ChristenUnie wil met kabinet meedenken over bezuinigingen
De geruchten aan het Binnenhof worden steeds sterker dat het kabinet ook bij de oppositie zijn oor te luisteren legt voor een nieuwe bezuinigingsronde. Fractievoorzitter Arie Slob (ChristenUnie) kent de geruchten, maar bevestigt ze niet. Desondanks is hij wel bereid mee te denken over nieuwe bezuinigingen - onder strikte voorwaarden.
U diende samen met D66 en GroenLinks onlangs een (verworpen) motie in dat nieuwe bezuinigingen moeten komen uit hervormingen.
"Klopt. En die motie sprak de bereidheid uit om mee te denken als de tekorten op zouden lopen. D66 mag daar nu anders over denken en eerst verkiezingen willen. Maar ik denk daar net anders over. Ik sluit verkiezingen ook niet uit, een partij moet altijd de kiezer willen ontmoeten, maar we moeten ons wel realiseren dat verkiezingen in deze eurocrisis ook kunnen leiden tot Belgische toestanden. Dat kan ik niet uitleggen aan al die mensen die momenteel werkloos worden."
Aan welke bezuinigingen, of beter, hervormingen denkt u?
"We voelen een steeds groter ongemak bij de opstelling van de PVV, die nu bezuinigingen wil vinden door alle ontwikkelingshulp te schrappen. Ze drijven de zaak op de spits, terwijl Jan Kees de Jager het met de euro en de oplopende werkloosheid bepaald niet gemakkelijk heeft. Ook ik voel me daarvoor verantwoordelijk. Net als wij in het vorige kabinet zal het kabinet de heilige huisjes opzij moeten zetten. De hekken moeten weg om de huizenmarkt en de hypotheekrente. In de zorg zal er echt iets moeten gebeuren. De AWBZ is, zoals die nu geregeld is, op termijn onhoudbaar. En op de arbeidsmarkt moet veel meer gebeuren. Oudere werknemers en mensen met een beperking aan het werk houden en helpen - er is een nieuw sociaal akkoord nodig met werkgevers en werknemers."
Voor deze maatregelen biedt u steun aan. Betekent dat dan ook dat u de inhoud van de huidige bezuinigingen accepteert?
"Nee. Ook dat pakket moet worden aangepast; de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget en het passend onderwijs bijvoorbeeld."
Stel het kabinet wil op uw aanbod ingaan. Dat betekent toch kabinetscrisis? De PVV zal het nooit accepteren.
"Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid, maar die ligt wel in eerste instantie bij de drie partijen die het kabinet schragen. Dat is duidelijk. Maar waarom niet? Ik ga er niet over. Ik wil alleen gezegd hebben, dat wij de deur niet dicht knallen voor het kabinet. En dat het slechtste wat ons nu overkomen kan een kabinetscrisis is. Ik kan me profileren door af te wijzen, maar ik kan ook proberen het beleid maximaal te beïnvloeden."
Zouden Rutte en Verhagen om extra bezuinigingen te realiseren zelfs van gedoogpartner kunnen wisselen?
"Theoretisch is alles mogelijk. Wij voelen ons verantwoordelijk, dus valt er over veel dingen te praten."
Wilders sust
PVV-leider Geert Wilders suste gisteren dat hij er niet op uit is het minderheidskabinet van VVD en CDA op het spel te zetten. Of de kou van de afgelopen dagen daarmee echt uit de lucht is? De gedoogpartner haalt al dagen lang keihard uit naar de hulp van Nederland aan de armste landen. De PVV-eis luidt dat CDA-staatssecretaris Knapen van ontwikkelingssamenwerking bijna zijn complete budget van 4,2 miljard euro inlevert, als volgend jaar over extra kabinetsbezuinigingen wordt gesproken. Gisteren bleef Wilders ondanks zijn sussende woorden bij dat standpunt. Hij zei 'het onderst uit de kan' te wensen. Zo'n aanslag op ontwikkelingshulp kan het CDA onmogelijk verteren. Dat probleem is voor het CDA, meent Wilders.