Christo's 'Drijvende Pieren' bezwijken bijna onder de massa's

'The Floating Piers' van de Bulgaarse kunstenaar Christo in het Meer van Iseo.Beeld epa

Het kunstwerk 'The Floating Piers' van de 'inpak'-kunstenaar Christo in het Italiaanse Meer van Iseo gaat bijna letterlijk ten onder aan zijn eigen succes. De fel oranje gekleurde en kilometerslange drijvende pieren trekken zoveel mensen die 'een wandeling over water' willen maken, dat het zes uur per etmaal dicht moet voor onderhoud en schoonmaak.

Het kunstwerk ging afgelopen zaterdag open en het succes overstijgt alle verwachtingen. Inmiddels hebben in vijf dagen tijd meer dan 270.000 mensen de 4,5 kilometer lange wandeling gemaakt over het water. Van tevoren was op in totaal een half miljoen bezoekers gerekend in de zestien dagen dat het project te zien is.

De installatie is het werk van de Bulgaarse 'inpak'-kunstenaar Christo, bekend van onder meer het inpakken van de Reichstag in Berlijn en de Pont Neuf in Parijs. Ditmaal koos hij het Iseomeer in Noord-Italië uit voor zijn jongste project 'The Floating Piers'; drijvende paden van 200.000 aan elkaar gekoppelde kunststof blokken, omhuld met geel-oranje doek.

Het waterpad verbindt het plaatsje Sulzano op het vasteland met twee eilandjes in het meer, die voor het eerst in de geschiedenis lopend te bereiken zijn.

Het piepkleine eilandje Isola di San Paolo in het Iseomeer kan voor het eerst in de geschiedenis lopend worden bereikt.Beeld AFP

Slijtage
De drijvende blokken en vooral het doek waarmee ze zijn omwikkeld slijten harder dan verwacht, en ook zorgen de tienduizenden nieuwsgierigen voor behoorlijk wat afval op de twee eilandjes, het grotere Monte Isola en het piepkleine Isola di San Paolo.

Tijd om eventuele schade te herstellen was niet ingepland. Het kunstproject was 24 uur per dag open en gratis toegankelijk, zoals bij alle werken van Christo. Maar de prefect van de provincie Brescia kondigde gisteren aan dat het zo niet langer gaat. Hij sluit nu de pieren tussen middernacht en zes uur 's ochtends.

"Dat besluit is genomen met een tweeledig doel: dat de gemeente Monte Isola genoeg tijd krijgt om het dorp schoon te maken en om de organisatie van The Floating Piers de gelegenheid te geven om het onderhoud te doen", zei topbestuurder Valerio Valente.

De Bulgaarse kunstenaar Christo.Beeld REUTERS

'Systeem werkt'
Ondanks de problemen is de prefect van Brescia tot nu toe tevreden over het verloop van het project van Christo, zei hij gisteren. "De balans van de eerste vier dagen is positief vanuit het gezichtspunt van de organisatie, omdat boven verwachting, het systeem heeft gewerkt", aldus Valente.

De lange rijen wachtenden zullen vermoedelijk wel toenemen door de maatregel, want er mogen maar 11.000 mensen tegelijkertijd op het waterpad lopen in verband met de veiligheid.

Door de felle zon en de hitte van de afgelopen dagen nam ook het aantal mensen dat gezondheidsproblemen kreeg op de pieren toe. Zo'n dertig mensen moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, en dinsdag werd er ook een eerstehulppost geopend.

Relaxen in de zon op Christo's waterpad.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden