Opinie

Christenvervolging is niet hip, en zal dat ook niet worden

null Beeld

Het bericht bereikte uw papieren krant niet, maar de website pakte er flink mee uit. Ayaan Hirsi Ali - oud-parlementariër voor de VVD, nu woonachtig in de Verenigde Staten en verbonden aan een conservatieve denktank - schreef deze week het coververhaal van Newsweek.

Elma Drayer

In dat opiniestuk wijst ze op de blinde vlek die er in de westerse wereld bestaat voor christenvervolging. Wij hebben, aldus Hirsi Ali, de mond vol over 'islamofobie' in onze eigen contreien. Maar die 'verbleekt' bij de 'christofobie' in talloze moslimlanden.

Op trouw.nl werd de auteur aangeduid als 'de dame', die met haar stuk onmiddellijk 'aandacht' wist te trekken - een woordcombinatie die ook in haar Hollandse jaren nogal gretig werd gebezigd. Verderop heette het dat ze haar betoog baseerde op gegevens van 'twijfelachtige' kwaliteit, zoals de 'mogelijk bevooroordeelde' nieuwssite Christian Post.

Dat Hirsi Ali tevens gebruikmaakt van keurige bronnen als het persagentschap AP en rapporten van de Verenigde Naties kwamen de sitebezoekers niet te weten. Zodat zij wellicht dachten: heb je d'r weer. Dat zou jammer zijn.

Hirsi Ali's artikel biedt namelijk een huiveringwekkend overzicht van moslimlanden waar de christelijke minderheid haar geloof niet mag belijden dan wel voor het leven dient te vrezen. Dat is al jaren het geval, maar zo achter elkaar gezet weet zo'n 'catalogus van wreedheden' toch weer indruk te maken. Bovendien is de situatie in behoorlijk wat regio's dramatisch verslechterd.

De Arabische Lente blijkt immers ook voor christenen uiterst nadelig uit te pakken. Gelukkig benadrukt Hirsi Ali dat er géén wereldwijde islamitische samenzwering achter steekt. Het moslimgeweld is in haar ogen "een spontane uitdrukking van antichristelijke animositeit die culturen, regio's en etniciteit overstijgt". Een analyse, maar dit terzijde, die zo mogelijk nog mismoediger maakt.

Aan het slot van haar verhaal roept ze de westerse wereld op 'prioriteiten te stellen' en maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door handelsrelaties te herzien met landen die christenen vervolgen.

Zal het daar ooit van komen? Mij lijkt het kras.

Hoe het elders zit, geen idee. Maar in Nederland geldt ijveren tegen christenvervolging nog altijd als niet erg hip. De verklaring daarvoor is even eenvoudig als onnozel: van oudsher was dit soort activisme een bekommernis van nogal steile christenen. Zij kennen eigen organisaties, en eigen kanalen waarlangs ze het onrecht trachten te bestrijden. Juist dat zorgde ervoor dat het thema bij buitenstaanders besmet raakte.

In de politiek hangt om christenvervolging dezelfde geur. Doorgaans zijn het de broeders van ChristenUnie en SGP die ferme Kamervragen stellen. En vooruit, dan vinden ze het CDA aan hun zijde. De laatste jaren sluit de seculiere PVV zich wat graag bij hen aan - het zal de salonfähigkeit niet bepaald bevorderen.

Twee weken geleden nog was er op initiatief van de ChristenUnie een bijeenkomst in de Tweede Kamer over het geweld tegen christenen in Irak. Belangenorganisaties en de Raad van Kerken drongen er aan op 'hardere politieke sancties'.

Het heeft bij mijn weten op de buitenwereld geen indruk gemaakt. Daar zal ook het stuk waarmee die dame aandacht wist te trekken niets aan veranderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden