Chronologie van een crisis 1997

- 23 januari: In Zuid-Korea gaat Hanbo, een van de grootste staalconcerns van het land, failliet als gevolg van overcapaciteit op de staalmarkt en een omvangrijke schuldenlast. Ook komt een groot corruptieschandaal aan het licht. Andere bedrijfsgiganten als Hyundai, Samsung en Daewoo melden financiële problemen.

- 14 mei: In Thailand komt de nationale munt, de baht, onder toenemende druk van speculanten. Hun argwaan wordt ingegeven door een vertraging van de economische groei, in combinatie met oplopende handelstekorten en politieke instabiliteit. Ook op de Filippijnse peso openen speculanten het vuur.

- 2 juli: De centrale bank van Thailand wordt gedwongen de vaste koers ten opzichte van de Amerikaanse dollar los te laten. De waarde van de baht stort in en het IMF wordt om 'technische bijstand' gevraagd. Ook de Filippijnse peso staat onder zware druk.

- 8 juli: In Maleisië komt de nationale munt, de ringgit, onder zware druk. Ook de Indonesische roepia verliest sterk aan waarde. Jakarta ziet zich gedwongen de band met de dollar losser te maken.

- 14 juli: Het IMF biedt de Filippijnen 2,2 miljard gulden steun, in ruil voor economische hervormingen.

- 24 juli: De financiële markten verliezen het vertrouwen in Indonesië, Thailand, Maleisië en de Filippijnen. Hun valutakoersen zakken op ongekende schaal in.

- 11 augustus: Het IMF kondigt voor Thailand financiële steun aan ter waarde van 32 miljard gulden, in ruil voor economische hervormingen. Later wordt dit verhoogd tot 34,4 miljard.

- 20 september: De Maleisische premier Mahathir Mohamad zegt op de jaarvergadering van het IMF in Hongkong dat de handel in valuta immoreel is en beëindigd moet worden.

- 8 oktober: de Indonesische roepia is nog circa 75 procent waard ten opzichte van begin juli. Jakarta vraagt het IMF om steun.

- 17 oktober: In Hongkong storten de koersen op de effectenbeurs in, uit vrees dat de Hongkong-dollar in waarde zal kelderen. Dit laatste gebeurt overigens niet. Rond deze tijd begint ook de Zuid-Koreaanse won steeds sneller in waarde te dalen.

- 31 oktober: Indonesië krijgt van het IMF financiële steun ter waarde van 80 miljard gulden, in ruil voor economische hervormingen.

- 3 december: Het IMF biedt Zuid-Korea noodleningen ter waarde van 110 miljard gulden, in ruil voor economische hervormingen. Later wordt bekend dat Nederland aan de internationale steun 625 miljoen bijdraagt.

- 18 december: In Zuid-Korea wordt Kim Dae-jung gekozen tot nieuwe president.

- 23 december: In Japan dreigt een kredietcrisis uit te breken. Door een golf faillissementen in het bedrijfsleven kampen de banken met een steeds hogere berg aan oninbare leningen. Nieuwe bedrijfskredieten durven de banken bijna niet meer te verstrekken. Op de beurs van Tokio verliest de koersindex Nikkei meer dan een kwart van zijn waarde ten opzichte een halfjaar eerder.

1998

- 5 januari: De Amerikaanse miljardair George Soros kondigt aan weer vertrouwen te krijgen in Zuid-Korea en plannen te hebben voor omvangrijke investeringen. Vanaf nu gaan de beurskoersen in Seoul weer omhoog. Omdat de economische hervormingen in Zuid-Korea nog onduidelijk zijn, blijft de koers van de won daarentegen sukkelen.

- 6 januari: De Indonesische president Soeharto kondigt een nieuwe begroting aan, waarin sterk wordt afgeweken van de afspraken die hij in oktober met het IMF heeft gemaakt. In reactie daarop stort de roepia compleet in. Ook de munten van Singapore en Maleisië gaan onderuit.

- 10 januari: President Clinton zet Soeharto onder zware druk om alsnog tegemoet te komen aan de afspraken met het IMF.

- 15 januari: Soeharto tekent met IMF-topman Camdessus een nieuwe overeenkomst over economische hervormingen in Indonesië. De beurs van Jakarta krabbelt op. Maar omdat wordt getwijfeld aan de politieke stabiliteit van het land, blijft de roepia steeds verder wegzakken. Deze is nu nog maar een kwart waard ten opzichte van juli 1997.

- 22 januari: De roepia zakt in de loop van de dag tot ongekende diepten: 16 000 voor 1 dollar. De paniek in de financiële sector is compleet. Na interventie van de centrale bank sluit de koers op 12 600.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden