ChristenUnie zoekt bredere basis bij 'alle christenen'

Het congres van de ChristenUnie heeft afgelopen zaterdag ingestemd met een aanpassing van de grondslag om de drempel voor katholieken en evangelischen te verlagen. De partij wil er in het vervolg zijn 'voor alle christenen'.

In de oude grondslag waren de zogeheten Drie formulieren van eenheid opgenomen, twee geloofsbelijdenissen en theologische verhandelingen uit de zeventiende eeuw. Daarin wordt de rooms-katholieke mis 'vervloekte afgoderij' genoemd, en deze regels gaan ook uit van de kinderdoop, terwijl voor evangelischen de volwassenendoop belangrijk is.

De ChristenUnie heeft geconcludeerd dat dit type formulering uit de tijd is. In de nieuwe grondslag staat dat de partij haar 'politiek principes baseert op de Bijbel' en wordt de geloofsbelijdenis van Nicea aangehaald, met een tekst die voor veel christelijke stromingen aanvaardbaar is.

De partij duidde zaterdag dat vooral niet moet worden gedacht dat het erom gaat netto meer leden te werven. Toch is deze verandering een verwijdering van de orthodoxe SGP en zet de ChristenUnie een stap richting het centrum van de politiek, waar ook de christendemocraten van het CDA opereren.

De partij heeft ongeveer een jaar intern gedebatteerd over de grondslag. Tegenstanders vreesden verwatering van de principes. "Als je de basis mist kun je met de bijbel alle kanten op", formuleerde een partijlid op een symposium eind vorig jaar.

De ChristenUnie heeft al katholieke en evangelische leden die soms ook in de gemeenteraad of in de Tweede Kamer (Joël Voordewind) zitten. Toch ging het bestuur met alle afdelingen praten voordat er een formeel voorstel kwam en men er zeker van was dat een nieuwe partijlijn op ruime steun kon rekenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden