ontvangt onder meer een doorgeladen pistool.
  • De eerste kogelbrief in een reeks komt aan bij Spartatrainer Frank Rijkaard. Tot september 2003 worden door dezelfde afzender meer dan 20 kogels verstuurd. Actrice Katja Schuurman leest dat haar huis in brand gestoken zal worden als ze haar relatie niet verbreekt. Ook Beatrix, Balkenende, minister Donner en de LPF-ministers Nawijn en Heinsbroek krijgen kogels toegestuurd. Ook partijleider Mat Herben, burgemeester Opstelten van Rotterdam, rechtbankpresident F. Bauduin, oficier van justitie J. Plooy, advocate Britta Böhler, voetbaltrainers Bert van Marwijk, Guus Hiddink, KNVB-bestuurder H. Kesler, de televisiepresentatoren Albert Verlinde, Peter R. de Vries, Jaap Jongbloed en Jeroen Pauw, SBS-directeur Fons van Westerloo en voormalig acteur Rob van Hulst. Al deze kogels blijken afkomstig van een 48-jarige Rotterdammer. Op 15 april komt hij voor de rechter. Ook VVD-er Annemarie Jorritsma ontvangt een kogelbrief.
  • SP-leider Jan Marijnissen wordt thuis opgebeld. Wat er wordt gezegd wil hij niet herhalen. ,,Maar het was zo dreigend dat mijn vrouw het huis uit is gegaan en mijn dochter naar haar vriendje”, zegt hij drie maanden later in NRC Handelsblad.
  • Een familie die dezelfde achternaam draagt als Volkert duikt onder. De gezinsleden hebben geen relatie met de moordenaar van Fortuyn, maar wonen eveneens in Harderwijk. ,,Om de halve minuut ging de telefoon”, zeiden ze later. Het gezin krijgt dingen te horen als: ‘Jullie einde is nabij.’
  • De Partij van de Arbeid sluit tijdelijk haar discussiegroep op internet vanwege het grote aantal dreigende e-mails dat binnenkomt.
  • Martin Kievits, ooit-kandidaat-kamerlid voor de LPF, zegt telefonisch en per post te worden bedreigd.
  • Een man meldt telefonisch dat hij bommen heeft geplaatst onder de studio van Omroep Brabant.
  • RTV Oost krijgt vijf dreigbrieven. Ook komt daar een kieslijst van de Tweede Kamer binnen. De lijsttrekkers zijn omcirkeld en er staat ‘dood’ bij geschreven. Ook arriveert een anonieme brief met een foto van de koningin en het woord ‘dood’. De dader, die later wordt gepakt, krijgt een taakstraf.
  • RTV Oost blijft sindsdien brieven ontvangen. Onlangs kwamen er nog twee poederbrieven binnen. De hoofdredacteur heeft geen idee waarom. ,,We hebben ook wel bommeldingen. Tot nu toe blijken de daders eenzame gekken die aandacht zoeken. We merken dat mensen snel reageren. Als regionaal medium staan we blijkbaar dicht bij de bevolking.”
  • Linkse organisaties worden bestookt met dreigementen per e-mail vaak verstuurd door Fortuynaanhangers.
  • Onbekenden blazen met een handgranaat de auto van de echtgenote van wethouder J. Steiner van Brunssum op. Steiner is wethouder namens de Brunssumse Christen Democraten. De ontploffing vindt plaats een week nadat een zelfde auto van de overbuurman in vlammen opgaat. Vermoedt wordt dat de wethouder doelwit was, omdat hij een hard drugsbeleid voorstaat. Of dat zo is, is tot nog toe niet bekend. Steiner is nog steeds wethouder.
  • R. Hackert, VVD-wethouder te Zaltbommel, krijgt ’s avonds bezoek van een vader en een zoon die een bouwvergunning willen. Hij adviseert de mannen de volgende dag naar het gemeentehuis te gaan. De mannen grijpen de wethouder bij de keel, stompen hem in het gezicht een slaan hem met zijn hoofd tegen de muur.
  • VVD-wethouder H. van den Bruggen uit Vianen maakt bekend dat politici uit zijn woonplaats al jaren worden beveiligd. Ze krijgen vaak dreigbrieven.

    Juni 2002

  • Hans Dijkstal wordt met de dood bedreigd. De dader blijkt een cafetariahouder uit Heerlen, die het faillissement van zijn etablissement wijdt aan slap overheidsbeleid. De man bedreigde ook burgemeester A. Sakkers uit Heerlen, diens voorganger J. Pleumakers en wethouder W. Houben. De dader kreeg 15 maanden. Zijn hoger beroep loopt nog.
  • Advocaat Herman Loonstein wordt per brief en telefonisch met de dood bedreigd. Reden daarvoor is de strafklacht die hij namens Federatief Joods Nederland (FJN) indiende tegen Gretta Duisenberg. Zij heeft volgens FJN antisemitische uitspraken gedaan.
  • Gretta en Wim Duisenberg worden bedreigd. Het paar krijgt, omdat Gretta een Palestijnse vlag aan haar balkon hing, brieven met “smerige en gruwelijke inhoud”.
  • Een 31-jarige man uit Eindhoven wordt gearresteerd omdat hij ‘een vrouwelijk Tweede Kamerlid uit Amsterdam’ heeft bedreigd. De politie zegt niet wie, omdat de politica dat niet wil.

    Juli 2002

  • Fractieleider Mat Herben van de LPF krijgt politiebewaking nadat hij telefonisch is bedreigd. Er zou een aanslag plaatshebben op hem, zijn vrouw en dochter. De bedreiger is ontevreden met Herbens instemming met de benoeming van Ad Melkert bij de Wereldbank.
  • Twee melkveehouders vinden een dreigbrief in hun melkput. De inhoud: ,,We komen binnenkort nog eens langs om over koetjes en kalfjes te praten.”
  • Een 36-jarige man uit Delft wordt door de politie opgepakt omdat hij meer dan honderd dreigbrieven zou hebben gestuurd naar Hindoe-organisaties in Nederland. De man is zelf Hindoe en dreigt de organisaties met brandstichting, verkrachting en de dood als zij zich niet opheffen. De man doet zich voor als moslimextremist.
  • Directeur van de Bredase voetbalclub NAC Roelant Oltmans wordt bedreigd. Onbekenden gooien met stenen naar zijn huis en richten vernielingen aan. De daders zijn ontevreden NAC-supporters die vinden dat Oltmans niet genoeg doet voor de in geldnood verkerende club. Een 23-jarige man wordt aangehouden omdat hij dreigende sms-berichtjes heeft gestuurd naar Oltmans mobiele telefoon. Hij wordt na verhoor weer vrijgelaten.

    Augustus 2002

  • Een Marokkaanse vrouw en haar drie kinderen in het Zeeuwse Arnemuiden worden anoniem bedreigd. Per brief krijgen zij te horen dat er benzinebommen in hun huis gegooid gaan worden. Haar kinderen zullen 'in hun nest verbranden'. Zij zal door 'veertig jongeren gepakt en verkracht’ worden.
  • Tweede Kamerlid Peter van Heemst (PvdA) krijgt bedreigende e-mails van Feyenoordsupporters. Reden: het Kamerlid hekelde de spreekkoren 'Hamas, hamas, Joden aan het gas'.

    September 2002

  • SP-er Wim van Hal uit Didam (Gelderland) wordt naar eigen zeggen overstelpt met anonieme dreigtelefoontjes. Van Hal vermoedt dat rechts-extremisten erachter zitten. Op de website 'Stormfront White Nationalist Community' staat een oproep bevroren tomaten door de ramen van de SP-er te gooien. Van Hal is dan bezig een lokale afdeling van de SP in Didam op te zetten.
  • Ayaan Hirsi Ali, dan nog onderzoekster, wordt bedreigd om haar opvattingen over de islam. Het Tweede Kamerlid voor de VVD heeft tot de dag van vandaag altijd lijfwachten om zich heen.
  • Rechtsfilosoof Afshin Ellian vertelt aan de Volkskrant dat hij wordt bedreigd vanwege zijn kritiek op de islam. De bedreigingen hebben Ellian veel nachtrust gekost. ,,Je wilt je het liefst met een Kalasjnikov terugtrekken in een verschanst huis en je verdedigen. Maar je wilt je ook niet verlagen tot het niveau van de bedreiger.”
  • Wethouder Sjra van Horne van de gemeente Haelen biecht op te zijn gestopt als wethouder vanwege bedreigingen. Die hielden verband met plannen voor een nieuwe weg. Behalve verbale bedreigingen, werden ook zijn huis en auto werden bekogeld met stenen. Het ging ten koste van zijn gezin, zegt hij. ,,Na elk incident duurt het vele nachten voor je weer normaal kunt slapen.'' Ook andere politici en ambtenaren in Haerle werden bedreigd.

    Oktober 2002

  • Winkelovervallers bedreigen steeds vaker vanuit de gevangenis hun slachtoffers, vaak op hun privé-adres meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). De belangenclub stuurt een brandbrief aan minister Donner van justitie.
  • De dorpsraad van Zeeuwse Sluiskil meldt dat een van de inwoners van het dorp met de dood bedreigd wordt. Wie het is, wil de raad niet zeggen, maar het slachtoffer is een verklaard tegenstander van het asielzoekerscentrum in Sluiskil.

    November 2002

  • Misdaadverslaggever Peter R. de Vries eist dat de privé-detective Johannes Vrijmoed de Vries' privé-adres van zijn website haalt. Vrijmoed handelt uit wraak: De Vries heeft in zijn programma regelmatig aandacht besteed aan de omstreden detective. De familie De Vries vreest nog meer anonieme bedreigingen binnen te krijgen dan gewoonlijk.
  • GroenLinks-lijsttreker Paul Rosenmöller maakt bekend uit de politiek te stappen, onder meer omdat zijn gezin wordt bedreigd.

    December 2002

  • Minister Hilbrand Nawijn trekt zich terug als lijsttrekker van de LPF. Een van de redenen: hij wordt veelvuldig bedreigd.
  • Het huis van SP-lijsttrekker Jan Marijnissen wordt extra beveiligd. De AIVD heeft signalen van bedreigingen gekregen. De SP doet geen mededelingen.
  • Wethouder L. van den Bosch uit Oisterwijk wordt bedreigd. Hij krijgt onder andere per brief te horen dat de wethouder een bloedbad kan verwachten en dat ze zijn kinderen niet zou sparen. De dader blijkt een 54-jarige vrouw die boos is omdat de gemeente haar niet aan een woning wil helpen. Ze krijgt een taakstraf. De wethouder krijgt enkele dagen politiebewaking.

    Januari 2003

  • Burgemeester Annie Brouwer-Korf van Utrecht krijgt extra beveiliging. De politie wil alleen kwijt dat ze is bedreigd vanwege een beslissing ‘die de burgemeester heeft genomen uit hoofde van haar functie’.
  • De Goirlese wethouder T. de Vries wordt bedreigd omdat hij een nieuw centrumplan voor Goirle voorstaat. Als De Vries de plannen ten uitvoer brengt, zou hij dat met de dood moeten bekopen. Telefonisch krijgt hij te horen: ‘vanavond, gemeentehuis, BOEM!’ De Vries’ auto wordt vernield. De politie houdt een echtpaar aan, de vrouw bekent de telefoontjes.

    Februari 2003

  • Twee medewerksters van de sociale dienst in Hengelo krijgen een dreigbrief met verrot vlees. De dader blijkt een 21-jarige vrouw die vindt dat haar ouders door de dienst slecht behandeld zijn. Ze krijgt zestig uur werkstraf.
  • Het raadslid Stoelinga van de politieke partij Leefbaar Delft ontvangt kleurenfoto's waarop hijzelf te zien is met teksten als: 'your last game', 'lost your left legt'. De politie begint een onderzoek.
  • Zorgverzekeraar VGZ krijgt een telefoontje waarin een man anoniem aankondigt die week een bombrief naar een van de vestigingen te sturen. De 1900 personeelsleden worden opgeroepen waakzaam te zijn.

    Maart 2003

  • Een 23-jarige elektromonteur uit Bergen op Zoom krijgt een werkstraf van 240 uur opgelegd omdat hij anoniem dreigde de Westerscheldetunnel op te blazen, vier dagen voor de opening. De man handelde uit wraak: hij had aan de tunnel gewerkt, maar was ontslagen.
  • Het instituut CIDC in Lelystad dat post controleert op anthrax, meldt dat er in Nederland nog wekelijks poederbrieven worden verstuurd. Het aantal neemt dan door de spanning in Irak weer iets toe. Tussen november 2001 en februari 2002 kwamen 900 poederbrieven binnen, daarna twee tot drie per week.

    April 2003

  • Wethouder J. Goudt uit Enschede wordt telefonisch bedreigd door een anonieme FC Twentesupporter. De wethouder financiën beslist mee over de toekomst van de noodlijdende club. Goudt: 'Ik wist ook niet dat het me zo zou raken. Je raakt erdoor uit je doen.'
  • Ook het raadslid U. Visser van de Stadspartij uit Enschede voelt zich bedreigd. Zijn foto is gepubliceerd op de website van supporters. Zijn partij is tegenstander van een lening aan FC Zwolle.
  • SP-leden in Oss worden met de dood bedreigd door mensen die zich 'TOP Oss-supporters' noemen. Een van de bedreigden is SP-wethouder J. Iding. Iding krijgt telefonisch te verstaan dat als Top Oss ter ziele gaat, 'hem en zijn gezin een zelfde lot wacht'.
  • Het gemeentehuis in Sint Maartensdijk wordt extra beveiligd met extra wanden en deuren. Reden: bedreigde van ambtenaren. De beveiliging kost 56 000 euro.

    Mei 2003

  • Burgemeester Leers van Maastricht doet aangifte van bedreigingen en beledigingen door MVV-aanhangers. Die staan anoniem op de internetsite van de supportersvereniging. Reden: de burgemeester geeft de voetbalclub geen financiële steun meer.

    Juni 2003

  • Fietsenmaker Harmelink uit Enschede wordt anoniem bedreigd. De winkel wil ook vuurwerk opslaan. Dat blijkt in Enschede een gevoelig punt, Harmelink besluit ervan af te zien.
  • Marco Pastors, wethouder van Leefbaar Rotterdam, wordt met de dood bedreigd vanwege het masterplan Laag Zestienhoven. Door dat plan verdwijnen volkstuinen.

    Juli 2003

  • Johan Stekelenburg, burgemeester Tilburg wordt anoniem bedreigd nadat de 18-jarige Bart Raaijmakers door een groep Antillianen van zijn fiets is getrokken en doodgestoken. Stekelenburg, die vorig jaar overleed aan kanker, kondigt harde maatregelen aan tegen criminele Antillianen.
  • Een 50-jarige Amsterdammer stuurde meer dan vijftig doodsverwensingen naar politici als Kok, Balkenende, Brinkhorst, Jorritsma, Van Nieuwenhoven, De Vries en Janssen van Raay. De laatste deed aangifte. De man blijkt volledig ontoerekeningsvatbaar.

    September 2003

  • Wethouder Tjeerd van der Zwan (PvdA) uit Lelystad krijgt via de telefoon te horen dat 'alle mensen van de PvdA zouden moeten worden doodgeschoten.' De 44-jarige man, die vindt dat de PvdA verantwoordelijk is voor de 'demonisering' van Fortuyn, wordt opgepakt en gaat naar een ontwenningskliniek om van de drank af te komen.
  • Wethouder Marie-Louise van Kleef van Utrecht vertelt te worden bedreigd door bewoners van woonwagenkamp De Huppel. Ook voorgaande wethouders werden door de kampers bedreigd met mededelingen als 'we weten waar je woont en waar je kinderen naar school gaan.' Eén wethouder krijgt een klap van een bewoner. De 'Huppeldijkers' moeten verhuizen naar de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn, maar willen dat niet.
  • Een man belt Radio Rijnmond met de mededeling dat hij Balkenende gaat doodschieten. Hij is woedend over de medicijnknaak. De man wordt getraceerd en krijgt een boete van 220 euro.
  • De politie houdt een 41-jarige vrouw aan die een kogelbrief met wit poeder naar een huisarts in Stramproy heeft verstuurd. Ze bedreigde nog drie andere artsen. De vrouw meent dat de vier medici de dood van haar vader op hun geweten hebben.
  • Gert-Jan Oplaat, Tweede Kamerlid voor de VVD, wordt bedreigd door dierenactivisten. Oplaat wil dat dierenactivisten in de wet als terroristen beschouwd worden.
  • Drie Zwolse raadsleden worden bedreigd door aanhangers van FC Zwolle. Een supporter wacht SP-raadslid Margriet Twistering op en zegt: ‘het wordt tijd dat je klappen krijgt’.

    Oktober 2003

  • Wethouder P. Gondrie uit Best (Ruimtelijke Ordening) krijgt een poederbrief met een kogel erin op zijn huisadres.

    November 2003

  • Het stadhuis in Arnhem wordt extra bewaakt. Ook worden de woningen van drie leden van het stadsbestuur beveiligd. De politici krijgen bedreigingen van ontevreden klanten van de sociale dienst. Ook het voornemen de bordelen in het Arnhemse Spijkerkwartier te sluiten leidt tot (anonieme) agressieve reacties, net als de discussie binnen het gemeentebestuur over wat te doen met de noodlijdende voetbalclub Vitesse.
  • VVD-Tweede Kamerlid Geert Wilders wordt bedreigd omdat hij moslimextremisten wil aanpakken. De politie arresteert een 29-jarige man uit Schiedam. De man, die zich op het internet Farid noemt, plaatste een foto van Wilders op het net met de mededeling dat Wilders 'echt met de dood moet worden bestraft voor zijn fascistische uitspraken over de islam, moslims en de Palestijnse zaak'.
  • Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in Rijswijk krijgt een envelop met poeder en een dreigbrief. De medewerkers worden bedreigd met 'harde aanslagen'. Het poeder blijkt cementpoeder. De schrijvers van de brief zijn ontevreden over een nieuwe methode van lesgeven die het CBR heeft ingevoerd voor rij-instructeurs.
  • Rechtbankpresident Van Veen krijgt op de rechtbank in Dordrecht een poederbrief.
  • Een twintigjarige man uit Sittard bedreigt een 18-jarige vrouw uit Susteren herhaaldelijk met de dood via e-mail. De vrouw durft de straat niet meer op en doet aangifte. De politie spoort de man op, hij krijgt 300 euro boete.
  • Op de rechtbank in Breda wordt een poederbrief ontvangen. De rechtbank blijft op last van de politie enkele uren gesloten. Vijftien mensen moeten douchen. Op dezelfde dag ontvangt ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne een poederbrief.
  • Een kogel vliegt door de kinderkamer van Quote-uitgever Maarten van den Biggelaar. Een dag later treft een kogelregen de ruiten van de redactie van Quote in Amsterdam. Niemand raakt gewond. Hoofdredacteur Jort Kelder zegt vaker te worden bedreigd.
  • CDA-fractievoorzitter G. Wiegers uit Vlagtwedde legt zijn functie neer. De reden: de grote hoeveelheid haatbrieven die hij krijgt.

    December 2003

  • President van de Amsterdamse rechtbank Frans Bauduin wordt al enige tijd bedreigd door anonieme Fortuynfans. Ze zijn boos omdat de rechter Fortuyns moordenaar Volkert van der G. in hun ogen een te lage straf heeft gegeven. Twee mannen worden aangehouden en krijgen taakstraffen. Een van hen, een 48-jarige Groninger schreef de rechter: 'Uw leven is niets meer waard. Ik maak u af als een dolle hond. Tot spoedig ziens, uw moordenaar.'
  • Officier van justitie P. van Hilten uit Roermond en de Eindhovense rechercheur F. Wijers worden met de dood bedreigd. De politie heeft aanhoudingen verricht.
  • De Amsterdamse bestrijdster van pedofilie Ireen van Engelen brengt naar buiten dat ze een poederbrief met een kogel erin heeft ontvangen. 'Becoming an angel very soon' luidde de tekst van de brief. Van Engelen vermoedt dat de afzender een met haar hulp opgepakte pedofiel is.
  • De eigenaar van Bouwmarkt Hornbach in Wateringen zegt telefonisch te worden bedreigd omdat hij zijn kerstbomen onder de gangbare prijs verkoopt.
  • De directeur van de gemeentelijke Dienst Stedelijke Ontwikkeling in Den Haag meldt zich ziek omdat hij wordt bedreigd door bewoners van het woonwagenkamp aan de Jan Hanlostraat/Noordweg. Hij is 'tot in zijn huis' bedreigd. Ook twee ambtenaren leggen het werk neer.
  • Ondernemer Wim Bleumink uit Deventer krijgt een brief met kogels omdat hij zijn winkel aan een Turkse winkelier wil verhuren. Ook wordt de ruit van het winkelpand tot drie keer toe beklad.
  • De Amsterdamse advocaat Reinier Oskamp krijgt een dreigbrief met drie kogels en de tekst dat het één minuut voor twaalf is. Hij doet aangifte en legt zijn werk tijdelijk neer. Oskamp is gespecialiseerd in faillisementsrecht en vooral bekend in vastgoedkringen.

    Januari 2004

  • Een man uit Eindhoven krijgt vier weken cel omdat hij kort na de moord op Fortuyn een bedreigende e-mail aan Groenlinks-fractievoorzitter Femke Halsema heeft gestuurd. De tekst: ,,Femke jij met je brutale grote smoel. Jij bent een linkse kafferhoer. Femke, jij gaat eraan meissie! Nooit meer links, nooit meer Femke.''
  • Wethouder Frans de Lange van Harderwijk ontvangt een dreigbrief. Aanleiding volgens de politie: de gemeente verbiedt permanente bewoning van recreatiewoningen.
  • Het bestuur van voetbalvereninging WVC in Winterswijk krijgt twee anonieme dreigbrieven. Via het clubblad worden de schrijvers uitgenodigd voor een gesprek. WVC zegt niet waar het over gaat.
  • Rotterdams raadslid Brahim Bourzik krijgt een poederbrief, het blijkt schelpenzand. Twee jaar ervoor kwam ook al een neppoederbrief op het stadhuis binnen. Ook komen er poederbrieven binnen bij de RET en de fractie van Leefbaar Rotterdam. De bedreigers maken bezwaar tegen bezuinigingen in het openbaar vervoer.
  • Het Eindhovense raadslid René Kerkwijk doet aangifte van bedreiging op verschillende extreem-rechtse internetsites. Aanleiding is waarschijnlijk een nepbericht dat op internet rouleert waarin staat dat Kerkwijk zou pleiten voor een standbeeld voor milieu-activist Volkert van der G. Een broodje-aapverhaal, volgens Kerkwijk. Volgens het Eindhovense stadsbestuur zijn er een jaar eerder ook twee raadsleden bedreigd. Waarom, dat houden ze voor zich.
  • Trudy Prins van de anti-rook stichting Stivoro wordt bedreigd, per brief, e-mail en telefonisch. Stivoro zou hebben gelogen over het aantal mensen dat van plan was te stoppen met roken. Dat leidde tot woede.
  • Het gemeentehuis van Maassluis wordt extra beveiligd. Anonieme inwoners zijn het niet eens met voorgenomen sloop van hun wijk.
  • René van der Kwaak, directeur van de Nederlandse vestiging van Chiron, een Amerikaans farmaceutisch bedrijf, neemt ontslag. Hij wordt dan een jaar lang bedreigd door dierenactivisten. Een ruit van zijn woning werd ingegooid, een bom aan zijn voordeur gemonteerd, zijn auto ingesmeerd met afbijtmiddel en zijn huis bekalkt met leuzen.

    Februari 2004

  • Bestuurder Jan Willem Brinkman van de IJsselmeerziekenhuizen krijgt vier dreigbrieven. Hij krijgt lijfwachten. De politie wil niet kwijt waarom Brinkman wordt bedreigd. De ziekenhuiskoepel is bezig met een fusie waar veel mensen ontevreden over zijn.
  • Burgemeester Ria de Stutter van Rozenburg schrikt als rotjes die in een buis tegen het raam zijn geplakt een explosie veroorzaken. Al eerder sneuvelde de ruit van een politieauto en de ramen van een politiebureau.
  • De Baarnse wethouder Tinus Snyders wordt anoniem bedreigd. Onbekenden zijn het oneens met de sloop en renovatie van de wijk Nieuwe Oosterhei. Ze dreigen zelfs met een gewapende actie tijdens een commissievergadering. De politie rukt uit maar er gebeurt niets.
  • De politierechter veroordeelt een 39-jarige man uit Joure tot een boete en een voorwaardelijke celstraf omdat hij een Zwolse officier van justitie met de dood heeft bedreigd. De man was verwikkeld in een voogdijzaak.
  • Vijf leerlingen van het Marcanti College in Amsterdam-West worden gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij het bedreigen van leraren. In de school is een brief gevonden met een kogel erin.

    Maart 2004

  • Een inwoner van het Zeeuwse Ellewoutswijk krijgt een poederbrief. Later blijkt het om een grap te gaan. De politie overweegt de grappenmakers te vervolgen.
  • In Amsterdam bedreigt een 16-jarige scholiere via internet een van haar docenten met de dood. Ze wordt opgepakt.
  • Heleen van Royen vertelt aan Nieuwe Revu talloze anonieme bedreigingen te hebben gekregen vanwege haar onthullingen over hoerenbezoek van de Amsterdamse wethouder Oudkerk.

  • Wilt u iets delen met Trouw?

    Tip hier onze journalisten

    Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
    Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
    © 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden