Chronisch ziek met 318 euro

De Tweede Kamer eist van het kabinet gegevens over het inkomen van chronisch zieken en de consequenties van het bezuinigingsbeleid daarop (Trouw, 27 november). Om een reëel beeld te krijgen van de werkelijkheid, moet je daarvoor niet bij het kabinet te rade gaan, maar bij de chronisch zieke zelf.

Aardenburg Tjitske Bongers

Laat ik even de werkelijkheid schetsen. Ik behoor tot de mensen die in financieel opzicht afhankelijk zijn van een overheid. Daarbij doel ik niet alleen op een uitkering, maar ook op tegemoetkomingen in medische kosten. Hierdoor blijf ik fysiek op de been en kan ik participeren in de maatschappij (vrijwilligerswerk).

Via diverse kanalen krijg ik nu nog aanvullende tegemoetkomingen voor een bedrag van 145euro per maand. Maandelijks krijg ik netto 760,29 euro. Na aftrek van vaste lasten houd ik 354euro over. Geld waarvan ik van moet sparen, eten, drinken, mij kleden, reizen. O ja, eigenlijk maar 318euro, want ik betaal sommige medicijnen zelf. De overheid wil minder geld aan de gemeenten verstrekken voor aanvullende (medische) vergoedingen. De bijstand wordt versoberd. Veel WAO'ers gaan richting bijstand. Vervolguitkeringen op de WW worden afgeschaft, dus komt er nog een categorie bij.

En de werkloosheid neemt toe. Dus krijgt de gemeente minder te besteden voor veel meer mensen. Men praat over compensatieregelingen die nooit de achteruitgang in het inkomen en gezondheidskosten van chronisch zieken kunnen compenseren. Dan maar zelf betalen? 318euro min 145euro: Blijft 173euro per maand over. Een inkomstendaling van 20 procent -eigenlijk nog meer. Over de vermindering van de huursubsidie, het uitkleden van het ziekenfondspakket, het zelf betalen van de tandarts, de eigen bijdragen voor de huisarts heb ik het nog niet gehad. Laat staan over de extra voorzieningen die nu nog gelden voor mensen zoals ik, maar die afgeschaft worden. Mijn vaste lasten moeten betaald worden. Ik moet eten, drinken en mij kleden. Medische zorg? Mijn gezondheid op peil houden? Kan Balkenende zeggen hoe dat moet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden