Chronologie / wat gebeurde er in 1995?

Chronologisch overzicht van de val van Srebrenica in 1995, volgens het Niod.

6 juli.
De Bosnische Serviërs vallen Srebrenica aan met beschietingen.

7 juli.
De beschietingen gaan door. Gevechten tussen de Bosnische Serviërs en moslims in het zuiden van de enclave.

8 juli.
De Bosnische Serviërs nemen observatiepost F in. Bij de terugtrekking wordt soldaat Van Renssen door moslims dodelijk verwond. Soldaten op andere posten worden door de Bosnische Serviërs gegijzeld.

9 juli.
Dutchbat krijgt opdracht een blocking position in te richten op de weg naar Srebrenica. Dertig Dutchbatters zijn gegijzeld door Bosnische Serviërs.

10 juli.
Blocking position neemt opstellingen in. Beschieting van Srebrenica. Burgerslachtoffers. Mensen vluchten naar het VN-terrein in Srebrenica. Blocking position trekt terug naar de stad. Zagreb honoreert de aanvraag voor een luchtaanval niet.

11 juli.
Dutchbat verwacht luchtaanvallen. Blocking position neemt opnieuw posities ten zuiden van de stad in. 's Middags wordt luchtsteun toegestaan, maar het Bosnische Servische leger (VRS) dreigt het terrein van Dutchbat in Potocari te beschieten, waar duizenden vluchtelingen zijn samengestroomd. VRS neemt Srebrenica in. Onderhandelingen tussen commandant Karremans van Dutchbat en generaal Mladic. De bemanning van observatiepost M is met duizenden vluchtelingen op weg naar Potocari; bij een gehaaste vlucht tijdens een beschieting rijdt hun pantserwagen over een aantal vluchtelingen.

12 juli.
Opnieuw gesprek tussen Karremans en generaal Mladic. De Bosnische Serviërs beginnen met de deportatie van de bevolking naar Kladanj en ze scheiden mannen en vrouwen. Een gewondenkonvooi naar Kladanj mislukt.

13 juli.
De deportatie gaat verder. Dutchbat staakt de begeleiding van de konvooien vanwege de diefstal van voertuigen. Eerste melding van executies in de nabijheid van de VN-compound. De deportatie wordt voltooid. Nederlandse militairen treffen bij twee gelegenheden in Potocari negen tot tien geëxecuteerden aan; in zijn melding aan Sarajevo vat Karremans ze op als één gebeurtenis.

14 juli.
Verkenningsteam van defensie met minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) naar Tuzla, nadat de Bosnische regering Nederland om hulp heeft verzocht voor de opvang van vluchtelingen. Dutchbat zal niet uit Srebrenica vertrekken voordat de gewonden zijn geëvacueerd. Londen kondigt voor 21 juli een internationale conferentie over Bosnië aan.

15 juli.
Alle 55 door de Bosnische Serviërs vastgehouden Dutchbat-militairen worden vrijgelaten.

16 juli.
Een aantal vrijgelaten Dutchbatters zegt in een debriefing in Zagreb dat zij onderweg wagens met lijken hebben gezien.

17 juli.
55 door de Bosnische Serviërs vastgehouden militairen van Dutchbat arriveren op Soesterberg. Het Internationale Rode Kruis haalt de gewonden op het VN-terrein op. Een aantal gewonden moet als krijgsgevangene achterblijven.

18 juli.
Een Nederlandse Hercules vliegt 4600 veldbedden naar Split, die over de weg naar Tuzla gaan. Een peloton van A-Compagnie van Dutchbat te Simin Han wordt ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking spreekt over 'genocide' op moslims.

19 juli.
De generaals Smith en Mladic bereiken een overeenkomst over het vertrek van Dutchbat uit Srebrenica op 21 juli en toegang van het Internationale Rode Kruis tot gebieden waar zich vermiste mannen zouden moeten bevinden (inmiddels geëxecuteerd zonder dat de wereld dat meteen wist).

21 juli.
Dutchbat vertrekt uit Potocari naar Zagreb. De Londense conferentie begint.

23 juli.
23 kaderleden van Dutchbat worden in Zagreb gedebrieft door de landmacht en sommigen ook door de VN.

24 juli.
Dutchbat keert terug op Soesterberg.

25 juli.
Belgisch-Nederlands transportbataljon wordt gevraagd gereed te staan voor het vervoer van vluchtelingen vanuit Zepa.

26 juli.
Fotorolletje met beelden van mogelijke oorlogsmisdaden gaat bij het ontwikkelen verloren.

4 september.
Dutchbat keert terug van verlof. Eerste debriefingsgesprekken beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden