Christopher 'betreurt' miljardencontract met Iran

Van onze buitenlandredactie BRUSSEL, AMSTERDAM - De Amerikanen aarzelen om Turkije te straffen voor een miljardencontract met Iran. Volgens minister van buitenlandse zaken Warren Christopher is het nog maar de vraag of de transactie in strijd is met nieuwe Amerikaanse wetgeving, die bedoeld is om Iran (en Libië) te isoleren.

De Amerikaanse boycot-wetgeving is gericht tegen omvangrijke buitenlandse investeringen in de beide landen, die volgens de Amerikanen 'sponsors' zijn van het internationale terrorisme. Volgens Ankara valt het omstreden contract echter niet onder het begrip 'investering', maar onder 'handel'. Het contract, dat Teheran en de nieuwe regering in Ankara onder leiding van de moslim-fundamentalist Necmettin Erbakan gisteren formeel ondertekenden, voorziet in de levering van Iraans aardgas aan Turkije, en in de aanleg van een pijpleiding tussen de beide landen.

Christopher maakte gisteren tijdens een bezoek aan het Navo-hoofdkwartier in Brussel wel duidelijk dat hij ongelukkig is met de transactie. Het optreden van de Turken getuigt niet van 'goed internationaal burgerschap', aldus de bewindsman.

Turkije geldt in de Navo als een belangrijk bondgenoot. Verspreiding van het moslim-fundamentalisme aan de zuidflank van het bondgenootschap is een bron van zorg.

Iran heeft overigens tegen de VS een klacht ingediend bij het Amerikaans-Iraans Tribunaal in Den Haag. Dat orgaan met Amerikaanse, Iraanse en neutrale rechters, is in 1981 door de twee landen opgericht naar aanleiding van de gijzeling van 52 Amerikanen in Teheran, en doet bindende uitspraken in onderlinge geschillen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden