Christian: Rex Gildo hield niet van onechtheid

Smartlappen en meezinghits. En dan meestal in het Duits. Dat is in het kort wat bijna iedereen zich voorstelt bij schlagermuziek. Schlagerzanger Rex Gildo - van klassiekers als 'Marie, der letzte Tanz ist nur für dich' en 'Das Ende der Liebe' - had daar de laatste jaren een ander idee over.

Janneke Zeebregts

Hij wilde serieus genomen worden en weigerde genoegen te nemen met een achterafplaatsje. Maar zijn vele fans negeerden die wens totaal. Zij wilden slechts het blije gezicht van 'Sexy Rexy' en dan alleen in combinatie met blije teksten zoals die van de megahit 'Fiesta Mexicana'.

,,Daar is Rex Gildo aan onderdoor gegaan'', denkt Danny Christian, die hem 25 jaar geleden leerde kennen en twintig jaar lang intensief met hem samenwerkte. ,,Hij kon er niet tegen dat de mensen alleen zijn vrolijkheid wilden. Rex was een erg creatief en gevoelig mens. Een Romantiker. Daardoor was hij ook kwetsbaar.'' En daardoor liet hij zich zaterdag van de tweede verdieping naar beneden storten. Dinsdagavond laat overleed hij aan de gevolgen.

Hoewel de grootste hausse in de schlagermuziek na de jaren zeventig wel voorbij was, is dit genre in Duitsland nooit echt weg geweest. Zeker de laatste jaren zijn de grote hits weer helemaal terug. Platenmaatschappijen springen daar gretig op in door de schlagerzang op te frissen met hapklare housebeats als achtergrond. Ze mixen naar hartenlust publieksvriendelijke en grijsgedraaide toppers. 'Culthits' noemen zij dat. Rex Gildo was dan ook een echte 'Cultzanger'.

,,Tot zijn grote verdriet'', benadrukt de 43-jarige Christian. Na jaren met gemak de grootste zalen van Duitsland te hebben gevuld, floot het jonge publiek hem uit als hij met iets nieuws wilde komen. Het tanende succes was één van de redenen waarom de charmezanger zaterdag een zelfmoordpoging ondernam.

Danny: ,,Over zijn privéleven liet hij altijd maar heel weinig los. Mogelijk zijn ook daar aanleidingen te vinden voor zijn beslissing een eind aan zijn leven te maken. Velen vermoedden dat hij homofiel was, maar zelf heeft hij dat nooit bevestigd. Ik las in een Duitse krant dat de vriend bij wie hij uit het raam is gesprongen, zijn relatie met hem wilde verbreken. Dat zou de druppel geweest kunnen zijn voor zijn wanhoopsdaad.''

Toen Christian, zelf een populaire schlagerzanger, het slechte nieuws gistermorgen op de radio hoorde, ging er een grote schok door hem heen. Dat is ook het algemene gevoel in Duitsland, denkt hij. ,,Er kwamen bij mij allerlei beelden bovendrijven. Twintig jaar lang stond hij als finale-ster op de Bühne tijdens het Schlagerfestival. In die tijd hebben we veel gepraat. Over politiek, vriendschap, loyaliteit. Rex hield niet van oppervlakkig gelul en onechtheid. Hij was een rasartiest'', herinnert een ,,diep treurige'' Christian zich.

Danny had Rex Gildo willen vragen in 2000 weer op te treden op het Schlagerfestival dat jaarlijks wordt georganiseerd in het Limburgse Kerkrade. Sinds 1992 is Danny Christian organisator van dit evenement.

Rex Gildo was ook in Nederland geliefd. Verschillende keren drong hij door tot de top 10 en hij had zelfs een fanclub in ons land. Hij zong niet alleen schlagerliederen, maar vertolkte ook rollen in films en musicals.

,,Het doet me erg veel verdriet dat er zo waanzinnig veel aandacht naar Rex uitgaat, nu hij dood is. De telefoon staat hier de hele dag roodgloeiend, alle kranten willen verhalen. Had hij geweten dat zoveel mensen hem wél serieus nemen, dan was hij misschien niet uit dat raam gesprongen.''

,,Met deze zanger verliezen we een grand seigneur van de schlagermuziek, die ook nog eens voor iedereen een goed woord had. In ons vak is het niet gebruikelijk om iedereen succes te gunnen, maar hij deed dat.''

Maar niet iedereen is zo enthousiast over Gildo's houding van de laatste jaren. Thommi Herwerth, schrijver van Duitse boeken over popmuziek uit de jaren zestig en zeventig, betreurt de jammerlijke manier waarop Gildo zijn imago hoog probeerde te houden toen het eigenlijke succes toch echt verleden tijd geworden was.

Dikke lagen make-up moesten rimpels onzichtbaar maken. De ex-ster draaide met zijn onderlichaam alsof hij net achttien was, aldus de schrijver. ,,Waarom kan een popster niet op een waardige manier oud worden'', vroeg Herwerth zich in een Duits tijdschrift af.

Talrijk zijn ook de beelden van een dronken op het podium rondzwalkende Rex en de verhalen van ruzies die hij met platenproducenten had over gages. In dat laatste stond hij niet alleen, ook Danny Christian stond vaak in het middelpunt van zinderende rechtszaken.

'Das Ende der Liebe, das Ende der Trüume wird deine Reise sein, sie kommt nie mehr, du bleibst allein'. 'Het einde van de liefde, het einde van de dromen betekent deze reis, ze komt nooit meer terug en jij blijft alleen'.

Zo eindigde een liedje dat Rex Gildo in de jaren zestig al zong. Terwijl de fans nog steeds uit volle borst meebrulden, werd het gevoel alleen over te blijven de schlagerheld uiteindelijke op zestigjarige leeftijd te veel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden