Chronische vermoeidheid deels erkend als chronische ziekte

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Zit chronische vermoeidheid nou tussen de oren of niet? Een debat daarover leverde nog geen unaniem advies op.

De een noemt het 'myalgische encefalomyelitis', kortweg ME, en zegt dat er in het lichaam van de patiënt iets verkeerd is gegaan. De ander begint over het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) en zal sneller zeggen dat met cognitieve gedragstherapie of begeleide lichamelijke oefeningen een hoop te winnen is. De Gezondheidsraad zette artsen en patiënten bij elkaar in de commissie 'ME/CVS'. Patiënten zitten lang niet altijd in raadscommissies, maar ze hadden eerder met een groot aantal handtekeningen de Tweede Kamer gestimuleerd om op haar beurt de Gezondheidsraad aan het werk te zetten. "We wilden ook proberen de standpunten te verzoenen", zegt voorzitter Pim van Gool van de raad.

Patiënten krijgen deels hun zin in het advies dat gisteren werd gepresenteerd. ME/CVS is een ernstige aandoening, die mogelijk ontstaat in het immuunsysteem of het centrale zenuwstelsel. Daarom moet er meer geld vrijgemaakt voor biomedisch onderzoek, aldus het rapport. Cognitieve gedragstherapie is misschien toch niet altijd de beste aanpak. Een waarschuwing ook aan keuringsartsen om arbeidsongeschikten niet als 'weigerend' te betitelen als ze niet naar de psycholoog willen. Want misschien hebben ze een punt als ze zeggen dat het bij hen niet werkt.

Naar schatting 35.000 mensen hebben deze ziekte, velen van hen kunnen daardoor niet meer werken. "Dit is een enorme erkenning voor patiënten: het gaat om een ernstige chronische ziekte en er is een lichamelijke oorzaak", zegt voorzitter Yvonne van der Ploeg van de ME/CVS-patiëntenvereniging. "Ze hoeven niet meer verplicht naar cognitieve gedragstherapie die niet werkt. Of oefeningen doen waar men toch alleen maar vermoeider van wordt."

Niet ver genoeg

Haar voorganger bij de vereniging Rob Wijbenga, een van de twee patiëntenvertegenwoordigers in de commissie van de Gezondheidsraad, vindt het advies niet ver genoeg gaan. Het maakt volgens hem onvoldoende duidelijk dat er echt een lichamelijke oorzaak is en houdt nog steeds de weg van de psychologische behandeling open. Dat staat in zijn 'minderheidsstandpunt' dat aan het einde van het rapport is opgenomen. "De rest van de commissie gaat al een stuk met de patiënten mee, ik zie dat als een aanscherping van het advies", zegt Van der Ploeg.

Psycholoog en behandelaar Hans Knoop stapte een week voor de presentatie uit de commissie omdat hij zich niet in het advies kon vinden. "Er staan goede dingen in, zoals dat je patiënten en de ziekte serieus moet nemen en dat er extra geld naar onderzoek gaat", zegt de hoogleraar medische psychologie in het Amsterdamse AMC en hoofd van het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid. "Maar van cognitieve gedragstherapie wordt het nut betwijfeld en de mogelijke nadelen juist genoemd. Dat is niet in overeenstemming met de stand van de wetenschap. Bij een deel van de patiënten werkt die therapie en het zou jammer zijn als men er niet meer aan zou beginnen."

Voorzitter Van Gool van de Gezondheidsraad blijft positief ook al is zijn commissie allesbehalve unaniem. Hij wijst erop dat de tweede patiëntenvertegenwoordiger het advies volmondig ondertekende. "De standpunten begonnen ver van elkaar. We hebben kunnen onderstrepen dat het hier om een ernstige aandoening gaat, die serieus genomen moet worden door artsen maar ook door de verzekeringsgeneeskunde."

Lees ook: De Gezondheidsraad publiceerde gisteren een rapport over het chronische vermoeidheidssyndroom. Conclusie: er is meer onderzoek nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden