Chronisch zieke hamstert pillen om hoger eigen risico te omzeilen

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Nog een paar dagen en dan is het enkele maanden lang rustig in de apotheek. Totdat de gehamsterde medicijnvoorraad op is.

Het hamsteren van medicijnen is een terugkerend verschijnsel aan het einde van het jaar. Vooral chronisch zieken willen zo voorkomen dat ze daar in het nieuwe jaar extra geld aan kwijt zijn. Volgend jaar gaat namelijk het verplicht eigen risico in de zorgverzekering weer omhoog, nu van 220 naar 350 euro. Medicijnen die nu worden afgehaald, vallen nog onder het eigen risico van 2012.

In welke mate de omzet van apothekers piekt door het hamsteren, is lastig met harde cijfers aan te geven. De Stichting Farmaceutische Kengetallen, die voor de meeste apothekers uitgiftecijfers registreert en analyseert, krijgt deze apotheekgegevens pas in januari.

Maar branche- en belangenorganisatie KNMP, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, houdt het na een rondgang langs verschillende leden op een verdubbeling à verdrievoudiging van het aantal afgeleverde recepten. "Een apotheek in Nederland levert dagelijks tussen de drie- en vijfhonderd recepten af. Maar in de laatste weken van december gaat dat al snel naar de duizend stuks", zegt woordvoerder Sebes.

De medicijnen worden vooral ingeslagen door chronische patiënten. Zij weten dat ze ook het volgend jaar medicamenten nodig hebben en ze zijn bovendien 'grootverbruikers'. Het zijn volgens Sebes vooral luchtweg- en diabetesmedicijnen die nu extra vaak over de toonbank gaan. "Daarbij wordt voor niet meer dan drie maanden ineens meegegeven."

Dus na een maand of drie is te verwachten dat bij de meeste apothekers weer de oude tijden met de daarbij behorende drukte aanbreken. Dat apothekers maximaal voor drie maanden ineens afleveren, is een onderlinge afspraak. Wie voor het eerst bij de apotheek komt met een recept, krijgt hooguit voor twee weken mee. Pas als blijkt dat er geen onverwachte bijwerkingen optreden, zijn de apothekers royaler.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden