Chronisch zieke blijft in de kou zitten

Met het compromis over de no-claim-regeling voor het huisartsenbezoek is de eerstelijnszorg gerustgesteld. Maar de chronische patienten hebben er geen enkel profijt van.

De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zijn, na een actie van CDA'er Buijs, overeengekomen de kosten van huisartsenbezoek niet in de no-claimteruggaafregeling op te nemen. De dekking hiervoor moet gedeeltelijk komen uit een verdere verhoging van de ziekenfondspremie. Hiermee is het belangrijkste bezwaar tegen de regeling bepaald niet weggenomen.

Volgens de oorspronkelijke plannen van minister Hoogervorst van vws krijgen ziekenfondsen vanaf 1 januari de wettelijke verplichting om na het eind van elk kalenderjaar een no-claimteruggaaf uit te keren. Individuele verzekerden van achttien jaar en ouder voor wie een nominale premie verschuldigd is, krijgen aanspraak op een teruggaaf van maximaal 250 euro. Indien geen zorgkosten worden gemaakt, ontvangen zij dit bedrag van hun ziekenfonds; indien er wel zorgkosten worden gemaakt, doch voor minder dan het genoemde bedrag, ontvangen zij een no-claimteruggaaf ter grootte van het verschil tussen 250 euro en de gemaakte zorgkosten.

Voor enkele verstrekkingen gelden evenwel afwijkende regels. Zo zouden oorspronkelijk de kosten voor de verstrekking huisartsenzorg slechts voor maximaal 25 procent op de no-claimteruggaaf in mindering worden gebracht. De maatregel heeft tot doel het kostenbewustzijn van de burger te verhogen waar het de gezondheidszorg betreft.

De door Hoogervorst voorgestelde wijziging van de Ziekenfondswet ontmoet weinig instemming in het veld. Van de kant van de zorgaanbieders komt het verzet vooral van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Zij voert onder andere aan dat de voorgestelde regeling een grondige aanpassing vergt van de verschillende informatiesystemen die huisartsen hanteren. Zo'n aanpassing zou niet bijtijds te realiseren zijn. Ook is nog niet duidelijk welk tarief ziekenfondspatiënten na 1 januari 2005 per bezoek in rekening moet worden gebracht. Op dit moment hebben zij een abonnement.

En ten slotte achten zij de drempel die de regeling opwerpt onwenselijk. Juist de onbelemmerde gang naar de eerstelijnszorg levert immers belangrijke gezondheidswinst op, hetgeen op termijn weer kostenbesparend is. In de persoon van het CDA-kamerlid Buijs, gewezen huisarts te Goes, heeft de LHV een sympathisant gevonden. Door zijn toedoen hebben de coalitiepartijen besloten de kosten van huisartsenbezoek buiten de regeling te laten.

De beroepsgroep heeft uitstekend gelobbyd, maar chronische patiënten zullen weinig baat hebben bij het politieke compromis. Veel van deze patiënten hebben in de regel weinig met de huisarts van doen. Een diabeet bijvoorbeeld bezoekt twee maal per jaar een internist, een maal per jaar een oogarts, en in heel veel gevallen ook nog eens jaarlijks een neuroloog. Diabetici, en daar zijn er veel van in Nederland, kunnen de no-claimteruggaaf dus wel vergeten. Daarenboven zullen zij -dankzij het compromis- maandelijks ook nog eens meer premie betalen dan de minister aanvankelijk voorstelde.

Ongetwijfeld is het zinnig de gang naar de huisarts zo weinig mogelijk te belemmeren, maar het fundamentele onrecht dat in de regeling besloten ligt, wordt door het compromis niet weggenomen. Sterker nog, het onrecht neemt juist schrijnender vormen aan nu het financiële nadeel des te duidelijker gelegd wordt bij de mensen die structureel medisch-specialistische zorg behoeven. Het kostenbewustzijn van de chronisch zieke zal ongetwijfeld enorm toenemen, maar welke gedragsverandering men van hem verlangt, is een volstrekt raadsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden