ChristenUnie wil vanaf volgend jaar eind aan rookruimte

null Beeld anp
Beeld anp

De ChristenUnie wil dat er met ingang van volgend jaar geen nieuwe rookruimtes in de horeca bijkomen. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber heeft hiervoor een voorstel ingediend. "We hebben met elkaar afgesproken dat de horeca 100 procent rookvrij wordt".

Wilfried van der Bles

Uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat het aantal rookruimtes in cafés en discotheken sinds 2009 explosief is gestegen. Toen beschikte 10 procent van deze horecabedrijven over een ruimte waar gerookt kan worden, eind vorig jaar was dat 25 procent. "Dat is nooit de bedoeling geweest", stelt het Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. Vandaar haar voorstel om vanaf 1 januari 2017 geen nieuwe rookruimtes meer toe te staan. Ze hoopt dat de bestaande vervolgens geleidelijk zullen verdwijnen.

Dik-Faber: "Dat rapport van de NVWA heeft bij ons veel stof doen opwaaien. We hebben met elkaar afgesproken dat de horeca 100 procent rookvrij wordt. Toen dat besluit viel, waren er horecabedrijven die al een rookruimte hadden. Die hebben we ongemoeid gelaten. Ook met het idee: er zijn er niet zoveel van. Maar die ruimtes zijn inmiddels booming. De staatssecretaris moet als een speer aan de slag om daar wat tegen te doen."

Te aantrekkelijk
Volgens het ChristenUnie-Kamerlid maken horeca-ondernemers hun rookruimtes veel te aantrekkelijk. "Zo'n ruimte hoort sober te zijn. Je steekt er even een sigaretje op om daarna weer terug te gaan naar het café. Maar wat zie je tegenwoordig? Er staat een tv of een biljarttafel. Je mag een vijfliter-pak bier meenemen en glazen om er te tappen voor je vrienden. Holland Casino, een staatsbedrijf, heeft er complete speeltafels staan. De rookruimte is zo geworden tot een kroeg binnen de kroeg. De klant kan bij binnenkomst kiezen: ga ik linksaf naar het café niet roken of rechtsaf naar het café wel roken? Zo is het nooit bedoeld."

Het doel van de anti-rookwet was volgens Dik-Faber gezondheidswinst te boeken. "We wilden een generatie die verslavingsvrij zou opgroeien." Afgezien hiervan gooit zij nog een ander argument in de strijd, en dat is dat de grotere horecabedrijven de kleinere wegconcurreren. "Die kleine ondernemers hebben noch de ruimte noch het geld voor aparte rookruimtes. Zij worden nu gepakt door de groten. De rookruimte is een verdienmodel geworden ten koste van de kleinen."

Draagvlak
Dik-Faber hoopt op voldoende draagvlak in de Kamer voor haar voorstel. Steun van de VVD, wars van betutteling, kan ze wel vergeten. Maar de PvdA krijgt ze misschien wel mee. "Tegen de zin van de VVD steunde de PvdA ook mijn voorstel om schoolpleinen in 2020 rookvrij te maken. Dus waarom geen steun voor dit plan?"

Ook de SP is er misschien voor te porren. Dik-Faber: "De SP heeft een zwak voor de kleine ondernemers. Dus dat argument moet ze aanspreken."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden