Christiane Berkvens- Stevelinck (63)

(Trouw)

„Het zilveren vaatwerk van de gemeente in Rotterdam heb ik nog niet gebruikt. Ik ben daar sinds 1 september voorganger. Vele remonstranten vieren het avondmaal maar twee keer per jaar. Waarom dat is...

Het wordt beleefd als zwaar, als iets dat meer met de dood te maken heeft dan met delen. Er is soms schroom om aan het avondmaal te gaan. Niet uit een gevoel van zondigheid, maar juist door het ontbreken van dogma’s rond de sacramenten. Het is meer een kerk van het woord dan van het teken. Ondanks die schroom wel heel gastvrij. Iedereen mag aan het avondmaal, gedoopt of niet gedoopt.

Na mijn vertrek uit de rooms-katholieke kerk heb ik een jaar vrijgenomen om rond te kijken. Bij de remonstrantse broederschap vond ik warmte, vrijheid en de afwezigheid van dogma’s.

Ik zie het als mijn taak, ook mensen buiten de kerk de instrumenten aan te bieden die we hebben. Die instrumenten, zoals rituelen voor doop, huwelijk en uitvaart, daar moet je als kerk niet op gaan zitten.

Wat remonstranten moeten doen om te blijven bestaan? Meer kindertjes krijgen, zou ik zeggen. Nee, we zullen naar een structuur moeten met een aantal grote gemeenten die de zorg dragen voor kleinere kerken, zoals huisgemeenten. In de Nederlandse cultuur zullen mensen altijd bij elkaar komen rond een boek of een discussiepunt.

Ons erfgoed, vrijheid en verdraagzaamheid, verdient het doorgegeven te worden. We moeten de algemene verrechtsing tegengaan. Er zijn niet veel horzels nodig om een paard te laten lopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden