Christiane Jatahy What if they went to Moscow?

ROBBERT VAN HEUVEN

theater

****

Het lijkt zo gezellig op het verjaardagsfeestje van Irina. Bovendien houden zij en haar zussen Olga en Maria zielsveel van elkaar. En toch hangt er een zwarte wolk van melancholie in hun huiskamer. Want liever zouden de drie een heel ander leven leiden.

Het verlangen naar een ander leven speelt in Anton Tsjechovs beroemde toneelstuk 'Drie Zusters' een belangrijke rol. De zusjes komen er niet toe hun heden en daarmee hun toekomst te veranderen. Het is deze kloof tussen verlangen en handelen die de Braziliaanse regisseuse Christiane Jatahy in haar 'Drie zusters'-bewerking knap uitwerkt door slim gebruik te maken van een combinatie van film en theater.

In 'What if they went to Moscow' ziet de toeschouwer de voorstelling twee keer: een keer als film en een keer als toneelvoorstelling die wordt gefilmd (en tegelijkertijd ergens anders voor de filmkijkers getoond).

In de film buit Jatahy alle voordelen van dat medium uit. De camera zit de zussen dicht op de huid, waardoor het zeurende verlangen dat zich onder de oppervlakte bevindt ontroerend over het scherm gutst. De filmkijker wordt verleid om zich met de melancholische zusjes te vereenzelvigen en hun situatie ook als moeilijk en onveranderlijk te zien.

In de theaterzaal blijkt het met die onveranderlijkheid wel mee te vallen. Hier ziet de toeschouwer wat het beperkte kader van de camera niet toonde: technici rollen knullig het decor rond en de waterige melancholische ogen bleken veroorzaakt door een mentholstick. Doordat de acteurs de voorstelling de tweede keer nooit precies hetzelfde kunnen spelen, zijn er kleine verschillen tussen de film en de voorstelling. Alles wat de zussen op film deden was een (theatrale) keuze, die ook anders had kunnen zijn, maar die gezien door de filmlens onvermijdelijk leek.

Zo worden in de voorstelling vorm en inhoud op een fascinerende manier met elkaar verbonden. Ook door het knappe spel van Isabel Teixeira, Julia Bernat en Stella Rabello. Zij kunnen op hetzelfde moment een filmzaal ontroeren en een theaterpubliek om de pink winden, zo liefdevol, verleidelijk en open spelen zij de drie zusjes. Dat deze lieve zusjes het zichzelf zo onnodig moeilijk maken, maakt 'What if they went to Moscow' schrijnend, maar ook o zo mooi.

De voorstelling is nog te zien op Festival Noorderzon, Groningen, op 29 en 30 augustus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden